Gość chytrzyk Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 Witam.Mój tata używał acenocumarol. Ponad misiąć temu był w szpitalu w związku z podwyższonym potasem. Po wyjściu przepisano mu 30 zastrzyków Clexane. Ostatni zastrzyk ma jutro, a do lekarza idzie dopiero we wtorek. Czy przez ten czas moge mu na powrót dać acenocumarol, czy też nic nie dawać i zaczekać na wizytę lekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Marek Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 Cześć!Acenokumarolu nie możesz włączać na tym etapie bez kontroli INR, ale spokojnie przez nastepne trzy dni możesz u ojca kontynuować Clexane, tak jak dotychczas,pózniej zadecyduje lekarz prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość chytrzyk Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 Właśnie w tym problem, że Claxane skończy mi się jutro. A przez te trzy dni nie mam kontaktu z lekarzem prowadzącym i nie wiem co mam zrobić. Nadmienie jedynie, że Clexane było mu potrzebne na rozrzedzenie krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość tomek Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 witam mam pytanie czy po zastrzyku ojciec długo krwawi, bo moja mama codziennie ma zakrwawioną pidżamę, pościel itd. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Elżbieta Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Witam ! Mam o Was pytanie z nadzieją, że mi pomożecie. Otóż jestem pół roku po zatorowości płucnej .. i juz w miare wszystko ok . Tydzień temu musiałam przejsc na zastrzyki Clexane ale teraz znowu chciałabym wrócić do Acenocumarolu.Lekarz powiedział , że przez pierwszy tydzien mam przyjmować razem i Clexane i Aenocumarol ... iiii boje sie :D bo każdy mi mówił ze tego nie wolno mieszać i już jestem cała głupia z tego wszystkiego . Można czy nie można przymjmować tego razem ;/? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ana Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Ja po ablacji miałam clexane i acenocumarol aż do uzyskania wymaganego INR. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość nikok Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 W tej sytuacji każda apteka wyda Ci a conto clexan, receptę dostarczysz póżniej. Jeśli nie to to pozostaje pogotowie, gdzie lekarz wypisze receptę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kam Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 ja myślę, żę 3 dni bez clexane nie zaszkodzą Twojemu ojcu, nie dawaj nic w zamian, a napewno nie kolejne zastrzyki bez uzgodnienia z KARDIOLOGIEM!!!uważam, że ojcu nie zaszkodzi polocard lub acard zamiennie przez te 3 dni Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość jagoda Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Do tomka Brałam clexane przez bardzo długi czas ale nigdy nie maiałam takich krwawień jak twoja mama.Pozdrawiam Do Elżbiety Również przechodziłam z clexane na acenokumarol i trzeba brać dwa leki jednocześnie w moim przypadku były to trzy dni. Oczywiście trzeba w tym czasie kontrolować INR. Cytuj Odnośnik do komentarza
Richie1971 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 Ja clexane biorę od marca 2009 nie przerwanie. Najpierw raz dziennie w dawce 60 a od połowy maja 2x dziennie po 40. W tym czasie miałem 2 kardiowersje i wszczepienie rozrusznika . W połowie lipca czeka mnie jeszcze jedna kardiowersja. Cały czas daję sobie zastrzyki. Czasami ogólnie duże sińce ale do wytrzymania. Dwa lata temu miałem również clexane i potem acenokumarol ale miałem problem z utrzymaniem INR. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość misia Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 mam clexane 0,4 do odsprzedania po 10 zł opakowanie sonko1_80@tlen.pl Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość jac Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Nie wierzcie temu co piszą na forum bo to nie lekarze tylko pacjenci i wyśla was do grobu. Ktoś pisze zeby acard zamiast... Acard rozrzedza krew ale nie przeciwdziała np skrzpom w wyniku migotania bo to inna faza krwinek!!! Nie mylić tego!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość alojzy Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Piszecie o zastrzykach a czemu nie warfaryna ktora uzywana jest w usa i canadzie i staly inr jest i siniakow nie ma bralem acecumarol 8 lat a teraz warfaryne i jest ok porozmawiajcie z lekarzami pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość nieobecny Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Również polecam warfarynę (lek Warfarin) Jest o wiele stabilniejsza niż inne leki. Nie wiem tylko czemu lekarze w pierwszej kolejności zapisują np acenokumarol, dopiero na moja prośbę lekarz bezpośrednio po wymianie zastawki zmienił mi lek na warfarin. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Gosiienka Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Warfarin jest to nowy i dobry lek ale o podaniu go moze zdecydowac tylko specjalista poniewaz moze sprowokowac wylew krwi do mozgu jak w wypadku mojego kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi