Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niski poziom HGB, HCT, MCV i MCH

Gość Sara1994

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Bardzo proszę o jakąś podpowiedź. Odebrałam dzisiaj wyniki krwi z medycyny pracy ,pielęgniarka mówi że są złe RBC 3.91 norma od 3.50 HGB 9.4 norma od 11.2 HCT 28.9 norma od 33.0 MCV 74.0 norma od 79.0 MCH 24.0 norma od 27.0 MCHC 32.5 norma od 32.2 RDW 16 norma 11.5-14.5 PLT 299 K/ul norma 140-430 MPV 10.6 norma 9.0-13.0 Co może być skutkiem takich wyników? Nigdy takich nie miałam . Zawsze żelazo miałam na granicy normy.

Wyniki wskazują na anemię być może z niedoboru żelaza skoro miałaś na granicy normy .Musisz wynik pokazać lekarzowi on zadecyduje o dalszej diagnostyce bądź przepisze odpowiedni preparat .Możesz nawet sama kupić preparat z żelazem na anemię i brać ,teraz są reklamowane bodaj Antyglobin

Witam. Dziękuję za odpowiedzi,jednak wydaje Mi się ,że chyba znam powód takich wyników. Otóż tak mniej więcej od miesiąca mam niewielkie krwawienie podczas *grubszego *załatwiania się w toalecie. Myślałam,że p o prostu kiedy jest zatwardzenie to pęka jakaś żyłka jednak skoro trwa to już miesiąc(zapewne ponad) to chyba będę musiała iść do lekarza i z tym problemem przy okazji. czy to może być skutek takich wyników? Do tego oczywiście dochodzi odżywianie się *ot tak byle co byle było* ...

Odżywianie swoją droga ale to krwawienie musi być wyjaśnione ,nie możesz tego zostawić od tak sobie ,być może to żylaki odbytu jeśli masz kłopoty z wypróżnianiem ale trzeba wykluczyć inne poważniejsze schorzenia ,tym bardziej ze jest anemia .Poniedziałek lekarz ogólny koniecznie ,sprawdzić też ginekologicznie bo mogą to być krwawienia z pochwy chyba ze wiesz na bank że z odbytu