Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Usuwanie kamienia nazębnego przy wypadającym płatku

Gość ChoryNr112

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ChoryNr112

Proszę o porade: za miesiąc umówiłem sie u stomatologa na usuwanie kamienia, z tego co zrozumialem tylko tego z zebów. Czy przy stwierdzonym dyskretnym wypadaniu płatka zastawki mitralnej powinienem wziąc osłonowo jakis antybiotyk?? pytam bo w którymś z tych zabiegów dochodzi do uszkodzenia dziąseł i nie jestem pewien czy to w tym który ja bede miał czy w tym poddziąsłowym. Co do drugiej cześci tematu: w wieku 19 lat moje cisnienie waha sie pomiedzy 135/85-145/95. Czy jest to w jakims stopniu niepokojące? Cisnienie mierzyłem kilka dni z rzedu popołudniem. Dodam ze około roku temu zaliczyłem 2 lata intenywnego treningu na siłowni, gdy jeszcze płatek mi nie przeszkadzał oraz w mojej rodzinie wszyscy cierpią na nadcisnienie.

Witam, Wygląda na to, że ma Pan chwienje nadciśnienie tętnicze, czyli wstęp do nadciśnienia. Ze swoim lekarzem warto omówić, czy nadszedł już czas, żeby leczyć nadciśnienie? W zespole wypadania platka zastawki dwudzielnej zazwyczaj stosuje się niskie (małe) dawki beta-blokerów, które jednocześnie obniżają ciśnienie tętnicze i zwalniają tętno. Być może lek z tej grupy będzie dla Pana odpowiedni? Warto porozumieć się w tej sprawie ze swoim lekarzem. Zastosowanie antybiotyku przed usuwaniem kamienia nazębnego (metodą piaskowania?) u osoby z wypadaniem płatka zastawki mitralnej jest dyskusyjne. Prawdopodobnie można ten antybiotyk zastosować, lub nie - zadecyduje o tym Pana lekarz, z którym warto omówić ten problem, podobnie jak długofalową sprawę leczenia rozpoczynającego się nadciśnienia. Warto sprawdzić lipidogram (cholesterol z frakcjami), pilnować prawidłowej masy ciała (czyli *wagi ciała*) i prowadzić aktywny tryb życia - chodzić dużo na piechotę. Warto też nie zaczynać palenia papierosów, a jeżeli już Pan zaczął - to zrezygnować z tego.