Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie i ucisk w klatce piersiowej, drętwienie i lęki

HiszpaneQ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie , W dziecinstwie stwierdzono mi wypadanie platka zastawki . Mam 27 lat ostatnio zabolalo mnie w dolku po mostkiem tak jakby cos zastukalo zakrecilo mi sie w glowie , potem jakos czulem jakies kucia w klatce piersiowej w roznych miejscach. Pojawil sie niepokoj uczucie dretwienia lęki jakies poty . Po pewnym czasie wszystko to znika . Ogolnie potem pojawil sie bol na dole klatki piersiowej z boku jakis ucisk w klatce wrazenie ciezkosci w klatce. Udalem sie do lekarza. Zgodnie z zaleceniami lekarza biore bisocard i asparganian do tego Ipp 40 i na wszelki wypadek hydroxyzyna . Aktualnie czuje nadal ucisk z prawej strony w klatce i stan niepokoju jakies wrazenie ciezkosci w klatce. Czym taki stan zdrowia moze byc spowodowany ?

Witam, Opisywane dolegliwości mogą być związane z wypadaniem płatka zastawki mitralnej. Jeżeli nadal nie będą ustępowały, warto będzie rozszerzyć diagnostykę bólów w klatce piersiowej u młodego mężczyzny. Warto zrobić rentegen kręgosłupa szyjnego i piersiowego - niektóre zmiany w tych odcinkach kręgosłupa mogą dawać bóle w klatce pieisiwej. Wprawdzie choroba wieńcowa u 27-latka jest mało prawdopodobna, ale również to można brać pod uwagę. Na wszeli wypadek, jeżeli pali Pan papierosy, to warto z nich całkowcie zrezygnować. warto też oznaczyć cholesterol i jego frakcje, czyli lipidogram, w surowicy krwi.