Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienie ręki, ból w okolicy pachy nad sercem i trudności w oddychaniu a nerwica serca

Gość sally1307

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sally1307
-------------------------------------------------------------------------------- Zwracam się do wszystkich tych, którzy zaobserwowali podobne jak u mnie objawy. Może znajdzie się ktoś, kto został zdiagnozowany przez kardiologa - ja wybieram się w tym tygodniu i trochę się boję. Moje objawy: nagle drętwieje mi lewa ręka (czasami tylko dłoń), czuję w ręce taką słabość, jednocześnie nad sercem w okolicy pachy czuję umiarkowany ból i problem z oddychaniem, czasami jest to ból innego rodzaju, umiejscowiony trochę niżej, skurczowy - z każdym wzięciem oddechu jest bolesny skurcz. Często jestem przy tym bardzo słaba, snuję się na nogach, nic mi się nie chce, na nic nie mam siły. Dzisiaj też tak się czuję - ogólnie osłabiona, zmęczona i senna, towarzyszy mi ból w okolicy lewej pachy i piersi. Często spotykam się z opiniami, że to nerwica serca. Dodam, że mam 32 lata a powyższe objawy utrzymują się u mnie od wielu lat, jednak nie trwają one długo - dzień, dwa. Czasami nawet krócej. Liczę, że znajdzie się spośród forumowiczów ktoś z podobnymi dolegliwościami i będę mogła zasięgnąć jakiejś rady.
Gość bartoszlodz
Hej Sally, mam dokładnie to samo, niestety a może stety wciąż nie zdiagnozowano żadnej choroby serca. Lekarze mówią, że to nerwica ale ja nie jestem pewien. Napisz czy dostaałaś już jakąś diagnozę, czy może ktoś Ci pomógł wyleczyć ból? Z chęcią z Tobą wymienię uwagi i spostrzeżenia! Pozdrawiam i trzymaj się !
Miałem ten sam problem - drętwienie całego ramienia, zimniejszą dłoń w stosunku do prawej, bóle międy sercem a ramieniem(uczucie ciepła, mrowienia). Zrobiłem badania krwi, ekg a nawet echo serca. Wszystkie badania wykazały że ....jestem zdrowy. Stwierdziłem, że coś jest może nie tak z moją psychiką, więc zdecydowałem się na wizytę u psychoanalityka. Stwierdził u mnie nerwicę. Od czasu do czasu chodzę do niego (raz na 2-3 miesiące), ten przepisjue mi jakieś zioła. Dzięki temu te problemy się skończyły a dodatkowo poprawił mi się sen.
jesteście cieniażami, stresowcami i nerwusami. dałbym wam popalić i zrobiłbym wam *wojsko* cieniaże!!!! zaraz by wam wszystkie bóle i choroby zniknęły!!!! ruszać sie wiecej łajzy!!!!! zapomnicie o bólu i kłuciach, stresach itp. sieroty jesteście i tyle!!!!! żryjcie tabletki to sobie organizm rozregulujecie. po prostu sie sami wykańczacie. nic nie robicie, nie uprawiacie sportu, żrecie byle co i byle jak w pośpiechu. co z tego że staracie się nie denerwować, nie myśleć o nerwach czy unikać sytuacji stresowych skoro wasza psychika i wasza głowa nieustannie pracuje. tego nie zatrzymacie. matoły, to są nerwobóle. bierzcie się za robotę, ćwiczcie żeby się spocić i zmeczyć, wszystko wam przejdzie po czasie jak ręką odjął. wiem coś na ten temat bo też tak kiedyś miałem. schudłem, nabrałem żeźby, siły, optymizmu, więcej się śmieję, cieszę . a jak patrzę na ulicach na ludzi, na ich skrzywione mordy to się nie dziwię że tyle matołów choruje. dobrze wam tak!!!!! ale już do roboty i to do fizycznej!!!!! macie padać na pysk skonani z wysiłku a nie z nerwów!!!! ludzkie ciało to maszyna buce i ta maszyna musi pracować bo was raki i inne choróbska strawią jak będziećie siedzieć na dupach i nic nie robić!!!!! stresy są podłożem wszelkich chorób!!!!
ostatnio dretwieje mi lewa reka co to moze byc nie spie w nocy budze sie po 2 godz snu zauwarzam ze lewa reka zaczyna jakos dziwnie dretwiec jak nic nie robie mam dosc wysoki cholesterol jestem honorowym dawca krwi ma 40 lat jak ktos moze cos mi podpowiedziec prosze o email siara29@poczta.onet.pl

No niestety Panie Alku, Nie masz Pan racji - gratuluję dobrego samopoczucia, ale ja pomimo 33 lat zdrowego odżywiania, bardzo aktywnego trybu życia, częstych wyjazdów w góry i wycieczek rowerowych po kilkadziesiąt kilometrów kilka razy w tygodniu, zmagam się z podobnymi problemami. Co prawda zawodowo pracuję umysłowo, ale przez większość życia byłem aktywy fizycznie - przez kilka lat pomagałem budować domy moim dwom braciom. Zaczęło się w czerwcu kiedy poczułem się jakbym miał zawał - ból w klatce piersiowej zawroty głowy, drętwienie ręki, osłabienie - pogotowie stwierdziło, że nic mi nie jest, że może mało płynów a było gorąco.. Odwiedziłem kardiologa - echo super. Na ten moment po wizycie pogotowia EKG, holterze, badaniu krwi (wyniki idealne) i kilku wizytach u psychiatry mam podejrzenie nerwicy, choć oczywiście jak wszyscy jej niedowierzam. Moje objawy to uczucie bólu w okolicy serca i klatce piersiowej, zawroty głowy, duszności, momentami otępienie, napady gorąca. Ogólnie totalny dyskomfort. Pozdrawiam wszystkich nerwicowców.

A i jeszcze dodam, że się właśnie wcale nie stresuję, generalnie mnie nic nie wzrusza. Mam szczęśliwą rodzinę, 3 letniego syna, żonę w ciąży i myślę o kupnie działki i w przyszłości o budowie domu. Planów mam mnóstwo i chęci do życia, tylko czasem objawy są tak silne, że niewyrabiam...

Witam wszystkich!! A więc mam to samo...drętwienie lewej ręki i okropny ból w klatce piersiowej. Męczyło mnie to co jakiś czas od kilku lat, wreszcie udałam się z tym do mądrego lekarza, który jak tylko usłyszał moje objawy kazał mi się położyć na kozetce i po naciskał mi na kręgi i ból odszedł w tym samym momencie!! jest to nerwoból (kręg źle wskoczył na swoje miejsce i uciskał na nerw)...! :) zalecenie lekarza było takie aby pić dużo wapnia! :) Tym którzy nadal mają z tym problem polecam naprowadźcie swojego lekarza na to bo wiemy jak jest z dzisiejszą medycyną! pozdrawiam i zdrowia życzę !:)

Nie potrzebny wam kardiolog rzecz która ci się przydarza jest dobra, taka jest ludzka natura każdy z was to zwalcza i zapanował nad bólem lewej ręki i drętwieniem w klatce każdy z nas to przeżywa preferuję położyć się, wyciszyć i uspokoić położyć prawą rękę na sercu delikatnie wyciągać ją przed siebie i złączyć obie dłonie - taka ludzka istota - nie potrzeba Ci lekarza To Twoja tarcza :)

Witajcie ! Właśnie dzisiaj zrobiłem w przychodni EKG. Rano myślałem że skończę żywot. Badanie wyszło dobrze .Ciśnienie kwie 120 / 69. Wyglada w zasadzie że zdrów , a nadal czuję sie żle. Drętwieją mi nogi od stóp do kolan . Dretwieją dłonie. Czesto budzę się w nocy . kilkakrotnie miałem juz ataki napadowe przyspieszonego bicia serca że malo co nie wyskoczy. Po zażyciu tabletek Bisocard 5 mg i Ramipril 2,5 mg przechodzi czasem po pół godzinie a czasem . bicie serca w tym rytmie powraca. Po każdym z takich ataków trżese się jak liść na wietrze. Prosze o pomoc . Myśle że to nerwica serca bo też tak zdiagnozowano ponad 12 lat temu ale do tej pory był spokój.

Ja tez mam takie obiawy bul lewei renki bardzo silny bul w klatce piersiowei wszystkie badania dobre 2 razy wysilkowe 5 cholteruw ekg pare razy ukg i kalcium skore i nic od serca nie wyszlo krenglaza tez pare razy zaliczylem i dalei ten okropny bul co mam dalei robic to iuz trfa czy lata

Gość Aga z Gdyni

Dzień dobry, objawy podobne do was, drodzy forumowicze, ma mój chłopak. Drętwienie ręki, ciężar w okolicach mostka, niemożność złapania tchu, mimo że nie było wysiłku fizycznego, ucisk w klatce piersiowej z delikatnym kłóciem, przyspieszone bicie serca nawet jeśli właśnie odpoczywa, bardzo duże trudności z zasypianiem, wybudzanie się w nocy, brak energii. Lekarz pierwszego kontaktu poradził konsultację i zrobienie badań u endokrynologa przewidując problemy z tarczycą, TSH FT4 oraz aTPO wyszły w normie. Z drętwieniem ręki został odesłany do neurologa, który zlecił rentgen odcinka szyjnego ale zwyrodnienia nie okazały się tak duże i groźne jak pan doktor przewidywał. Poszukujemy więc przyczyny dalej. Z dużym zaciekawieniem czytam Wasze wypowiedzi i jakieś światełko nadziei się zapaliło. Co Wy byście w naszej sytuacji zrobili? Czy udać się do kardiologa? Jakie dodatkowe badania wykonać we własnym zakresie czekając na wizytę? Dziękuję za odpowiedzi... awansem :) Życzę dużo zdrowia! I pozytywnego myślenia.

Witam podobne objawy nawet te same polecam zrobienie morfologi TSH cholesterol potas magnez sód trójglicerydy.HELICOBACTERY.objawy bólu w klatce piersiowej od kręgosłupa od czówalny dyskomfort po lewej stronie przy zakończeniu żeber brzuha to może być problem z jelitami.bicie serca po lewej stronie ogólne poddenerwowanie Tachycardia ztokowa podwyższone ciśnienie ból z lewej strony może wystąpić zarówno z braku wysilku jak i z jego nadmiaru nie wspomne już o kawie papierosach brak snu.polecem sprawdzic zatoki na zatkany nos...Wiekszaść na tle nerwowym.Moga to być objawy również od żołądka Tagrze jako nerwica żoładka refluks na tle nerwowym.Pamietajcie że karzdy z nas to inna osoba najpierw wyniki póżniej lekarz niestety wszytko musiałem robić prywatnie polecam tagrze na zrobićUSG jamy brzusznej czy nie ma jakiegos stanu zapalnego też nerki moga powodowac objawy zawałuSami widzicie trzeba troche badań porobić żeby wykluczyć przypuszczenia i domysły szkoda że na własną reke...polecam też pójście nie do jednego lekarza jeden wypisał magnez drógi leki na ciśnienie osłonowe na refluks i nerwice lekarz lekarzowi nie równy.Pozdrawiam

Witam, Proponuje zbadać poziom potasu w moim wypadku potas w niższych granicach normy powodował takie objawy jak drętwienie reki bóle serca. Przy potasie 3,6 czuje powyższe objawy. Trafiłam nawet na pogotowie EKG wyszło dobre po podaniu elektrolitów w tym potasu jego poziom znacznie się podwyższył do 4, a objawy zniknęły. Jest możliwość ze osoby które mają dobre wyniki serca mogą mieć problemy z przyswajaniem potasu.