Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki puls i kołatanie serca po marichuanie

D4MIAN3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Paliłem marichuanę prze 2 lata, jak wiadomo z czasem, przestała *kopać* jak trzeba , więc z przyjaciółmi zaczęliśmy popalać dopalacze. Zrobiłem sobie przerwę na tydzień. Po przerwie zapaliliśmy na szybko grama mocniejszych dopalaczy na 3 i od tamtej pory zaczął się mój koszmar.Serce zaczęło mi walić jak młot, miałem strasznie dziwne myśli że zaraz padne i nie wstanę, serce zwolniło na pół minuty do normalnego stanu, a później znów łomotało jak oszalałe przez około 5 minut i tak w kółko .Gdy siedziałem nie było aż tak źle, ale gdy stałem czułem bicie serca na klatce piersiowej. Nigdy nie miałem problemów z sercem, a po wizycie u kardiologa, która była konieczna, stwierdził on że mam arytmię.Zlecił mi także wykonanie badań EKG, Holtera i Echo serca. Wszystkie badania wyszły pozytywnie, tylko na Holterze miałem pare zapisów 140 uderzeń na minute( podczas wolnego spaceru, które zalecił lekarz). Codziennie z rana mam wysoki puls. Od 7 miesięcy przyjmuję tabletki na spowolnienie akcji serca, ale i tak mało one pomagają. Czy to może mieć podłoże psychologiczne, czy to tylko sprawa dopalaczy ? Dodam że przez 2 lata palenia marichuany nie miałem żadnych problemów ze zdrowiem, oraz samopoczuciem. Proszę o opinie osoby, które miały styczność z marichuaną, a nie osoby które nigdy jej nie spróbowały, a mają najwięcej do powiedzenia

Witam, Cieszę się, że wie Pan o tym, że o jakimś stanie chorobowym mogą wypowiadać się tylko osoby, które mają taką właśnie chorobę. Wyobraźmy sobie, że - idąc za tym tropem - każdy lekarz, który chce leczyć dane schorzenie lub wykonywać jakąś operację, powinien najpierw zachorować dokładnie na to samo, albo poddać się tej właśnie operacji. Jak widać tego rodzaju myślenie nie ma aż tak dużego sensu. W miarę możności proponuję nie wracać do marihuany i innych środków psychoaktywnych. Pojęcie dopalaczy jest bardzo szerokie i nie wiadomo dokładnie, które z nich Pan stosował? Nie wiemy też dokładnie jaki jest wpływ na serce środka, który Pan zastosował, a prawdopodobnie nie zna Pan nawet jego nazwy, nie mówiąc o dokładnym skladzie chemicznym i efektach biologicznych poszczególnych jego składników. Niestety, wiele z tych środków powoduje właśnie takie objawy, jakie wystąpiły u Pana. Trzeba mieć nadzieję, że ustąpią. Bardzo dobrze, że echo serca i EKG były prawidłowe, ale na wszelki wypadek oba te badania można co jakiś czas powtarzać. Nie są szkodliwe, jedynie mają swoją cenę - jak niemal wszystko w życiu.