Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Co zamiast Clexane?

Gość chytrzyk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość chytrzyk
Witam.Mój tata używał acenocumarol. Ponad misiąć temu był w szpitalu w związku z podwyższonym potasem. Po wyjściu przepisano mu 30 zastrzyków Clexane. Ostatni zastrzyk ma jutro, a do lekarza idzie dopiero we wtorek. Czy przez ten czas moge mu na powrót dać acenocumarol, czy też nic nie dawać i zaczekać na wizytę lekarza.
Gość Elżbieta
Witam ! Mam o Was pytanie z nadzieją, że mi pomożecie. Otóż jestem pół roku po zatorowości płucnej .. i juz w miare wszystko ok . Tydzień temu musiałam przejsc na zastrzyki Clexane ale teraz znowu chciałabym wrócić do Acenocumarolu.Lekarz powiedział , że przez pierwszy tydzien mam przyjmować razem i Clexane i Aenocumarol ... iiii boje sie :D bo każdy mi mówił ze tego nie wolno mieszać i już jestem cała głupia z tego wszystkiego . Można czy nie można przymjmować tego razem ;/?
Do tomka Brałam clexane przez bardzo długi czas ale nigdy nie maiałam takich krwawień jak twoja mama.Pozdrawiam Do Elżbiety Również przechodziłam z clexane na acenokumarol i trzeba brać dwa leki jednocześnie w moim przypadku były to trzy dni. Oczywiście trzeba w tym czasie kontrolować INR.
Ja clexane biorę od marca 2009 nie przerwanie. Najpierw raz dziennie w dawce 60 a od połowy maja 2x dziennie po 40. W tym czasie miałem 2 kardiowersje i wszczepienie rozrusznika . W połowie lipca czeka mnie jeszcze jedna kardiowersja. Cały czas daję sobie zastrzyki. Czasami ogólnie duże sińce ale do wytrzymania. Dwa lata temu miałem również clexane i potem acenokumarol ale miałem problem z utrzymaniem INR. Pozdrawiam
Gość nieobecny

Również polecam warfarynę (lek Warfarin) Jest o wiele stabilniejsza niż inne leki. Nie wiem tylko czemu lekarze w pierwszej kolejności zapisują np acenokumarol, dopiero na moja prośbę lekarz bezpośrednio po wymianie zastawki zmienił mi lek na warfarin.