Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziura w przegrodzie serca a bóle szyi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , szukam porady i osób z podobnymi objawami,moja mama jak się niedawno okazało ma dziurę w przegrodzie serca i już trochę powiększone serce. Od pewnego czasu strasznie zaczęła dokuczać jej szyja ,uciążliwy ból jakby ktoś jej dynamit włożył do szyi i miało ją rozerwać . Rano gdy wstanie czuje się w miarę dobrze ,ale już od południa ponawia się ten straszny ból szyi i co najważniejsze gdy się nie rusza siedzi spokojnie ból ustępuje, w momencie gdy się ruszy, wstaje, chce pospacerować czy przejść z pokoju do kuchni ból nawraca. Mama ma już depresję, boję się bo mówi że nie chce już tak żyć woli zjeść tabletki i nie czuć już tego bólu....proszę , może ktoś ma podobne problemy i wie jak z tym sobie poradzić....Mama była w szpitalu prawie miesiąc, nic nie zrobili jedynie nabawiła się choroby nerek. Proszę o pomoc! Joanna

To samo miała będąc w szpitalu , a dopiero co z niego wróciła i ciśnienie przy tym bardzo skacze. W szpitalu dostawała kroplówki, ale i leki które w szpitalu jej próbowano dostosować tez za bardzo nie pomagały. W szpitalu myśleli ze to może z tarczycy bo kilka lat temu była operowana (guzki) i podawali jej leki ,ale okazało się że z tarczycą się nic nie dzieje , na dodatek jest alergikiem i uczulona na leki, ciężki przypadek, najgorsza to ta szyja i bóle z czego one się biorą? Pomogła jej dawka potasu i magnezu po tym jak się rano strasznie słabo czuła.

Dopiero dzisiaj napisałaś że bóle szyi występują po wysiłku i ze się męczy .Powiem tylko tyle moja mama miała te same objawy ,ból szyi ,za uszami ,karku ,okazało się że ma zapchane tętnice wieńcowe czyli chorobę wieńcową .Ale to okazało się dopiero po zawale na koronarografii .Po stentach bóle się skończyły .Ma założone 3 .Musicie koniecznie zrobić koronarografie ponieważ jest to jedyna badanie które to uwidoczni .Nie ma na co czekać !

Jeśli dopiero teraz wada została wykryta to może jest dość mała i nie potrzeba nic robić .U mnie przeciek został wykryty po 30 - te i juz wtedy serce było powiększone. Myślę że Pinda moze mieć rację i przydało by się jeszcze zrobić przepływy i koronarografie.Wiem tez ze jeśli dostaniecie skierowanie to niech lekarz napisze ze chodzi o przepływy karku bo mi napisał szyji to przepływy zostały zrobione pod kontem tarczycy (daremne - szkoda mówić ) a prywatnie badanie kosztuje ok 50 zł.