Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności, problemy z przełykanie, ból karku i głowy oraz odbijanie

pacjentka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z którym borykam się od 5 lat i nie mogę sobie z nim poradzić. Zaczeło się od problemu ze złapaniem głebokiego oddechu, pomagałam sobie ziewaniem, odkasływaniem. Kilka razy ttafiłam na pogotowie, lecz badania nic nie wykazały. Krew, mocz, ekg, nic. Może poza niskim cukrem w granicach 60. Gdy 2 lata temu objawy nasiliły się dostałam skierowanie do kardiologa gdzie wykonano badanie holtera. Kilka razy podczas doby miałam tachykardie ale lekarz stwierdził że to normalne... W zeszłym roku do objawów doszły mi problemy z przełykaniem, badz raczej z oddychaniem podczas jedzenia. Ciągle przy kazdym posiłku musze zaczerpywać głębokie wdechy przez nos... oczywiscie o posilkach w restauracji juz zapomnialam... a do tego bardzo mi się odbija. Do tego doszły bóle karku i głowy, zlecono mi wówczas rezonans głowy, w którym wyszły 2 torbiele jedna w „zatoce szczękowej o wys. 2 cm w znacznym stopniu wypełniająca jej światło, druga w tylnej jamie czaszki w linii środkowej torbiel pajęczynówki sięgająca pod namiot móżdżku o max szer. 18 mm i głębokości do 13 mm”, lecz po konsultacji z laryngologiem i neurologiem również uznano że to nic… Poza tym byłam kilka dni w szpitalu na oddziale pulmonologicznym, gdzie miałam bronchofiberoskopie, zdjęcie pluc, EKG, echo, usg jamy brzusznej. W bronchofiberoskopie – staphyloccus aureus szczep mssa ++ leczony dalacinem, zdjęcie pluc Ok, pirometria też. Echo serca – prawa komora w granicy gornej normy - 30 mm, reszta Ok. Dodam że mam 26 lat od 21 roku życia mecze się zamiast zyc pelnia zycia zawsze byłam wesola chętna do roznych podrózy, imprez, które obecnie troche unikam, bo boje się że coś mi się stanie na takim wyjezdzie… jak wychodze na dłuższy spacer to jestem zmeczona podczas gdzy wczesniej 8 lat trenowałam pływanie 6 razy w tygoniu!!! Czuje się jak staruszka i proszę o pomoc bo ciagle jestem bez diagnozy… Aha dodam jeszcze ze pisze w tym dziale bo oczywiście nie wykluczam nerwicy, lecz po kilkunastu wizytach u psychologa który zgolił mnie na ponad 1000 zł, lekach ziołowych i syropach uspokajajacyh które też nic nie pomogly zaczynam wątpić w tą teorie…. Poza tym mój lekarz rodzinny mowi że mam bardzo silny charakter i nie sadzi żeby to mialo podłoże nerwowe, ale brak pomysłów na diagnoze… Proszę o pomoc!

Witam Pacjentkę, Wprawdzie Pani tekst pełen jest nieczytelnych znaków, ale i tak można się zorientować, że Pani dolegliwości nie są charakterystyczne dla określonej choroby. Warto sprawdzić, co obecnie dzieje się z opisywanymi torbielami? Czy zmiana w zatoce szczękowej nie wymaga usunięcia? Czy się zmienia? Proponuję ponowną konsultację laryngologiczną. Warto też sprawdzić zęby - czy nie ma stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej? Myślę, że może Pani spróbować odwiedzić jakąś zaprzyjaźnioną restaurację. Prawdopodobnie Pani dolegliwości nie uniemożliwiają korzystania z barów, bistro i restauracji.

Gość POZBAWIONARADOSCI

PACJENTKA O Boże! Zupełnie jakbym czytała o sobie, mam to samo, u mnie zaczęło się jakiś rok, dwa lata temu, najpierw myślałam, że to od ciągłego kataru, potem doszło to samo co u Ciebie, czyli łapanie oddechu podczas posiłku, biorę coś do ust i zupełnie jakbym nie miała powietrza, przez co nie mogę przełknąć, potem doszły do tego jeszcze nerwy i odruch przełykania całkiem się zablokował, teraz łykam coś tylko wtedy, gdy popijam :/ W dodatku mam przy tym wrażenie, że nie czuję gardła, czasem też drętwieje mi język :/ Trochę mnie zmartwiłaś tym, że miałaś tyle badań, a w tym wizyty u psychologa i nic nie wyszło. Ja chcę teraz zrobić rezonans i gastroskopię. Miałam robione niedawno usg serca i wyszła mała niedomykalność mitralna i obawiam się niestety, że u mnie to może być przyczyną problemu, ponieważ problemy z oddychaniem i przełykaniem są wymienione jako tego objawy, także radziłabym, żebyś zrobiła sobie to badanie i ja planuję też zrobić testy alergiczne. Martwię się jednak, że to właśnie od tego serca, a na to nie ma lekarstwa, więc załamuję się myślą, że trzeba będzie się z tym męczyć do końca życia :/ Już chyba wolałabym, żeby to było od nerwów, może wtedy by terapia coś pomogła, a tak? ech też mam ponad 20 lat jak ty :/

Gość POZBAWIONARADOSCI

PACJENTKA To to samo, ja poszłam prywatnie do kardiologa, który dał mi skierowanie na to badanie i wykonałam je za darmo w szpitalu, w którym, ten kardiolog pracuje. Nie wiem dokładnie, czy to od tego, szczerze to wolałabym, żeby to było od czego innego, od czegoś co da się leczyć, bo tej niedomykalności mitralnej się nie da :/

Gość POZBAWIONARADOSCI

ADAM2013 Dr Jacek Jafra jest dobry, kontakt do niego na internecie znajdziesz. PACJENTKA U mnie teraz doszły do tego drętwienia dłoni i doszłam do tego, że to co odczuwam to wcale nie są chyba duszności, tylko jakby paraliż gardła, tak jakbym nie czuła gardła i jakby było ono zwężone :/ Czuję też taki ucisk z jednej strony nosa i tak jakbym nie czuła, że powietrze przez niego wchodzi, a przecież wchodzi, może dlatego tak łapię oddech przed połknięciem czegokolwiek :/ Zazdroszczę Ci, że miałaś już robiony rezonans,ja miałam do tej pory tylko tomografię i siedzę z niewiadomą :/

Witam. Te dolegliwości mogą być od kręgosłupa. Mój fizjoterapeuta powiedział ze moje płuca są uwięzione w klatce piersiowej,miałam ćwiczenia rozciągające ale jestem 2 lata po operacji zastawki aortalnej i nie ćwiczyłam wiadomo przecięty mostek.Obecnie mam duże problemy z oddychaniem ,robiłam różne badania i nic.szkoda kasy bo to wszystko prywatnie.Zadzwoniłam więc do tego fizjoterapeuty i mogę już robić dawne ćwiczenia.Mam nadzieję że mi to pomoże .Ja mam 60 lat ale też się krępuję w towarzystwie , przecież nigdy nie paliłam żebym miała taki duszności i mimo swoich lat nie powinnam być taka słaba.Pozdrowienia i szukajcie ,być może proste rozciągające ćwiczenia Wam też pomogą.