Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja TSH FT3 i FT4 w ciąży

Gość nowygosc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, jestem w 24 tygodniu ciąży i z badań krwi wyszły następujące wyniki: TSH 5.050 nIU (norma 0.27-4.20) FT3 2.48 pg/ml (norma 2.00-4.40) FT4 0.83 ng/dl (norma 0.93-1.70) Po konsultacji z lekarzem rodzinnym trochę mnie nastraszono bo pytając się czy jest to groźne usłyszałam odpowiedź, że w ciąży nie należy się denerwować i mam iść do specjalisty endokrynologa. Bardzo proszę o odpowiedź i pomoc. Dziękuję i pozdrawiam.

Witam, Niezależnie od ciąży, wynik TSH jest nieznacznie powyżej normy, to oznacza, że jest niewielka niedoczynność tarczycy. Podobnie FT4 jest nieco poniżej normy (odpowiada to niewielkiej niedoczynności tarczycy podobnie jak nieco podwyższone TSH), przy prawidłowym poziomie FT3. Tak niewielkiej niedoczynności tarczycy obecnie jeszcze się nie leczy. Zazwyczaj kuracę rozpoczyna się, przy TSH co najmniej 10. Niezależnie od wszystkiego, warto udać się na zalecaną konsultację endokrynologiczną i okresowo kontrolować TSH, również po urodzeniu dziecka. Być może przebyła Pani stan zapalny tarczycy?