Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pojedyncze mocniejsze uderzenie serca

Rock93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 21 lat, jakieś niecały miesiąc temu zacząłem intensywnie biegać najpierw po 2-3km teraz po 5km, wcześniej nigdy nie uprawiałem sportu, nadwagi nie mam. Po około dwóch tygodniach tego biegania a biegam 3-5 razy w tygodniu pewnego dnia pojawiło się pojedyncze mocniejsze uderzenie serca, w spoczynku. Po prostu coś sobie tam robię powiedzmy, że leżę albo siedzę i miałem takie jedno mocniejsze uderzenie. Żadne stany lękowe, zamroczenia, duszności, zawroty głowy przy tym mi nie towarzyszą. Po prostu od czasu do czasu mocniej potrafiło walnąć. Do lekarza z tym nie poszedłem a wiem, że takie coś się może robić przy niedoborach mikroelementów a że biegam to je wypłukuje. Zacząłem brać Aspargin czyli magnez plus potas i do tego raz dziennie zestaw witamin z b6. Po jednym dniu brania te uderzenia się uspokoiły, jednak cały czas biorę ten magnez z potasem profilaktycznie i np. dzisiaj znowu się pojawiły te uderzenia. CO z tym zrobić ? Biec od razu do lekarza czy może jest to spowodowane tym, że zacząłem biegać mimo że wcześniej byłem ze sportem na bakier plus mogę mieć mało magnezu i innych mikroelementów ? Dodam, że też mniej jem bo mimo że żadnej nadwagi nie mam to chcę się tu i ówdzie pozbyć nadmiaru tłuszczu. Pozdrawiam

Osoby uprawiające sport, ze względu na wzmożony wysiłek fizyczny, wykazują znacznie większe zapotrzebowanie na magnez, stąd nasuwa się pytanie o najlepszy środek uzupełniający niedobory magnezu w ich diecie. Warto sumiennie wybrać najbardziej odpowiedni specyfik sugerując się przy wyborze przede wszystkim składem preparatu, a dodatkowo szczególny nacisk położyć na związek, w którym w danym preparacie występuje magnez. Badania udowodniły, że najlepiej wchłanianym związkiem jest cytrynian magnezu (Ann Walker, Magnesium research, volume 16 number 3, 183-91, September 2003).

Hej, ja też mam te mocniejsze uderzenia serca. Robiłam Holter i właśnie lekarz powiedział, że to sa skurcze dodatkowe. Z tym, że te skurcze dziela się na złośliwe i łagodne, u mnie były te łagodne i w dodatku mieściły się z ilością w normie. Nie zagrażają życiu. Jeśli chodzi o magnez to idź sobie do pierwszego lepszego laboratorium i sprawdź poziom magnezu, grosze to kosztuje a nie trzeba stać w kolejce po skierowanie. Wypłukany magnez jak najbardziej zwiększa ilość tych uderzeń. Jest jeszcze taka możliwość, że jeśli zacząłeś odczuwać te skurcze dodatkowe to już najprawdopodobniej będziesz je od czasu do czasu czuł nawet jak magnez będzie na odpowiednim poziomie. Trzeba się do tego po prostu przyzwyczaić :) Ja sobie mówie: * każdy to ma tylko, że ja to odczuwam* i mi lepiej :)