Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Blok przedsionkowo-komorowy i niedomykaloność komory serca a kolczyki

Gość blablabla

Rekomendowane odpowiedzi

Gość blablabla

Witam. Cztery lata temu wykryto u mnie blok przedsionkowo - komorowy I/II stopnia. W zeszłym roku okazało się również, że mam lekką niedomykalność komory serca. Kardiolog zabronił mi przekłuwania uszu i powiedział, żebym uważała na skaleczenia i rany. I tu pojawia się pytanie - czy te schorzenia w 100% przekreślają u mnie możliwość przekłucia uszu? 3 lekarzy - 3 różne opinie, dlatego się pytam. Ja uważam, że to głupota, bo teraz podczas wakacji pojawiło się u mnie kilka zadrapań itd. i jakoś nic szczególnego się nie dzieje... Pozdrawiam

Gość Ewa33zToF

Chodzi pewnie o ryzyko Infekcyjnego Zapalenia Wsierdzia -choroby bardzo groźnej, szczególnie dla osób z niektórymi wadami serca. Przekłucie uszu musi być poprzedzone zażyciem odpowiedniej dawki antybiotyku. Trzeba go też zażyć kilka godzin po zabiegu. Lek i dawkę musi przepisać lekarz. To jest profilaktyka IZW, stosowana także przy tatuażach, wyrywaniu zęba, usuwaniu kamienia nazębnego czy innych zabiegach z uszkodzeniem tkanki. Ale o tym, czy jesteś w grupie ryzyka IZW, powinien zdecydować Twój kardiolog.