Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wszczepienie kardiowertera defibrylatora

brzemyslaw

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego mi wszczepili?. Jestem po zawale STEMI 45% od 2009 r. cały czas miałem bradykardie i tachykardie skoki ciśnienia i kilka razy spadki 90/80 ogólnie samopoczucie do d.... Teraz jeszcze wystąpiła frakcja wyrzutowa spadła poniżej 35. Poprzednia moja prowadząca doktor Doris podawała mi leki, a czas miała tylko na wizycie za kasę. A tu zmieniłem lekarza i po badaniach. Tak zadecydował, w sumie po tej operacji dobrze się czuję .Brak tych *Wariacji* serca natomiast mam trochę podwyższone ciśnienie 150/100 lecz nie ciągle i w tym czasie lekko mi się *kiwa* wizja. Dziś ciśnionko 137/88 wiec spoko. Myślę że będzie dobrze. :-)))))

Wyładowanie do 1s boom biało przed oczami i witamy sie z ziemią. Wiec pewnie Cie troszkę postymulował. Ja mam ICD bo moje serce poszło na przerwe i musiało dostać kopa z defibrylatora zeby znowu wzieło sie za robote. Mnie na początku meczyło wrażenie że mnie cos tak jakby dusiło ale po czasie przeszło maszynka i kable sie ułożyły i praktycznie nie odczuwam że go mam. Po wymianie nie odczułem naszczescie zadnej zmiany na gorsze. Wiec najgorsze za nami :D

Pracuje pracuje z ICD miałem 4 prace ale zmiany były nie przez to ze mnie zwolnili tylko szedłem gdzie lepiej. Co prawda jak wspominałem że mam ICD na rozmowie o prace to niektórzy nietęgie miny robili i było cieżko ale jak sie trafi na odpowiednich pracodawców to niestanowi problemu. Obecnie pracuje w służbie zdrowia wiec oni wiedza co i jak :D

Autem to późno bo miałem lęk po wypadku który miałem z 2 miesiące wczesniej przed zatrzymaniem krążenia. A spacery to praktycznie odrazu napoczątku zasystą bo tu był kolejny lęk przed zatrzymaniem krążenia ponownym ale po 2 tyg sie przełamałem i hasałem :D

Witaj BIUGERSS. Przepraszam że się nie odpowiadałem, lecz po twojej odpowiedzi że nic na siłę, nagle znajomy poprosił mnie o takie* małe robótki* po 16 godzin za kółkiem busa :-) i po 5 dniach oklapłem. A teraz moja luba coś wspomina o pomalowaniu korytarza bo idą święta. Zapomniałem się jej spytać czy chodzi jej o te w Listopadzie ;-)), cz może jednak w Grudniu. Ogólnie ok, chociaż mam wrażenie że serducho jakby coraz słabsze. Nie wiem czy statyny osłabiają mięśnie bo obserwuję ich zanik i jakby w stawach mnie łupie . A może to SKS ;-))

Gość Andrzej 7 2

Witam panowie podobnie jak wy jestem po wszczepieniu CRT-D , to takie ICD z funkcją resonchrynizacji. Tak czytam i jestem w szoku co wypisujecie . Pewnie jak każdy przed zabiegiem bylem bardzo przerażony i cholernie się balem ,mimo objasnien lekarza co, jak , kiedy. Do momentu wjazdu na sale , nie było mowy o bólu, co moglo być moze nieprzyjemne to samo upychanie maszynki w keszonce. Lekarz informował mnie o wszystkim co w danej chwili robi, a poza tym atmosfera którą stworzyli lekarze i pielegniarki spowodowala że caly strach minął. Po zabiegu leżał em 6 godzinek z lodowym okladem po czym normalnie chodzilem. Pierwszy przegląd mialem po dwóch tygodniach, to lekarka bawila się moim pulsem to to było może nie nieprzyjemne co dziwne. W miejscu wszczepienia nie mialem zadnego siniaka, opuchlizna zeszla po dwóch tygodniach. Teraz wiadomo nie mozna zbytnio forsowac tej strony ale z drugiej strony nie ma co popadac w jakąś paranoje że ma się to w sobie.

Pracuję od jakiegoś czasu na tym defibrylatorze https://sendpol24.pl/AED/Defibrylatory-AED-ratownicze-akcesoria/defibrylatory-AED/Defibrylator-Zoll-AED-Plus-z-torba-transportowa-bateriami-elektroda-CPR-D-. Sprzęt jeden z najlepszych w tej kategorii cenowej. Konkurencja ogólnie też z podobnych rozwiązań korzysta, więc masz poglądowo. Nie sprawdzałem działania w ekstremalnych warunkach. W normalnych wszystko w porządku.

Gość dobra dusza

Cześć wszystkim. jestem tutaj ponieważ  szukam dobrej  kliniki dla mojej najwazniejszej w życiu osoby ktora ma 21 lat i jest przerażona tym ze konieczne jest u niej wszczepienie kardiowentera defibrylatora. ja jestem zielona w tym temacie ona jest załamanawiec proszę was o nazwiska lekarzy i namiary na miejsce gdzie się nią dobrze zaopiekują. z góry wam dziękuję o pozdrawiam wszystkich