Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nagły ostry i kłujący ból w sercu

Gość samaria

Rekomendowane odpowiedzi

Od czasu do czasu zdarza mi się - nie przy wysiłku fzycznym,ot tak, nie wiadomo skąd - właśnie taki nagły, ostry ból, chyba w miesniu sercowym. utrzymuje sie przez kilka minut, oddycham wtedy plytko dosc, niemal nie moge sie poruszac, bo poruszanie powoduje dodatkowy bol. po jakims czasie wszystko wraca do normy. naprawde mnie to niepokoi... co mi jest? :(
mam to samo... do tej pory zdarzało mi sie dosc rzadko... ostatnio coraz częściej *raz na tydzień, dwa...* myslałam ze to ból *kłucie* serca i bagatelizowałam sprawę... ale od dwóch dni mam ostre ataki ale tym razem w prawej częsci klatki piersiowej... jestem przerażona bo wczorajszy trwał jakieś 20 minut i nie byłam w stanie nic zrobic;( mam zaledwie 17 lat jeszcze nie skończone nawet)po tym ataku mialam dreszcze i gęsią skórkę oraz kołatanie serca;( idę dziś do lekarza...
Ja mam wlasnie podobnie. Lapie nagle i nie moge zrobic glebszego oddechu bo mocniej by bylalo. Po krotszym czasie ustepuje zazwyczaj. Wystepuje dosc rzadko i nie zawsze tak bylo. Dzis wlasnie mnie zlapalo, strach jak sie samemu jest. Chcialam wyjsc na balkon zaczerpac powietrza swierzego i jakos tak w prawo sie pochylilam jak przechodzilam by ominac kanpe i zabolalo mocno ale i po wszystkim juz bylo..
Już w kilku miejscach to pisałam ale tu tez napiszę borykam się z tymi bólami od nastolatki bolało nieraz kilka godzin -wyniki wszystkie dobre. Pewnego razu przeczytałam w jakiejs gazecie poradniku ziołolecznictwo i tam był prosty sposób na te kłucia i dusznosci . Miec zawsze w lodówce niegazowaną wodę i gdy łapie taki ból wypic duszkiem szklankę zimnej wody. Mnie pomaga natychmiast moja mama też to stosuje ale miesza tę wodę z taką co stoi bez lodówki bo boi się o gardło i też pomaga. spróbujcie, ale lekarz powinien was przebadac czy nie ma jakiejs wady pa.-,,zimna woda zdrowia doda* cos w tych przysłowiach jest.
Ja też miewam takie bóle i wybrałam sie z tym do lekarza. Po zrobieniu EKG okazało się że mam dodatkowe skurcze serca. Lekarz zapisał mi na 2 miesiące antybiotyki. Zarzywałam je 2 razy dziennie, czułam się po nich osłabiona ale pomogło. Nic mi potem nie dolegało przez pół roku ale teraz znowu miewam bóle. Z tego co wiem dużo osób cierpi na tę dolegliwość.
Gość m4gd4l3n4xd
ja tez mam takie bole... :( jak mi siostra tlumaczyla .. to jak sa bole po lewej stronie czyli na sercu tzn. to jest nerwica.. ja nawet dzisiaj je mialam .. niby jestem usmiechnieta ale cos mnie w srodku boli .. ale jak po prawej stronie Cie boli to lepiej idz do lekarza .. ale to moze nic groznego :*** ja tez jestem nastolatka mam 15 lat.
Gość Damian z Tczewa
Wy macie po 14.15.18 lat, a ja mam tylko 11 lat i już niestety mnie to dotyka. Dzisiaj szedłem ze szkoly, i przez całą drogę ze szkoly (jakis 2km) a ide jakies 30 minut, to przez całą drogę bardzo kuło mnie w sercu. Takie nagłe ataki zdarzają się coraz częściej. Nie pokoję się. Mam tylko 11 lat, i już mnie w sercu kłuje? to jest bez sensu, ale nie moge się wziąść na odwage, i pójść do lekarza. Całkiem nie tak dawno temu, okolo 3 nad ranem, chciałem przewrócić się na ten bok, gdzie jest serce. Jak chciałem się przewrócić na ten bok, to mnie tak kuło chyba przez godzine czy jakies 40 minut w sercu, że nie mogłem się powstrzymać. Zdarza mi to się coraz częściej, ale nie moge się wziąść na odwage, iść do lekarza i mu tego powiedzieć. Pomóżcie. Mam dopiero 11 lat.
Gość Damian z Tczewa
Witam, to znów ja. Ale wiem chyba co to jest. 1. Mama mowi że to jest nerwica. Niby sie jest spokojnym, uśmiechniętym, ale jednak pamietamy, coś nam tam świta że się denerwujemy, że jesteśmy nie spokojni. 2. Jeśli się garbimy, to też może być od tego. Należy siedzieć prosto, ponieważ jeśli siedzimy zgarbieni, wtedy nam kość może coś uciskać, i dlatego mogą zdażyć się takie nie przyjemne i bolesne efekty. 3. Nie dotlenienie. Może to też być od braku powietrza, poprostu od nie dotlenienia. Wiem, bo czasami mi też się tak zdarza, jak cały dzień siedze w domu, leże na kanapie, i oglądam telewizje. Jeśli takie coś ci się zdarzy to: - Nie denerwój się :) - Idź na dwór, czy na balkon, może do ogródka, - NIE GARB SIĘ! chyba nie chcesz być garbaty jak jakiś dzwonnik? ;] Radzę wam, idźcie lepiej z tym do lekarza. On wam powie od czego to jest. Jeśli często się wam to zdarzam to idźcie z tym do lekarza, ja też pujdę. Czasami może to być coś bardzo niedobrego. :***
Mam prawie 14 lat. Od jakiegoś roku mam takie nerwobóle. Trwają od ok. 20 sek. do paru minut.Jest to dla mnie katorgą. Nie mogę się ruszyć , bo ból się wzmaga.Pomaga mi tylko bezruch i miarowe, powolne oddychanie.Czytałam, że może to być nerwica. Do tego pływam wyczynowo i nie domyka mi się jedna zastawka, ale lekarka mówi, że to normalne. Poza tym mam też szmery w sercu. Z tego co wiem, bo patrzę na swoje objawy, nie jest o przyczyną niedotlenienia, przynajmniej u mnie, gdyż bóle pojawiają się również na świeżym powietrzu. Boję się,bo są tak silne, że czasami ledwo trzymam się na nogach.
Ja tez mam takie coś. Mam 12 lat i dojrzewam . czytałam na różnych stronach internetowych ze to moze być niedobór magnezu lub/i stres w wieku dojrzewania. Ja tez sie boje ale chyba narazie nie ma czego...jak dorosne to może pójde do lekarza ale teraz nie wiem
Witam. czytałem wasze wypowiedźi, pisze swoją, ponieważ dolega mi prktycznie to samo... miewam ostre bóle miewam je już od ponad hmmm? pół roku, nie były one ani gwałtowne ani nic, po prostu myślałem, że je mam dlatego, że dorastam(mam 15 lat) lecz od tygodnia męczy mnie dziwny ból, raczej to nie jest ból najpierw, krótkie kłucie w okolicy serca, a potem robi mi się słabo i czuje się jak by serce miało eksplodować. Dziś miałem takie coś trzy razy i boje się, że to coś poważnego, jade nie długo do Polski (mieszkam w angli) więc tam zrobie sobie badanie, lecz prosił bym, o jakąś rade w związku z tym, mówiłem rodzicą to się zbytnio tym nie przejeli, mówią, że to od energy drinków typu tiger i red bull lecz te pije rzadko, mniej-więcej raz na dwa tygodnie. Z góry dziękuje. (;
witam jestem tu nowa i bardzo się ciesze że znalazłam to forum właśnie odpuścił mi kolejny atak kłucia po lewej stronie klatki piersiowej męczę się już tak od kilu dni i panicznie się boję że coś nie dobrego dzieje się z moim sercem:(gdy dopada mnie to kłucie nie mogę w ogóle zaczerpnąć głębszego oddechu ani wykonać jakiegoś ruchu muszę wtedy położyć się w odpowiedniej pozycji trzymać się za serce i wtedy po jakimś czasie odpuszcza:(martwi mnie to co mogę Wam poradzić nie wiem może róbcie tak jak ja gdy dopada nas atak magnez biorę spróbuje jeszcze z tą szklanką wody pozdrawiam
Ja również mam bóle w okolicach serca oraz po prawej stronie klatki piersiowej. Zdarza się to dosyć często, jednak nie są to takie bóle jak wy tutaj opisujecie. Są to bardzo delikatne, krótkie bóle podczas których normalnie mogę funkcjonować. Nie zapiera mi dechu, a nie utrudnia jakichkolwiek ruchów. Mimo to trochę się tym przejmuję. Czy powinnam iść do lekarza?
Gość taka sobie
Hej wam, mam ten sam problem co wy ból serca, który zdarza sie raz na jakis ,czas. Widziałam jak było napisane w wypowiedziach, że to może być nerwica i się z tym zgodze chociaz ja sie aż tak nie denerwuję. Prawdo podobnie mogę mieć coś z sercem bo w mojej rodzinie kilka osób miało coś z sercem , najlepiej by było gdybyście sie zapytali rodziców czy nikt w rodzinie kiedyś nie miał choroby serca i pójść najlepiej do lekarza, chociaż ja nie byłma bo moi rodzice nie mają czasu żeby mnie zawieść do lekarza ;(
Witam :) te objawy o których wszyscy piszecie to na pewno nerwica... mam takie same objawy już od... hoho,dobrych kilku lat,a latek mam 20 :) Miałem robione badania i wszystko okey :) Byłem u wielu lekarzy i każdy mówił że to nerwica,niestety w moim przypadku objawia sie nie tylko kłóciem/bólem serca :( no ale cóż,trzeba żyć dalej :) Pozdrawiam wszystkich :)
Gość Justyna .
Mam podobne objawy co Wy. Tylko, że u mnie jest to kłucie tak mocne, jakby ktoś... wbijał nożyce w rękę. Mam 14 lat i naprawdę mnie to niepokoi. Serce boli mnie już jakieś... 8 miesięcy... Byłam u lekarza- powiedział że serce jest zbyt małe, bardzo szybko rośnie i to wywołuje ból . Ale mnie się wcale tak nie wydaje... Bóle występują bynajmniej raz na godzinę. Ostatnio gdy byłam bardzo zdenerwowana- nie mogłam złapać oddechu . Myślałam, że mi serce rozerwie ! . Może Wy macie podobny przypadek i Wam lekarz powiedział coś innego ? Z góry dzięki za odpowiedź. :))
WITAM tez mam takie bole ... czeste klucie w klatce piersiowej . - lekarz powiedzial,ze to normalne . Badania wychodza pozytywnie ... mam 17lat i w wieku 14 lat mialab zabieg na serce (mam wade ebsteina) ... kiedys doktor mi powiedzial,ze to moze byc arytmia ... mialam holter nic a nim nie wykazalo .. a bole wciaz sa i to nie raz tak silne ,ze az lzy same leca ... ;(
Witam!!! Ja mozna tak to powiedziec ze jestem w podobnej sytuacji. Czasami łapią mnie ataki np takie ze bardzo ciężko złapac mi oddech(duszności) i mam straszne kłucie w klatce piersiowej trwa to około 5min ale trwało by pewnie dłuzej ale biore specjalny syrop co kiedys mi pogotowie przepisało. Miałam sytuacje krytyczną ktoregos dnia i wezwałam pogotowie dlai mi zastrzyk i po nim wszystko przeszło ale po kilku dniach to samo, niewiem co mi jest to jest straszna meczarnia;(