Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Echo serca czy ekg wysiłkowe?

Gość ARKADIUSZek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Po pierwsze niczego Pan nie musi! Ma Pan bardzo dobry pomysł, żeby przed rozpoczęciem intensywnego uprawiania sportu ocenić u siebie stan serca i naczyń. EKG spoczynkowe należy dzisiaj do podstawowych badań i powinno być wykonane. Echo serca, też jest dobrym pomysłem - oceni budowę jam serca i jego zastawek oraz kurczliwość mięśnia serca w spoczynku. EKG wysiłkowe, czyli elektrokardiograficzna próba wysiłkowa, odpowie na pytania - jaka jest Pana tolerancja wysiłku (czy może Pan wykonywać duże wysiłki podczas zajęć sportowych?) - jak zmienia się rytm serca i ciśnienie tętnicze podczas wysiłku. Wreszcie, czy podczas wysiłku nie ma Pan bólu w klatce perisowej i/lub niedokrwienia w EKG? Gdyby tak było, to zanim zacząłby Pan intensywnie uprawiać sporty, wcześniej prawdopodobnie trzeba by wykonać koronarogroafię i ustalić, czy nie ma Pan choroby wieńcowej, którą w taki czy inny sposób można leczyć.

Nie kolego. Kardiolog Ci sam nie zaproponuje chyba,że będziesz chodził i będziesz krótko mówiąc upierdliwy. To jest badanie które czarno na białym pokazuje stan tętnic. Jak nie masz żadnych dolegliwości to zrób wysiłek i tyle. Chociaż współczynnik błędu jest w nim całkiem spory. Kwestia trafienia na dobrego kardiologa, który potrafi DOBRZE czytać EKG.

To bardzo dobrze, że się na to zdecydowałeś. ja teraz sam kupuję sobie holter ekg, bo w mojej przychodni się popsuł (XXI wiek) i nie wiadomo, kiedy będzie gotowy, a chcę sobie zrobić przegląd przed sezonem :) jak na razie najlepsze opinie ma Kronos https://kredos.pl - macie jakieś zdanie na temat ich sprzętu?

W dniu 18.03.2015 o 17:40, Punik napisał:

To bardzo dobrze, że się na to zdecydowałeś. ja teraz sam kupuję sobie holter ekg, bo w mojej przychodni się popsuł (XXI wiek) i nie wiadomo, kiedy będzie gotowy, a chcę sobie zrobić przegląd przed sezonem 🙂 jak na razie najlepsze opinie ma Kronos https://kredos.pl - macie jakieś zdanie na temat ich sprzętu?

Hahahahaha, najgłupsza reklama, jaką kiedykolwiek widziałam XD