Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nedal a woda w płucach

Gość szczesliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość szczesliwa

Czy ktoś na forum brał lek o nazwie nedal? mój mąż jest po operacji serca ( miał wymienianą zastawkę aortalną). w sanatorium lekarka włączyła mu lek o nazwie nedal. mąż miał wodę w płucach. z tego co wyczytałam to nedal jest z grupy beta blokerów. lekarz nam powiedział że wspomaga pracę serca i kazał jeszcze utrzymać ten lek aż do kontroli u torakochirurga czyli jakieś 2 miesiące. martwi mnie to że mąż szybko się męczy, ale echo serca jest prawidłowe. frakcja wyrzutowa 75%. gradient maksymalny 24 a śrdeni 15. jednakże szybko się męczy. zatsanawiam się czy to nie efekt brania nedalu?

Gość Ewa33zToF

Mąż ma świetną frakcję wyrzutową lewej komory, zazdroszczę:-) Gradient też super, ja mam trochę większy, ale przez zastawkę płucną. Nedal, o ile wiem, obniża ciśnienie. Mąż szybciej się męczy, bo przeszedł poważną operację, miał wodę w płucach. Musi minąć kilka miesięcy, zanim dojdzie do pełni sił.

Gość Ewa33zToF

Doczytałam: *Działanie nebiwololu, podobnie jak innych leków z tej grupy, prowadzi do zmniejszenia częstotliwości rytmu serca i siły jego skurczu oraz do obniżenia ciśnienia tętniczego*. No i upewniłam sie, że też biorę ten lek :-), ale pod nazwą ebivol, 2,5 mg na dobę.

Gość szczesliwa

Dziękuję za odpowiedź :-) kardiochirurg powiedział nam serce jest wydolne i frakcja tez się poprawiła :-) bo w klinice w Krakowie miał 60% teraz 75.ale tak jak napisałaś to poważna operacja albo tego wydawnictwa płucach przez prawie 2 miesiące.widocznie potrzebuje więcej czasu aby dojść do siebie.najważniejsze ze serce się szybko regeneruje :-) pozdrawiam :-) .