Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zwężenie naczyń krwionośnych a stent

Adam19595

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W lutym tego roku miałem zawał serca. Wyniki: 40%zwężenie lewej tętnicy wieńcowej 100%zwężenie proksymalnego odcinka gałęzi przedniej zstępującej 98%zwężenie w zakresie gałęzi tępego brzegu 50%zwężenie odcinka dystalnego prawej tętnicy wieńcowej Stwierdzono: Poważną chorobę dwóch naczyń krwionośnych. Zwężenie proksymalnego odcinka gałęzi przedniej zstepującej gdzie zastosowano jeden stent uwalniający leki. Wobec zaistniałej sytuacji moje pytanie Czy powinienem mieć założone stenty na naczyniach, w których są zwężenia? Pozdrawiam. Adam19595.

Witam, O wskazaniach do angioplastyki z ewentualnym założeniem stentu zadecydują lekarze, którzy wykonywali u Pana koronarografię. Generalnie rzecz biorąc, do angioplastyki kieruje się chorych z istotnymi zwężeniami (co najmniej 70% zwężenia) lub z niedrożnościami, jeżeli niedawno powstały. Ważny jest kaliber naczynia - niektóre naczynia są zbyt wąskie, żeby je rozszerzać cewnikiem. Ważna jest również lokalizacja zawału serca. Jeżeli jest świeży zawał, to rozszerza się naczynie prowadzące krew do okolicy zawału. Natomiast jeżeli zawał był dawno przebyty i wytworzyła się blizna to wówczas zasadniczo nie rozszerza się naczynia prowadzącego do blizny, chyba, ze udowodni się, ze mięsień serca w tej okolicy jest nadal żywy i warto poprawić jego ukrwienie. Na koniec można stwierdzić, że warto zaufać lekarzom, którzy omawiali Pana sprawę - oceniali czy są wskazania do drugiej angioplastyki, bądź do leczenia chirurgicznego. Zawsze może Pan poprosić żeby przegrano Pana koronarografię i przebieg angioplastyki na płytkę CD i może Pan ten film pokazać w innym ośrodku, jeżeli chce Pan mieć drugą opinię z innego źródła.

Witam. Dziękuję za odpowiedź. Mój przypadek z zawałem miał miejsce w lutym b.r. podczas podróży służbowej do Anglii. Tam też byłem zmuszony skorzystać z pomocy lekarskiej. Diagnoza wstępna: Zawał przedniej ściany serca. Choroby współistniejące: Nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu2 EKG wykazało uniesienie odcinka ST w odprowadzeniach V2-V4. Po założeniu stentu zostałem wypisany ze szpitala, lecz nie dostałem płytki CD z nagraniem zabiegu. Po powrocie do Polski moja pierwsza wizyta w kwietniu u kardiologa nic nie wniosła nowego do mojego leczenia. Podczas pobytu w sanatorium miałem robione m.in EKG. Lekarz prowadzący kazał zgłosić się do mojego kardiologa w związku ze zwężeniem 98%. Poszedłem na kolejną wizytę i było tak jak za pierwszym razem. Wobec takiego podejścia jestem zaniepokojony tym wszystkim i stąd się wzięło moje pytanie: Czy powinienem mieć założony stent. Pozdrawiam Adam19595.