Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość wiko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,córka ma 4 lata,od początku lipca ma problem z lewą nożka tzn chodzi na zewnetrznej krawędzi stopy!w tym czasie miała założone dwa razy szynelekarze sami nie wiedzieli co jej jest,szyna nie pomogła,muszę córkę nosić,mało chodzi sama,kilka dni jesteśmy już w szpitalu,wyniki w miarę ok,krew,mocz,kał,rtg stopy lewej i prawej,klatki piersiowej,mieliśmy robione ekg i dziś kardiolog wykonywał echo serca i okazało się że jest IAS mały ubytek ASD II typu drożnego otworu owalnego z przeciekiem,tachykardia zatokowa,cichy szmer wyrzutowy,córka urodziła się siłami natury,ważyła 4400,miała 10 punktów w skali apgar,nie miała stwierdzonej wrodzonej wady serca! czy problem z nóżka jest związany z serduszkiem?córka kilka razy narzekała na bóle w klatce piers,czy mam prawo żądać wykonania tomografii komputerowej?

Wiko, ASD II to wada najczęściej wykrywana u dorosłych, bo w dzieciństwie często nie daje objawów. Poza tym otwór owalny (PFO) pozostaje drożny jeszcze kilka dni lub tygodni po urodzeniu się dziecka, więc lekarze po porodzie nie uznali tego za wadę. Dobrze, że wada została wykryta już teraz, pewnie trzeba będzie małą obserwować. Co do nóżki, to nie sądzę, nie ma związku z sercem raczej, bo wady serca objawiają się szybkim męczeniem się, dusznością, sinicą.

A czy to poważna wada serca?jak to może wyglądać w dalszym życiu?czy ona już będzie do końca życia?córka od jakiegoś czasu narzekala na ból w okolicy serca i bardzo szybko się męczy,czy pomocne było by zrobienie tomografii czy jest zbędna?boję się o córkę

Sama wada nie jest poważna, ale zwykle wymaga korekty.Ubytek zamyka się operacyjnie lub podczas zabiegu przezskornego. Nie wiem, czy tomografia jest konieczna, bardziej echo przezprzelykowe. Po zamknięciu ubytku być może potrzebna będzie obserwacja kardiolog iczna raz na jakiś czas.

Tomografia to nie jest to ale nie zaszkodzi wiem jedno napewno po stopach mój bioenergoterapeula potrafil powiedziec wszystko o chorobach bo cos o tym wspominal kiedys o tym ze po wadach i przetarciach na butach itp czyta tez z oka mi pow wszystko i wyleczyl mnie z nerwicy i lekow wiec cos w tym jesl a lekarz to jak lek zazwyczaj nie dziala :-)