Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powiększone węzły chłonne i migdałki

Gość Tomek1234

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tomek1234

Witam od tygodnia mam powieszone migdalki , wezly chlonne szyji, wezly uczu i chyba pachwinowe . Dodam ze gorna lewa 6 byla usowa zostal korzen lecz nie bolalo nic i prawa dolna 5 i 6 sam korzen i stan zapalny . czy mozliwe ze te wezly wszystkie sa powieszone od zębów ?

Węzły oczu to chyba nie .....nie słyszałam o takowych .Natomiast węzły powiększają się w okolicy gdzie coś się dzieje .Czyli zęby -w.podżuchwowe ,ok.jamy brzusznej -pachwinowe i w środku brzucha ,gardło -w.boczne na szyi itd. Za węzły powiększone uważa się węzły powyżej 1 cm .Przy czym zawsze należy je ocenić na usg -wtedy widać czy mają budowę prawidłową czy coś się w nich dzieje .Po różnych infekcjach ,zap.uszu ,zębów ,anginach i innych węzły mogą nigdy nie zmaleć ,ulegają zwółknieniu .Ludzie mają różne węzły powiększone przez całe zycie .Ja np.mam na szyi węzły ok.3 cm i żyję -wyszło to na usg -budowa prawidłowa .Jeśli coś ciebie niepokoi idz do lekarza i zób usg .Szczególnie niepokojące są węzły powiększone kótre nie bolą i są bardzo twarde ,zrośnięte w tzw.pakiety (jak kiście winogron )które są nieruchome ,ruchome kuleczki są zwykle niegrożne .Istnieją choroby w których powiększeniu ulegają grupy węzłów ,np.mononukleoza .Nie ma co się martwić i gdybać tylko zrobić usg .A i jeszcze jedno ,u niektórych można wyczuć węzły prawidłowe ,które dla *macającego *laika wydają się powiększone ,szczególnie u osób bardzo szczupłych ,ale i u innych też .