Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nieszczelność zastawek

Gość speed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 19 lat, opowiem jak zaczeła sie moja historia, jakies 2 tygodnie temu serce mi zaczelo szybciej walic, wieczorem jak kladlem sie spac to nie kladlem sie na lewą strone bo odczuwalem mocne bicie, dodatkowo jakis dodatkowy skurcz czasem, poszedlem do lekarza rodzinnego najpier, zrobil mi ekg i cos tam wyszlo zle, przepisal mi metocard, powiedzial ze to moze byc od nerwicy, zrobil badania na ths,potas,magnes i wszystkie badania byly ok, ale tydzien minal od zazywania i cos tam pomoglo, poszedlem do specjalisty kardiologa, tez powiedzial ze to moze od nerwicy albo sobie uszkodzilem serce (wczesniej pilem troche alkoholu, i cwiczylem podnoszenie ciezarow, juz nie cwicze), przepisal mi bisocard, po tygodniu zazywania, praktycznie juz nic nie odczuwam, czasem mnie zakuje ale to rzadko, wczoraj bylem u kontroli, jak powiedzialem ze jest juz ok z moim serduszkiem, to kardiolog wyciagnal sluchawki, przystawil do serca i powiedzial : *ty masz wade serce, nieszczelnosc zastawek * :( powiedzial mi ze to od urodzenia mam i mam pytania : 1. Czy to jest groźne. 2. Możliwe że mam nieszczelnosc zastawek bez zadnych dokladniejszych badan. 3. Mogę sobie czasem wypić jedno lub dwa piwa, czy wogole. 4. Moge dalej podnosic ciezary.
Niedomykalność zastawek liczy sie w stopniach. Od tego jaki jest stopień niedomykalności decyduje dalsze leczenie. Radzilbym zrobic sobie echo serca i wtedy mozna powiedziec cos wiecej. Z niewielka niedomykalnościa mozna zyc wiele lat z duża trzeba zastawke wymienic na sztuczna. Niestety ja juz taka posiadam. Moja rada z podnoszenia ciezarow zrezygnuj do konsultacji z dobrym kardiologiem. Piwko jedno nie powinno zaszkodzic. Poczytaj w ulotce leku. Sama taka wada nie jest przeciwskazaniem do piwka :). Ja sam lubie sobie wypic od czasu do czasu. Pozdrowienia
Pamietajcie że zbyt dlugie ociaganie sie z duza niedomykalnoscia moze doprowadzic do nieodwracalnych zmian w sercu. Warto monitorowac i sluchac dobrego kardiologa. Ja mialem operacje w wieku 16 lat. Teraz mam 29. Tez sie balem tak jak kazdy.Mialem wade wrodzona zastawki aortalnej.
Niewiem jak zachorowalam zbytnio sie tym nie przejełam ale ostatnimi dniami jestem caly czas w strachu z kazdym bolem serca boje sie ze dostane zawal itd. :( Strasznie sie przy tym denerwuje i odczuwam to na swoim samopoczuciu dzisiaj rano wstalam i zmierzylam sobie puls miałam 130/80 a mój puls serduszka wynosil 140 :( musze isc do lekarza ale strasznie sie boje im dluzej mam tą chorobe tym bardziej sie przejmuje mam jakies dziwne leki i wogole strasznie mnie ona ostatnio przytłacza :(
Czuje sie dobrze. Moze nie bardzo dobrze ale dobrze. Są okresy że moge góry przenosić a są i gorsze dni. Leki na krzepliwośc krwi bierze sie codziennie i co jakiś czas bada INR. Żyje normalnie,praca normalnie pozostałe sprawy tez normalnie:). Co do sportu to aktywnośc oczywiscie ale z umiarem i raczej nie wyczynowo. trzeba zbadać swoje mozliwości. A tu link do poradnika. Poczytaj duzo ci to pomoże. Operacja to oczywiscie ostateczność ale warto cos wiedzieć nas ten temat. Pozdrowienia http://www.drivehq.com/folder/p975959/02453540.aspx
hmm byłem dzisiaj u prywatnego kardiologa, zrobił mi jakie usg echo serca to było, powiedziałem mu jakie mam objawy, i powiedział ze nie mam wady, tylko objawy arytmiczne :/ także nie wiem dlaczego pierwszy kardiolog u którego byłem powiedział mi że mam wade nieszczelność zastawek, patrząc tylko na wynik ekg, i przykładając słuchawke do serca i tyle :) ciekawe który miał racje :|
Ważne sa tez umiejętności echografisty i jakośc sprzętu. U nas dokładne badanie np wykazało śladową co prawda ale jednak niedomykalnośc zastawek innych anizeli stwierdzono wczesniej. Zawsze uważam, ze jesli są wątpliwości trzeba skonsultowac sie z innym specjalistą.
W echocardiographie dziecka wyszło wszystko prawidłowe. We wnioskach PFO-ślad ? IT(+)? Lekarz mówił o niewielkiej nieszczelności zastawki? Dzieciak ugania się za piłką i nie wiem czy mogę go zapisać na teningi czy to raczej niewskazane. Pani doktor stwierdziła żeby *raczej* sportowca z niego nie robić, ale co znaczy *raczej*.
a jednak mam nieszczelnosc zastawki mitralnej 1 stopnia :/ , codziennie czuje te dodatkowe skurcze i kolatanie serca :/// , biore bisocard 5 mg jedna tabletka dziennie, i magnez + potas do tego.... ale po tym to trochje przechodzi ale dodatkowe skurcze czuc dalej,,, niezafajne z tym uczucie, no ale jakos trzeba z tym zyc :).... leakrz mi powiedzial ze nie wie czy mi ta arytmia przejdzie... chyba bede musial odwiedzic innego lekarza.. czy jest mozliwosc zeby te skurcze dodatkowe przeszly ?? mozna to jakos wyleczyc zeby tych skurczow nie bylo ?