Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niski poziom płytek w krwi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam problem bo zrobiłem badania krwi no i wynik był nie ciekawy bo oprócz tarczycy , i dużego poziomu choresterolu . To wynik płytek który ma być w tabeli od 150do 440 mi wyszedł 62 . I teraz lekarz rodzinny będzie kombinował co z tym zrobić . Wiec moje pytanie co robić , czy wystarczy poprosić lekarza o witamine B12 bo taką podobno się stosuje jak nie ma płytek i za miesiąc powtórzyć badania , czy może coś innego zastosować .

Witam, Proszę nie prosić o witaminę B12, ponieważ ta witamina jest stosowana w jednym z rodzajów niedokrwistości, anemii, a tej Pan nie ma. Małopłytkowości nie leczy się witaminą B12. Po pierwsze trzeba powtórzyć badanie - może to jest błąd laboratoryjny. Jeżeli nadal wyjdą niskie płytki, zanim uda się Pan na konsultację hematologiczną (konsultacja lekarza zajmującego się chorobami krwi), trzeba powtórzyć oznaczenie płytek metodą *na ciepło* - laboratorium będzie wiedziało o co chodzi. Ale badanie krwi powinnno być wykonane w tym samym miejscu, gdzie będzie pobierana krew, bez wysyłania jej na zewnątrz. Jeżeli brał Pan w ostatnim czasie leki o działaniu przeciwpłytkowym - aspiryna i wszystkie leki zawierające kwas acetylosalicylowy, lub heparyna, to małoplytkowość - jeżeli rzeczywiście jest - może być polekowa. Trzeba przeanalizować wszystkie leki, które Pan stosował w ostatnim czasie. Jeżeli we wszystkich kolejnych badanich będą płytki poniżej normy, jeżeli nie brał Pan aspiryny i podobnych leków, ani heparyny, trzeba będzie zgłosić się do hematologa.