Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Samoistne siniaki z czerwoną otoczką

Gość Poniczek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od ponad miesiąca pojawiają mi się na rękach siniaki z czerwoną otoczką (same, nie w momencie uderzenia się). Miałam robioną morfologię 2 miesiące temu i była ok, czy jest możliwe aby morfologia *zepsuła się* w tak krótkim czasie do tego stopnia, że przez obniżony poziom płytek krwi powstają te siniaki?? Badania mogę zrobić dopiero w poniedziałek, choć nie wiem czy ma to sens skoro 2 miesiące temu były ok... Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki P.S. Lekarz zasugerował że może to być również wynik złego rytmu serca... ale czy to może tak być... RATUNKU!

Witam, Jeżeli stosuje Pan aspirynę lub lek ją zawierający (np. Acard, Polocard i inne), albo leki przeciwkrzepliwe z powodu zaburzeń rytmu serca, to może to być przyczyną wylewow krwawych podskórnych nazywanych popularnie siniakami. Oczywiście, niski poziom płytek też może powodować zaburzenia krzepnięcia krwi i warto się upewnić, czy płytki są prawidłowe? Jeżeli jednak były w normie przed 2 miesiącami to prawdopodobieństwo, że są znacznie niższe nie jest duże - chyba, że stosował Pan aspirynę w ostatnim czasie, o której już była mowa.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Aspiryny nie stosowałam i nie stosuję również innych leków. Jednak lekarz podejrzewa zaburzenia rytmu serca (zalecił mi badanie popularnie zwane Holter), czy zaburzenia rytmu serca mogą być przyczyną powstawania tych siniaków, lekarz mówił coś o niedotlenieniu.... siniaki są dziwne ponieważ najpierw powstaje czerwona otoczka, następnie w środku *siniak*, potem otoczka znika, a siniak- bardzo bolący zostaje... nie wiem gdzie szukać przyczyny, skoro pewnie płytki będą ok (skoro 2 miesiące temu były), jednak ręce mam posiniaczone jakby mnie ktoś bił- muszę znaleźć przyczynę...