Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból serca i szybkie tracenie sił

Gość Karzet

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć , mam 17 lat . Trenuję piłkę nożną i nigdy nie miałem problemów z sercem . Uczęszczałem do sportowych lekarzy COMS i miałem wszystkie badania ( w tym echo serca , EKG) itp. Od poniedziałku poprzedniego tygodnia zaczęło mnie boleć serce i to regularnie , bez przerwy ( nie jest to straszny ból ,ale odczuwalny) . Od czasu do czasu mam bóle w klatce piersiowej , trudniej mi się oddycha . Szybko tracę siły i coraz bardziej czuje się znużony w domu. Na początku miałem lęki np przed śmiercią ,ale przeszło mi to kiedy naczytałem się na forach ,że to może być nerwica sercowa ,ale wtedy wszystkie lęki przestały mnie męczyć ,więc sam już nie wiem co to jest. Rodzice nie chcą mnie zabrać do lekarza , twierdza ,że to jest zwykłe przeziębienie( nie mam kaszlu ,kataru ), nigdy nie spotkałem się z czymś takim . I proszę nie mówić mi ,żebym wybrał się do lekarza bo sam dokładnie o tym wiem ,tylko to zależy w dużej mierze od rodziców. Na razie proszę o *diagnoze* co to może być

Witam, Proponuję przekonać rodziców, że są odpowiedzialni za Pana stan zdrowia. Być może jednak, skoro ma Pan powyżej 16 lat, to Pana udział w tej decyzji może być większy. Jeżeli jest Pan przeziębiony, to można brać pod uwagę, że stan zapalny mógł objąć również serce lub osierdzie, czyli worek naturalny otaczający serce. Może warto będzie wykonać echo serca i EKG. Może rodzice dadzą się przekonać. Można też udać się do poradni medycyny sportowej. Wielu sportowców ma problemy zdrowotne, znacznie większy niż to widać na zawodach w telewizji