Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyżsozne limfocyty, obniżone monocyty, duszności, lęki, niedoczynność tarczycy, i torbiele na jajnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie! Zaczne od tego,ze ogolnie czuje sie zle, wiecznie sie denerwuje, ze jestem na cos powaznie chora.. Ostatnio zmarla moja bliska ciocia i mama mojego chlopaka na raka, bardzo to przezylam. Jestem osoba nerwowa, ostatnio mam wiecznie leki,ze cos mi jest. W czerwcu mialam pewien atak- dusznosc, kolatanie serca,panika.. Zrobilam badania, wyszlo ze mam niedoczynnosc tarczycy, czyli podwyzszone TSH. Zaczelam sie leczyc poltora miesiaca temu. Za tydzien mam kontrole u endokrynologa i musialam powtorzyc badania, zrobilam tez morfologie.. Wyszlo tam: limfocyty 3,20 (norma 3) limfocyty%- 48,1 (norma 40) monocyty 0,2 (norma od 0,3) natomiast TSH juz bardzo obnizone - 0,623, jednak norma jeszcze jest. Ostatnio czuje bol w szyi po prawej stronie, czasem po lewej. Mialam powiekszone migdaly, dostalam antybiotyk, troche przeszlo, ale teraz chyba znow mam.. Ciezko mi sie oddycha. Co oznaczaja te limfocyty ?:( Naczytalam sie obialaczce itd.. Chcialam dodac,ze bylam tez u ginekologa i wyszlo tam, ze mam torbiele na jajnikach oraz lekkie zapalenie (w cytologii). Ogolnie bardzo czesto boli mni glowa, nie wiem czy to od tego stresu.. Jestem apatyczna, nic mi sie nie chce, bo ciagle sie martwie. Bardzo prosze o porady.

Oceniając wyniki morfologii zawsze bierze się pod uwagę całość wyniku plus stan pacjenta .Nie można interpretować pojedynczych wartości wyrwanych z wykresu .Nie bardzo rozumiem twoje wartości .Co to jest limfocyty ,norma 3 ?Monocyty masz prawidłowe bo wartości są od 0.2 -1.Nie wiem czemu masz normę inną podaną ?Po drugie nieprawidłowe wartości w białaczkach to są wartości przekroczone o kilka bądź kilkadziesiąt razy a nie o 0.1 jednostki .Przestań cudować .Wysokośc limfocytów może zmieniać się pod wpływem np.banalnej infekcji ,zepsutego zęba ,ba nawet wysiłku fizycznego więc nie ma powodu do niepokoju nawet gdyby wartości były nieco podwyższone .U ciebie jest ok .

A teraz doczytałam o jaki profil Limfocytów chodzi ,nie wiem dlaczego w twoim laboratorium są tak inne normy bo ja uczyłam się ze prawidłowe wartości limfocytów mieszczą się od 1-3.5 więc masz ok .Zawsze bardziej miarodajnym wynikiem jest rozmaz tzw.ręczny .