Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku Echa serca

Gość Albrechcik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Albrechcik

Witam mam 19 lat, dostałem skierowanie na echo serca ze względu na zatykanie w klatce przy głębokim wdechu po dłuższym wysiłku... oto wyniki badań http://vlep.pl/u7bjeg.jpg , lekarz stwierdził ,że wszystko jest niby ok ale nic więcej mi nie powiedział na temat tych wyników.. widzę tam jakąś falę zwrotną , przerost lewej komory lecz mało mi to mówi... P.Doktor powiedziała ,że mam chybkie tętno. dodam ,ze trenuję już około 3 lat na siłowni ( nie biorę żadnych wspomagaczy ) Jestem bardzo wrażliwy, wydaje mi się ,że mam depresję. Około 6-7 lat temu podczas świąt Bożego Narodzenia miałem jakąś grypę czy coś i od tego czasu zaczęły się problemy.. dziwne bicia serca, nagle źle się czułem, problemy ze snem..wszystkie badania były robione ekg,morfologie, badanie głowy, mocz itp od tamtego czasu bardzo łatwo się denerwuję, jestem wrażliwy na punkcie swojego zdrowia, źle się zaczynam czuć gdy widzę ,że komuś dzieje się krzywda, często wkręcam sobie jakieś choroby...lub podczas próby zaśnięcia czuję ,ze bije mi serce i utrudnia mi to zaśnięcie... może stąd jednak te dziwne dolegliwości ? Chciałbym wykonać jakieś badania profilaktyczne, lecz gdy zapytałem lekarza czy mógłby mi dać skierowanie na jakieś badanie krwi bo chciałbym sprawdzić czy wszystko jest okej to powiedział mi ,że to on będzie decydował kiedy będę się badał, Pozdrawiam

Witam, Co do wrażliwości, gdy dzieje się innym krzywda. Najlepiej nie zastanawiać się nad tym jak Pan się w danej chwili czuje, tylko pomagać pokrzywdzonemu - jeżeli jest to możliwe. Jeżeli raz, drugi i dziesiąty Pan to zrobi, przestanie się Pan zastanawiać, czy czuje się Pan dobrze czy źle. Oczywiście stały kontakt z lekarzem może być przydatny. Niestety, nie podał Pan w tekście opisu echa, Natomiast odniesienie do strony internetowej nie jest dostępne. Warto zaufać lekarzowi, skoro powiedział, że nie ma istotnych zmian to można przyjąć, że rzeczywiście ich nie ma. W razie wątpliwości badanie echa można powtórzyć. Wiele też innych badań może Pan wykonanć na własny koszt - o ile badania nie są szkodliwe dla zdrowia, bo są takie. Jeżeli jednak, bedzie miał Pan konieczność zapłacenia za badania, to być może okaże się, że sam Pan uzna, że nie są konieczne. W tym wypadku myślenie o kosztach może Pana wyleczyć.

Gość ALBRECHCIK

LV 40/48 mm IVS 10/12 mm PK 28 mm Ao 30 mm LP 40 mm E/A = 1,0 EF = 65% TAPSE = 25 Zastawka mitralna V = 0,9 m/s Fala zwrotna - doming przedniego płatka Zastawka aortalna V = 1,2 m/s Fala zwrotna - nb Zastawka trójdzielna V = 0,8 m/s Fala zwrotna - nb Zastawka płucna V = 0,6 m/s Fala zwrotna - nb Osierdzie - bez cech płynu Funkcja rozkurczowa - prawidłowa Wnioski: Zaznaczony wymiar LP. Zaznaczony przerost mięśnia LK. Bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości EF 65%. Przepływy w normie . Osierdzie bez cech płynu Proszę aby ktoś mi zinterpretował jakoś te wyniki :) Coś bym chciał o nich wiedzieć a nie tylko *wszystko jest dobrze* tak jak mój lekarz powiedział. Co oznacza np fala zwrotna w zastawce mitralnej - doming przedniego płatka lub chybkie tętno ? Dziękuję.