Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Problemy z sercem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Problemy z sercem

Witam! Mam 12 lat i od 3 miesięcy odczuwam różne dolegliwości związane z sercem. Mam często wysoki puls (najwyższy 120), ale biorę proszki Propranolol i puls się obniża. Zanim jednak je brałam, miałam wysoki puls, do tego dochodził ucisk w gardle i ogólne osłabienie. Kiedy zaczęłam brać leki, to te dolegliwości ustąpiły. Miałam spokój z sercem przez 2 tygodnie, potem zaczęłam miewać kołatania serca. Miewam również co jakiś czas uczucie ,,przeskoczenia** serca. A dzisiaj miałam 2 dziwne uczucia. Dzisiaj po południu siedziałam zaraz po powrocie ze spotkania ze znajomymi (szłam do miejsca spotkania na piechotę) i poczułam ucisk w sercu, trwał on sekundę lub krócej, ale bardzo się przestraszyłam. Potem wieczorem usiadłam przed komputerem i kiedy na chwilę wstałam z krzesła, to serce biło mi normalnie, a nagle jeden raz uderzyło bardzo mocno, że aż poczułam je w gardle, a po tym serce biło normalnie, jak gdyby nigdy nic. I do tego, czasem kłuje mnie serce. W dodatku, przy każdych dolegliwościach bardzo się boję o siebie i wpadam w panikę. Dodam, że miałam robione 2 razy EKG, jeden raz rok temu i drugi parę tygodni temu, oba wyniki wyszły dobrze, miałam też robione Echo serca rok temu i też wyniki dobre. A z tarczycą wszystko w porządku. Wyniki pobranej krwi też dobre. Mam wizytę u kardiologa prywatnie w sierpniu, ale dokładnej daty wizyty nie znam. Może miał ktoś podobne dolegliwości? Wiecie, co to możebyć? Czy to jest nerwica?

A może pijesz za dużo coli ,pepsi ,red bull ,wszystkie te napoje zawierają dużo kofeiny która może prowadzić do zwiększenia ilości tętna a co za tym idzie do różnych dolegliwości z tym związanych .Ostatnio kupiłam jakiś napój owocowy w Żabie ,po prostu sięgnęłam po pierwszy lepszy sok z powodu upału i wytrąbiłam od razu ,jakież było moje zdziwienie jak przeczytałam na butelce ze napój zawiera kofeinę a był to zwykły sok firmy Muller .Może nieświadomie pijesz i łączysz ze sobą takie napoje ,Teraz pełno jest tego we wszystkich sklepach .Jak widzę młodzież kupującą w Lidlu jakieś czerwone wielkie flachy z kofeiną to az mi niedobrze .....potem się dziwić ze już młodzież ma problemy z sercem .Kup Muszyniankę i pij codziennie ,być może skurcze dodatkowe które miewasz a charakteryzują się szybszym i mocnym walnięciem serca masz z powodu niskiego magnezu i potasu ?Tą wodą możesz je uzupełnić .

Podejrzewam ,ze ukradłaś lek Babci propranolol bo to jest tabletka nie proszek tak mówią babcie na wszelkie tabletki. To forum jest dla osob dorosłych , dla dzieci takich for nie ma bo to sa za powazne sprawy aby je * omawiać * na forum , z takimi sprawami idzie sie do rodziców a do 13 lat to powinien Administrator interweniować i pouczać a nie udzielać rad przez forumowego eksperta , to jest karygodne. Puls 120 w takim wieku wcale nie jest za wysoki i tez nie wiadomo w jakich okolicznościach on był .

Gość Mam chore serce

Nie chcę się wdawać w dyskusję z osobą dorosłą, ale nie życzę sobie, aby mnie Pani obrażała. Ja szukam pomocy, a nie reprymend. Jeżeli Pani nie potrafi mi pomóc, to trudno, ale chciałabym jeszcze przypomnieć, że to forum jest o chorobach serca, wadach itp., a nie o błędach. Może i mówię jak moja babcia, ale to nie jest forum od tego, więc nie widzę sensu poprawiania mnie. A jeżeli chodzi o wiek, to myślę, że nie powinno się dyskryminować osób w moim wieku i podobnym. Jestem w trakcie oczekiwania na wizytę u kardiologa i niepokoję się o moje serce. Dlatego postanowiłam napisać na tym forum. Czy jest coś w tym złego? Mam bardzo podobne dolegliwości jak wiele osób dorosłych. Założę się, że gdybym nie napisałam mojego wieku, nikt by się nie przyczepił. A najgorsze jest to, że po przeczytaniu mojego wieku, Pani pomyślała, że zmyślam lub wyolbrzymiam. to naprawdę jest dziwne, że przy osobie dorosłej z takimi samymi dolegliwościami, co moje, każdy pomaga i doradza, a mnie krytykujecie i nie podchodzicie do mojej wypowiedzi poważnie.

Ok.wszystko się zgadza, młodzi ludzie też chorują i oczekują pomocy ale inne są przyczyny dolegliwości u ludzi dojrzałych i inne u dzieci. Od leczenia takich osób jak ty są rodzice, opiekunowie, którzy są z tobą na co dzień i widzą czy dzieje się coś niepokojącego. Po to w końcu są lekarze specjaliści oddzielnie dla dzieci i dla dorosłych. Jak dorosły leczy się sam to sam za to odpowiada ryzykując życie i zdrowie ale ty nie, bo w tym wieku jeszcze nie możesz racjonalnie myśleć w kwestii chorób serca, do tego potrzeba trochę, a nawet bardzo dużo wiedzy i doświadczenia! Nie obrażaj się, bo jako tak młoda osoba nie możesz podejmować wielu czynności cywilno-prawnych, nie możesz nawet sama iść do lekarza tak więc nie diagnozuj się przez forum.

W jakim zdaniu ja Ciebie Młoda Osobo obraziłam ?Proszę napisz to zdanie. Eluzyna bardzo fachowo wszystko wyjaśniła , nic dodać nic ująć. Tylko to napisze , tak zgadza sie dzieci moga mieć choroby jak osoby dorosłe ale to leczenie jest zupełnie inne i tu jest cały podstawowy problem Twojego postu. Nawet Ekspert doradził Ci jak osobie dorosłej bo takim pewnie jest kardiologiem od osób dorosłych. Takie jeszcze pytanie , kto Ci zapisał propranolol ?

Gość Mam chore serce

Tym zdaniem mnie Pani uraziła: ,,Podejrzewam ,ze ukradłaś lek Babci propranolol bo to jest tabletka nie proszek tak mówią babcie na wszelkie tabletki. ** A propranolol przepisał mi lekarz, pediatra z mojej przychodni.

Mam chore serce-zadałam ci pytanie czy pijesz colę i inne cuda ?Dla przypomnienia cytuję regulamin forum -2.Użytkownikiem Serwisu jest każda osoba odwiedzająca www.kardiolo.pl, jednakże pełnym użytkownikiem, mającym możliwość uzyskania dostępu do pełnego pakietu Usług, staje się każda osoba, która dokonała rejestracji i ma możliwość zalogowania.Tak więc nie ma żadnych ograniczeń wiekowych ,chyba że ja jestem ślepa .

Mam chore serce , to przepraszam jak Ciebie tym zdaniem uraziłam. Jasne , że tu może się każdy zalogować co zna litery i cyfry ( żadnej blokady nie ma) ale i tak dalej uważam ,ze szukanie pomocy przez 12 latkę na takim forum to nic dobrego dla Niej . To jest tak ogólnie rzecz ujmując tragizm tego młodego pokolenia , zamiast do rodziców czy opiekunów to * idą * na forum * . Żal mi takich dzieci , smutne to jest . Pinda , nie , nie jesteś ślepa .

Gość Mam chore serce

Nie, nie piję Coca coli, piję tylko wodę cytrynową i czasem soki pomarańczowe. Moi rodzice wiedzą o moich dolegliowściach, byliśmy razem u pediatry i rodzice zapisali mnie do kardiologa. Po prostu w trakcie oczekiwania na wizytę, chciałam mniej więcej dowiedzieć się, co mi jest.

Mam chore serce, dalej twierdze ,ze to forum nie jest dla Ciebie. Zamiast szukać na forum to trzeba było usiąść z Mamą ,Tata i porozmawiać o tym co Ciebie trafi i szukać rozwiązań realnych a nie wirtualnych. Rodzice Ciebie znają najlepiej a nie forum , tylko Oni mogą Ci pomóc nikt inny. Internet nie może być powiernikiem młodych ludzi a tak niestety jest i to jest właśnie takie smutne.

Gość Mam chore serce

Ale ja rozmawiałam wiele razy na ten temat z rodzicami. Jestem w oczekiwaniu na wizytę u kardiologa prywatnie, gdzie zapisali mnie rodzice, a w między czasie, chciałabym dowiedzieć się, co mi jest i poczytać trochę na ten temat. Przy każdym ,,ataku** tych dolegliwości, mówiłam o tym rodzicom, a oni siedzieli przy mnie, bo gdy miewam te ataki, to robi mi się słabo. Ocenia mnie Pani powierzchownie, nie wiedząc tak naprawdę nic o mnie.

Być może przyczyną twoich dolegliwości jest okres dojrzewania ,tarczyca a może nawet lęki ,problemy w szkole -nie twierdzę ze tak jest ale paradoksalnie organizm reaguje na takie stresy po długim czasie ..Ale to musi stwierdzić lekarz do którego się wybierasz .Zamiast gotowych wód smakowych warto pić wodę z sokiem z cytryny (samodzielnie wykonaną ),jeśli taką właśnie pijesz do bardzo dobrze ,jeśli smakową to ze sklepu to zacznij sama robić sobie z sokiem wyciśniętym z cytryny .Zawsze to zdrowsze bo co w takiej ze sklepu jest to tylko chemik może rozczytać bo zwykły człowiek nie .Miałaś jakieś wyniki już robione ?

Mam chore serce, co chcesz mi udowodnić ? To ,że szukanie w internecie na temat Twoich dolegliwości to słuszna droga? Nie tylko ja Ciebie znam powierzchownie ale wszyscy to czytający tylko 4 osoby ( włączając w to Eksperta) zdecydowało się odpowiedzieć na Twój post . Może ktoś Ci pomoże ........................ale wątpię bo Twój* stan chorobowy* może mieć tyle przyczyn ,że trudno to będzie uchwycić a może to jest i normalne w Twoim wieku dlatego tu nie znajdziesz * eksperta * i dlatego tylko Twoi najbliżsi mogą Ci pomóc plus lekarz do ,którego się udasz. Badania i leczenie jeżeli będzie konieczne to tylko i tylko lekarz może wykonać w realu a potem najwyżej leczenie , forum Ciebie ani nie uzdrowi ani nie znajdzie przyczyny Twoich dolegliwości bo znamy Ciebie tylko powierzchownie , tu jest tylko gdybanie co to może być.

Mary10 nie wiem co ty chcesz osiągnąć ale podążając twoim tropem to forum nie ma w ogóle racji bytu ,bo nikogo nie uleczy ani nie da odpowiedzi na żadne pytanie .Dziewczyna pyta ,martwi się a ty zamiast okazać zrozumienie albo po prostu nie pisać nic jak nie masz nic do powiedzenia cały czas jej trujesz .Nawet eksperta pouczasz ze nie powinien odpowiadać na te pytania ...Trzeba zamknąć to forum bo nikomu nie pomoże ale niestety tak jak jest napisane w regulaminie każdy może tu pytać .Przecież wiadomo że nikt nie będzie brał odpowiedzi tutaj jako credo życiowe ale można kogoś na coś naprowadzić czy ma 12 czy 80 lat .Moim zdaniem szukać następnej podniety .Każda odpowiedz tutaj to gdybanie ,więc napisz do admina żeby zlikwidował forum .

Gość Mam chore serce

Miałam EKG, wyniki wyszły dobrze, oraz miałam morfologię oraz TSH 3. Oba badania wyszły w porządku. Pediatra kazał zapisać się do kardiologa i gdy skończy się Propranolol, to wtedy przyjść po receptę i tyle. Rozumiem, że nie dowiem się tutaj, co dokładnie mi jest, ja tylko chciałam mniej więcej zobaczyć, jakie są przyczyny moich problemów z sercem. Tak jak pisałam wcześniej, jestem już umówiona na wizytę u kardiologa. Wiem również, że tylko on jest w stanie mi pomóc, ale chciałam zobaczyć czy są osoby, które mają podobnie jak ja. To tyle, wiem, że nie otrzymam tutaj odpowiedzi, która będzie w 100% prawidłowa, np. jesteś chora na to i na to itp., ponieważ nikt mnie tutaj nie zbadał i nie zna dokładnie mojej sytuacji, ja tylko chciałam porównać moje dolegliwości z dolegliwościami innych osób i chciałam mniej więcej złapać trop, np. jeżeli ktoś napisał by mi, że też miał podobnie i ma np. arytmię. O to mi chodziło, wtedy bym usiadła i poczytała na ten temat. Ja nie chcę rozwiązywać problemów przez forum, tylko dowiedzieć się czegoś na temat wysokiego pulsu itp. Celem mojego wątku było i jest dowiedzieć się czegoś na temat moich dolegliwości lub przeczytać relacje osób, które mają podobne problemy.

No to tylko się cieszyć ze wyniki wyszły dobrze .W morfologii też nie ma anemii jak rozumiem bo czasem przy anemii są zaburzenia rytmu serca .Kardiolog na pewno zleci dokładniejsze badania i mam nadzieję ze się wszystko wyjaśni .Ja pamiętam ze dużo osób jak byłyśmy w szkole skarżyło się właśnie ma kłucia serca i wtedy każdy mówił ze to od dojrzewania :)Pomierz sobie ciśnienie krwi rano i wieczorem i zapisz ,potem jak pójdziesz do kardiologa już będziesz miała obraz tego ciśnienia .Pewnie rodzice albo jakaś babcia ,ciocia sąsiadka mają ciśnieniomierz to pożycz i mierz sobie .

Gość Mam chore serce

Dziękuję, że jest Pani jedyną osobą oprócz eksperta, która traktuje mój problem poważnie i stara mi się pomóc :) Dodam również, że pediatra zlecił mi badanie Holtera. Jak na razie w sierpniu udaję się do kardiologa. Ale przypomniało mi się niedawno, że mój dziadek ma arytmię, którą wykryto u niego w wieku 24 lat, więc może jest to genetyczne?

Witaj Mam chore śerce,wiesz tak na przykładzie mojej córki juz dorosłej moge ci tylko napisac ze bedac w ciazy gdy miała 23 lata nagle w czasie burzy hormonow dostała wysokiego pulsu,i tak juz zostało 7 rok, jest przebadana tz ekg ,echo,i wszystko ok,i tak zyje z napadami co jakis czas nie robiac z tym nic ,miała miec ablacje ale zrezygnowała dzien przed,na ta chwile nic z tym nie robi,nie łyka lekow.moze to u ciebie bedzie cos z wchodzeniem w dorosłe zycie ,z dziewczynki w kobiete. Mysle ze mama wie najlepiej co z toba zrobic i trzymam kciuki ze wyjasnicie co Ci jest a wcale sie nie dziwie ze chcesz wiedziec co ci jest i szukasz porady w koncu jestes juz duza dziewczyna co prawda jeszcze małoletnia ale to nie zmienia faktu ze chcesz wiedziec,przeciez sama recepty sobie nie wypiszesz nawet jak usłyszysz o jakims leku.trzymaj sie i daj znac po wizycie u kardiologa,

Zadam Ci to samo pytanie , Co Ty chcesz przez to osiągnąć? Nie zaczepiaj mnie , już w krótkim czasie drugi raz. Nie reaguj na moje posty to będzie na pewno spokój na forum. Dla każdego tu jest miejsce , dla mnie tez jak będę chciała tu być . Nie Ty będziesz decydować co mam pisać , nie potrzebuje adwokatów , młoda osoba może tak ale myślę ,że i Ona sobie poradzi bez Ciebie , bez komentowania postów do Niej . Takie sa prawa internetu , ze kazdy może wszystko i wszędzie napisac a to forum nic od tego nie odbiega , to jest ich biznes i nie patrza kto tu jest , ważne ,ze ktoś. Jeżeli Ty nie widzisz Pinda rożnicy pomiędzy 12 latka a 80 latką , ktora szuka pomocy na tym forum to tylko Ciebie mi żal . Pomagał dalej i lecz CHORĄ NA SERCE.