Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie i stałe ciśnienie przy prawidłowym pulsie

Rekomendowane odpowiedzi

Moje pytanie brzmi czy ciśnienie stałe mierzone przez tydzień u mężczyzny lat 56 wynoszące ok 170-80 jest bardzo niebezpieczne? Nie uskarża się na żadne dolegliwości, zawroty głowy itp Pali , pije kawy , pracuje funkcjonuje normalnie. To facet bojący się lekarza, nie był chyba na wizycie już z 10 lat. Jednak najprawdopodobniej na dniach zostanie do tego zmuszony. Generalnie czy da radę żyć bezpiecznie z takim ciśnieniem czy trzeba jednak leczyć? Czy to częste ciśnienie u osób w tym wieku?

Nie ma co się denerwować tylko trzeba iść znów do lekarza .Ciśnienie spadło troszkę ale to nie koniec leczenia.Nie ma na co czekać i szukać odpowiedzi na forum.W tym wieku i przy takim nadciśnieniu nie ma co udawać,że nic się ze zdrowiem nie dzieje.Trzeba zrobić przede wszystkim badania serca(dla własnego spokoju).W moim przypadku było podobnie ,nie miałam czasu na lekarzy i skończyło się zawałem ,niewydolnością itp,itd.Do lekarza trzeba się wybrać ,zdrowia życzę.

Kolejna wizyta u kardiologa za 2 tygodnie dopiero. Wyniki zrobione usg brzucha ok. Dno oka - zwezone tętnice, objaw gunna? Rtg - aorta sklerotyczna, zgrubienia oplucnej szczytów. W krwi cholesterol. Reszta ok. przy pierwszej wizycie u kardiologa zapisał on tabletki na nadciśnienie i można powiedzieć że 2 tygodnie było ok teraz pomimo zażywania ciśnienie w granicach 180-80 - z rana często jeszcze wyższe. Czekanie na kolejną wizytę mnie zabije. Dzisiaj np poszedłem z wynikami do lekarza ogólnego nawet mnie nie zbadał nie spojrzał na wyniki - dał receptę na leki przepisane przez kardiologa i tyle :( co robić?

Geneg , no i co , teraz strach ma wielkie oczy , trzeba było regularnie chodzić do lekarza , przynajmniej o okolicy pięćdziesiątki bo mężczyzna tez ma burze hormonów u kobiety to menopauza a u mężczyzny to andropauza . Teraz nie ma co *płakać* tylko wziać się za siebie czyli RZUĆ PALENIE, PIĆ MNIEJ MOCNEJ KAWY( może z ekspresu zacząć pić ), JAK OTYŁOŚĆ TO TROCHĘ SCHUDNĄĆ , WIĘCEJ RUCHU( np. pieszo do pracy lub chociaż kawałek drogi pieszo , rower , weekendowe spacery ) i TROCHĘ ZDROWIEJ SIĘ ODŻYWIAĆ ( mniej tłusto ) . Jeszcze wszystko jest do naprawienia ale trzeba zacząć jak najszybciej a ciśnienie w tej chwili to tak mi sie wydaje ,że ze stresu bo masz zawyżone i pewnie ktos Ci nagadał ,ze to straszne . Tak szybko sie nie umiera nawet przy nie wiem jakim wysokim ciśnieniu majac inne parametry dobre czyli serce bez wad ( to jest podstawa ) . Do wizyty u kardiologa to najwyzęj jak się stresujesz sytuacja to wykup sobie jakies ziolowe tabletki na uspokojenie . Dasz rade a panika w tym nic Ci nie pomoże . Aorte skrerotyczną to ma znowu co drugi bo pewnie komputer opisuje i takie * cuda * , widzi .

Tak na forum to za bardzo nie licz i nie lecz się w ten sposob bo jak sam widzisz można szybkiej * umrrzec ze strachu * niż dostać odpowiedz a porządny lekarz nic Ci nie napisze bo nie zna Ciebie a aby poznac to musi obadac , popukać , spojrzec , zalecic babania i wtedy to ma ręce i nogi takie leczenie . Tu na forum możesz dostac co najwyzej złą diagnozę i nerwy gotowe bo jakby inaczej nie znając Ciebie. Tak nie ma się co leczyć !!!!!!!!!. Pozdrawiam i zdrowia życzę .

Najbardziej wkurza mnie niemoc lekarzy. Pierwsza zapisała captopril i badanie usg, potem zmieniła na porpril - efekty zadne cisnienie spadalo na chwile. Kardiolog zapisał pritor efekty po 2 tygodniach żadne - cisnienie wrocilo na 180-80 rano i wieczorem nawet po tabletce. Kolejna wizyta zero badania, obejrzenia wynikow tylko recepta na tabletki wg mnie nie dzialajace... zapisałem się do kolejnego kardiologa na poniedzialek moze wreszcie ten cos powie konkretnego

Geneg , jak czytam palisz a inne sprawy to nie wiem bo nie piszesz . Jak sie wchodzi do gabinetu i lekarz mowi: słucham , no to się mowi i trzeba byc przygotowanym do wizyty u lekarza i trzeba wiedziec co sie chce powiedzieć a jak coś mowi lekarz niejasnego to trzeba pytać i nikt nie ma prawa wyrzucic z gabinetu i mowic zawsze prawde bo czasami pacjenci sami sa sobie winni pewnych sytuacji i w zwiazku z tym złego leczenia . A z tabletkami na ciśnienie to czasami trzeba długo i duzo eksperymentowac aby trafic na te własciwe.. RZUC PALENIE !!!!!! To jest pierwszy krok ku lepszemu zdrowiu a i może najwazniejszy.