Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pobyt w szpitalu po koronografii

Gość Graga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Rzeczywiści, jeżeli koronarografia jest wykonywana z ręki i nie ma powikłań, a także nie ma istotnych zmian w tętnicach wieńcowych, wymagających wykonania angioplastyki lub operacji tętnic wieńcowych podczas tego samego pobytu w szpitalu, to wyjście do domu może być w krótkim czasie po wykonaniu badania. Podobna sytuacja jest z koronarografią wykonywaną przez nakłucie pachwiny, tyle, że należy leżeć odpowiednio długo po badaniu. Jednak każdy szpital ma swoje własne zwyczaje wynikające z rutynowego postępowania i dlatego warto zapytać o czas pobytu w szpitalu tam, gdzie będzie wykonywania koronarografia.

Miałem robioną koronarografię z angioplastyką dwukrotnie z nogi i ręki. W obu przypadkach byłem 5 dni w szpitalu. Ja byłem na ten zabieg umówiony i pierwszy dzień praktycznie miałem robione badania a dopiero w drugim dniu wykonano zabieg. Pozostałem w szpitalu jeszcze 3 dni. Tak informacyjnie lepiej jak wykonują zabieg z ręki, bo nie trzeba leżeć ponad 12 godzin. Generalnie zabiegi są wykonywane z ręki tylko w bardziej skomplikowanej angioplastyce z nogi tak jak w moim przypadku.

Moja mama trafiła z zawałem na oddział kardiologii inwazyjnej ,na cito w nocy korono przez udową ,w 3 dobie do domu .Po miesiącu planowana korono do następnych stentów ,zażyczyła sobie przez rękę,zabieg bardzo trudny ,3 godzinny ,straciła bardzo dużo krwi omal nie dali rady ale jakoś się udało założyć 2 następne stenty ,też na 3 dobę do domu .Fakt że po udowej trzeba leżeć bez ruchu ale przez rękę jest trudniej szczególnie u starszych osób i trzeba to wziąć pod uwagę .Doadam ze wszystko działo się w Sieradzu ,oddział prywatny z kontraktem NFZ ,na najwyższym poziomie ,personel na każde zawołanie pacjenta ,tv ,osobne łazienki ,telefon do dyspozycji pacjenta ,nawet mydła nie trzeba brać z domu .Polecam .