Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie, siedzący tryb życia i nerwowość a zawał serca

Gość Nela009

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 18 lat i od długiego czasu bardzo boję się o mojego tatę, który ma 38 lat. Otóż choruje on na nadciśnienie. Bierze co prawda jakieś leki, magnez z potasem itd. ,ale on to lekceważy i mówi, że każdy tak ma. Ale jeszcze mój tata jest bardzo nerwowy. Byle co go denerwuje i gdy zacznie kłócić się ze mną lub moją mamą, to boję się, że coś możę mu się stać. A gdy próbuję go uspokoić, to denerwuje się jeszcze bardziej, a mi robi się słabo ze strachu i w głowie mam już najczarniejsze scenariusze. Czy naprawdę coś może się mojego tacie stać? Czy tylko ja to wyolbrzymiam. Cały czas boję się, że mój tata może mieć zawał itd. Dodam, że mój tata waży 100 kg i mierzy ok. 183 cm. I ma jeszcze pracę w trybie siedzącym. Mój tata nie ma czasu na jakąkolwiek aktywność fizyczną, ponieważ wraca z pracy po 16 i odpoczywa. A w weekendy po prostu mu się nie chce. Lubi też słodycze, chipsy itd. Czy przy takim trybie życia i przy częstym denerwowaniu się, może mieć zawał albo ciężkie problemy z sercem? I czy przy tych kłótniach może się coś mu stać?

Jeeli prawidłowo ma leczone ciśnienie i bierze leki, to nie masz się co martwić. Kup mu ładną miseczkę, pestki ze słonecznika i dyni ,powiedz,ze to prezent dla niego, by w pracy sobie podjadał.Druga miseczka w domu do podjadania.A słodkie to mogą być suszone żurawiny.Wtedy nie będzie jadł czipsów,bo zajmie sie pestkami. Namów tatę, aby z toba jeździł np, mna przejażdżki rowerowe.Już będziesz wiedzieć jak to najlepiej zrobić, by nie zorientował się ,że chodzi ci o jego zdrowie.Przy okazji będziesz spędzać z tatą czas,a on może schudnie .amów też mamę , bo robiła takie potrawy, dzięki którym mógłby schudnąć.Może mama go namówi na marsze z kijkami.? Niektórych facetów trzeba podejść podstępem jak inaczej nie da sie.yczę udanych podchodów. Wydrukuj też z internetu ---,,niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia**. Są tam cenne wskazówki.Może na basen da się namówić?

Można się ruszać wieczorami, niekoniecznie biegać... dłuższy spacer, rozciąganie, na poprawę krążenia! Na lepsze samopoczucie można także stosować harmonizatory osobiste np. bio info 7, które zmotywują nas do działania i polepszą nastrój. :)