Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zbyt wysoki puls w czasie spoczynku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 20 lat i bardzo często odczuwam mocne bicie serca, jest ono bardzo szybkie, mimo tego, że w tym czasie się nie ruszam, tylko np. leżę lub siedzę. Czuję się wtedy osłabiona. Dziś mój puls wynosił 118 uderzeń na minutę. Dodatkowo często odczuwam kłucie serca. Przez kilka lat miałam siedzący tryb życia, nauka szkoła, brak czasu na sport. Czytałam właśnie, że ruch może wyrównać to tętno. Czy chodzenie na basen to dobry pomysł? Jeśli tak, to ile razy w tygodniu i ile czasu na to poświęcać? Chcę zacząć coś robić puki jestem młoda, chcę nabrać sił i nie czuć się ciągle jak *piórko*, bo i ważę 44 kg przy wzroście 161. U kardiologa już byłam, miałam kilka razy ekg i nawet echo serca. Akurat podczas tych badań serce mi tak szybko nie biło. Ekg wychodziło zawsze dobre. Echo serca też wyszło nie najgorzej. Moje serce jest zdrowe, ale dotychczasowy tryb życia (siedzący) spowodował, że czuję się źle. Proszę o jakieś porady co mogę zrobic, by to serce tak szybko nie biło i co z tym sportem? Pozdrawiam :)

Witam, Jeżeli bedzie się powtarzało szybkie bicie serca (szybki puls, tętno), warto wtedy zrobić holtera, czyli 24-godzinny zapis EKG. Wysiłki fizyczne lepiej jest wprowadzać stopniowo. Zacząć od najłatwiejszych - intensywnych spacerów 3-5 razy w tygodniu, lub nawet codzinnie. Można chodzić na basen i pływać w basenie, a nie stać przy brzegu basenu. Najpierw raz w tygodniu, potem odpowiednio częściej. Warto zwracać uwagę, żeby dobrze wysuszyć włosy i uszy. Idzie jesień i łatwo się przeziębić.