Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk w klatce piersiowej, drętwienie rąk i duszności a napad nerwicy lękowej

Gość Antonina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od paru miesięcy męczę się z objawami nerwicy lękowej ale niedawno mój stan się pogorszył. Podam objawy towarzyszące napadowi: ucisk ciężkośc i ból w klatce piersiowej drętwienie i ból lewej ręki duszności problemy ze złapaniem głębokiego oddechu szczękościsk Kołatanie i kłucie serca zawroty i ucisk na głowę paniczny strach przed śmiercią wmawianie sobie że to zawał a nie atak nerwicy. .. nie radzę sobie z tym nie moje spać po nocach bo to mi nie daje mam dopiero 20 lat więc zawał jest mało prawdopodobny ale nie mogę się pozbyć tego strachu. Przez te napady cierpię na bezsenność a dniami jestem zmęczona i czasem również dostaje napadów a wcześniej się to nie zdarzało. Podczas napadu w nocy często budzę chłopaka ale chcę dać mu spokój i radzić sobie z tym sama. Proszę napiszcie co wy robicie przy takim ataku i czy to na pewno nie zawał ani inna choroba.

Witam, Prawdopodobnieństwo zawału serca u 20-letniej kobiety jest znikome. Chyba, że stosuje hormonalne środki antykoncepcyjne i ewentualnie dodatkowo pali papierosy. Wtedy nadal nie jest bardzo duże, ale już jest realne. Dlatego, warto te dwa elementy w oszacowaniu ryzyka zawału brać pod uwagę, zamiast podsycać w sobie stany lękowe. Leczeniem nerwic zajmują się psycholodzy i lekarze psychiatrzy. Warto zatem spotkać się z psychiatrą i podzielić się z nim ze swoimi wątpliwościami.