Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ekg przy niedomykalności mitralnej i asynchronii skurczu przegrody

Mela91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 23 lata (50 kg i 169cm wzrostu) i od roku zażywam propranolol 2 x 10mg dziennie na kołatania serca i tachykardię. do tego miałam duszności, kłucia w okolicy serca i dużą męczliwość. Przy ostatniej kontroli wykonano mi zwykłe ekg. To wynik: HR:53 RR:1128 ms QRS: 104 ms QT / QTc 412/ 388 ms P / PQ (PR) 90 / 138 ms P / QRS / T: 66/46/66 Tu link do pełnej tabelki z ekg http://ifotos.pl/zobacz/106686008_eaaxxax.jpg/ Dodam, że na echo stwierdzono śladową falę zwrotną zastawki mitralnej (lekarz mówił też o wypadaniu płatka), mam też niewielką asynchronię skurczu przegrody przy frakcji 57%. Wymiary serca w normie, przy masie lewej komory 138g. Jeden lekarz kiedyś powiedział, że tachykardia nie ma przyczyny a drugi,że to od wypadania płatka te zaburzenia rytmu.. Dodam też, że reszta wyników glukoza, tsh są ok. Co sądzić o tych wynikach ekg i echo czy są prawidłowe? Czy może powinnam na coś szczególnie uważać czy coś jest przeciwwskazane nawet przy niewielkiej fali zwrotnej i reszcie wyników?

Witam, Wypadanie płatka zastawki mitralnej może dawać zaburzenia rytmu serca, w tym okresowe przyspieszenia rytmu zatokowego (tachykardia zatokowa) oraz bóle w klatce piersiowej przypominające bóle wieńcowe. Warto unikać przeziębień. Być może szczepienie przeciwgrypowe będzie przydatne - decyzję proszę podjąć razem ze swoim lekarzem. Warto kontrolować echo serca, co najmniej co 2 lata. EKG odpowiednio częściej. Propranolol w małej dawce (2 x 10 mg) jest lekiem często stosowanym w zespole wypadania płatka zastawki i mam nadzieję, że okaże się pomocny na kołatania serca. Zgodnie z przyjętymi założeniami tego Forum, nie analizujemy tutaj echa serca i EKG, ponieważ nie jest to konsultacja kardiologiczna, a interpretację tych badań przeprowadził już Pani kardiolog.

Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Warto rozważyć szczepienie. Fakt to jest forum a nie konsultacja u specjalisty aczkolwiek miło, że możemy liczyć tutaj na wypowiedź fachowca. Za co wielkie podziękowania w kierunku Pana dr Marka Kośmickiego, który regularnie zagląda na to forum. Interpretacja badań przez lekarza kardiologa została pewnie wykonana lecz nie zawsze jest możliwość zadania wszystkich pytań... Poza tym wszystkim trochę mnie niepokoi Ef = 57 % czy nie jest trochę niskie.. Wiem, że mieści się w jakiejś normie ale w wieku 23 lat trochę mnie to nurtuje.. Zastanawiam się czy w moim przypadku można by jakoś to poprawić.. Pozdrawiam wszystkich :)