Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drożny otwór owalny

Gość anulka :(

Rekomendowane odpowiedzi

Wklejam : PFO - pate nt foramen ovale - przetrwały otwór owalny DROŻNY OTWÓR OWALNY Otwór owalny (foramen ovale) jest to otwór w przegrodzie międzyprzedsionkowej serca.W życiu płodowym człowieka otwór ten zapewnia komunikację między przedsionkami.Jego struktura przypomina zastawkę - prąd krwi pozwala na jego otwarcie w kierunku lewego przedsionka.Poród powoduje zmiany fizjologiczne w sercu noworodka - wzrost ciśnienia w lewej komorze powoduje zasklepienie otworu.U dorosłego człowieka pozostałością otworu owalnego jest tzw. dół owalny w przegrodzie międzyprzedsionkowej.Ciekawostką jest , że około 20% populacji dorosłych ma drożny otwór owalny. Drożny otwór owalny dokładnie biorąc nie jest to ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej. Może występowac nawet u 25% małych dzieci. Do fizjologicznego przecieku między przedsionkami nie dochodzi, jesli nie ma współistniejącej wady serca. Drozny otwór owalny nie wymaga leczenia chirurgicznego, dopóki nie wystąpi przeciek. Otwór ten wykorzystuje się podczas cewnikowania serca , gdyz pozwala on na łatwe wprowadzenie cewnika do lewego przedsionka. Przy wycofywaniu sie z lewego do prawego przedsionka występuje róznica średnich ciśnien. Pozwala to odróżnić drożny otwór owalny od ASD, przy którym średnie ciśnienia są jednakowe albo prawie jednakowe. Najprostszą formą wrodzonego połączenia międzyprzedsionkowego jest niecałkowite zamknięcie otowru owalnego. U około 30 % zdrowych osób pozostaje w miejscu płodowego otworu owalnego niewielka, nieczynna czynnościowo szczelina. Ustanie przepływu krwi nie jest równoznaczne z anatomicznym zamknięciem otworu owalnego. U 50 % dzieci do 5-go roku życia otwór owalny całkowicie zarasta ( zakmniecie anatomiczne) . U pozostałych jest wprawdzie funkcjolanie nieczynny, ale pozostaje niezarośnięty i pozwala na wprowadzenie cewnika z prawego do lewego przedsionka. Drożnośc otworu owalego pozostaje zachowana u 25 % osób dorosłych.

Dzien dobry mam 19 lat nigdy nie chorowalam na serce jak bylam mlodsza mialam tylko problemy z nerakami wiec nigdy nie robili mi badan w strone serca. pewnego dnia gdy mialam 15 lat zendlalam w skutek stresu wykryto u mnie wiotki platek zastawki mitralnej to podobno nic powaznego. Gdy zendlalam po raz drugi w wieku 17 lat wykryto ze mam owalne otwarcie pomiedzy przedsionkami. Chcialabym wiedziec czy musze cos z tym zrobic. Dodam ze czasem mam bardzo silne klucia w klatce pirsiowej.

Anulka i Wiola; PFO ma 30 proc. dorosłych. U większości nie wywoła on niczego złego, ale bywa, ze przez ten otwór można dostać udaru. Dlatego najlepiej słuchać kardiologa. Jeśli skieruje Was do szpitala na zabieg zamknięcia ubytku, to warto się mu poddać. Obecnie PFO zamyka się przezskórnie, czyli bez otwierania klatki piersiowej.

Gość Paulina35lat

Witam, właśnie wracam z wizyty u kardiologa,na której podczas USG serca wystąpiło podejrzenie PFO (obraz był niewyraźny,ponieważ nie wiedziałam,że będę miała to badanie i jadłam zaraz przed). Dodatkowo występowanie tej cechy potwierdzałby u mnie zespół wazowagalny postać mieszana (potwierdzony w 2002 szpitalnie) oraz bardzo silne migreny z aurą,na które cierpię od okresu dojrzewania. Pani doktor skierowała mnie do szpitala celem potwierdzenia/wykluczenia diagnozy.Mam pytania - jakie badania przeprowadza się żeby stwierdzić PFO i czy można je wykonać w trybie ambulatoryjnym? Mam syna i nie mam go z kim zostawić,mimo,że nie jest już mały sam obiadu sobie jeszcze nie zrobi.

Proszę o interpretację wyniku: ECHO: MPA 9 RV 9 LAD 16 LVdd 23 IVS 4 PW 4 Prawidłowe powiązania przedsionkowo-komorowe i komorowo-naczyniowe. Drożny, szeroki otwór owalny, przepływ lewo-prawy. IVS ciągła. Funkcja zastawek, wielkość jam serca, grubość mięśniówki prawidłowe. Tętnica płucna nie poszerzona, przepływ skurczowy prawidłowy. Vpł 1m/sek. Łuk Ao, przeplyw w Ao zstepujacej prawidlowy, VAo 1,4 m/sek. EKG Rytm zatokowy miarowy. Normogram morfologicznie prawidlowy. Dziecko ma 2,5 miesiaca.

Witam, Proponuję porozumieć się w sprawie wyniku echa z kardiologiem dziecięcym. Z opisu wynika, że nie ma ubytku w przegrodzie międzykomorowej, natomiast jest w przegrodzie międzyprzedsionkowej, pod postacią przetrwałego otworu owalnego. U osoby dorosłej jest to wada mogąca mie,c istotne znacznie. U małego dziecka można mieć nadzieję, że znaczenie ubytku jest mniejsze, chociaż jest on szeroki. Kardiolog dziecięcy ustali, czy nadal obserwować dziecko i po określonynm czasie powtórzyć echo serca, czy już teraz myśleć o zamknięciu ubytku - w taki, czy inny sposób. Ważny jest stan kliniczny dziecka, który oceni lekarz na podstawie badania kardiologicznego.