Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Co mogę zażyć zamiast Nebileninu?

Gość mark738

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Choruję na nadciśnienie tętnicze od ok.15 lat (obecnie mam lat 40) 3 lata temu wykryto u mnie blok lewej odnogi pęczka Hisa, mam też przerost lewej komory. Od kilkunastu lat regularnie zażywam leki na nadciśnienie, które co jakiś czas są przez mojego lekarza prowadzącego zmieniane. Obecnie zażywam; rano: nebilenin 5 i acurenal 20 oraz Hydrochlorothiazidum 25; wieczorem doxanorm 4 i amlopin 10. Niestety moje ciśnienie nadal jest wysokie i wynosi przeważnie 150/90 (choć bywa i 180/110). Aktualnie jestem na wczasach i dziś rano zażyłem ostatnią tabletkę Nebilenin-u (kto wymyśla opakowania 28 sztuk !?!). Pojutrze będę już w domu, gdzie tabletki mam. I teraz moje pytanie. Opuścić jedną dawkę, a drugą zażyć z opóźnieniem, czy też zażyć coś z leków, których resztki posiadam po poprzednich próbach leczenia. Posiadam Lokren 20, Lorista H 50+12,5, Indapen SR, Cordafen 10, Spirinol 100 i Captopril 25

Myślę, że dwa dni bez jednego leku (a masz ich cały zestaw) nie powinien zbytnio wpłynąć na Twoje ciśnienie. Po prostu kontroluj ciśnienie i w razie czego captopril. Niby lokren to ta sama grupa leków, ale raczej nie mieszaj, choć może ktoś zna się lepiej, ale wiem, że czas nagli. Pozdrawiam.