Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty i bóle głowy, senność, zmęczenie i brak ochoty do życia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownie Wszystkich forumowiczów. Mam wieelki problem z moim samopoczuciem. Czytając różne wątki w internecie zauważyłem ze to forum jest jednym z najaktywniejszych, wiec chciałbym tutaj prosić was o pomoc. Przeszedłem wszystkich lekarzy i wiele wiele badań. Chodzi o moje CIĄGŁE, CODZIENNE zawroty głowy. Nie ma chwili żeby ich nie było. Kończy się już trzeci rok jak je mam..... To strasznie męczące. Dochodzą do tego: bóle głowy, codzienna senność, zmęczenie codzienne, brak ochoty do życia, nerwowość.. Miałem robione Ft3,fT4, THS, cukier, ciśnienie, kreatynina, rezonans mózgu, rezonans kręgosłupa szyjnego. W tym ostatnim wyszedł mały ucisk na worek oponowy i zakończenia nerwowe. Rehabilitowałem to, ale wszyscy mi mówią, że to nie powinno dawać aż tak silnych objawów. Proszę podpowiedzcie mi gdzie szukać jeszcze przyczyny? Lekarze rozkładają tylko ręce i zwalają wszystko na nerwice... Chciałbym żeby była to ostateczna ostateczność. Wierzę, że przyczyna nie leży na podłożu psychicznym tylko coś mi dolega.. Nie mam czasem sił już żyć :( Nie wiem ile bym dał za to, żeby odezwała się jakaś osoba która przeżyła to samo i powiedziała jak to wyleczyła...

Ucisk na worek oponowy przy wypuklinie bądź przepuklinie daje objaw w postaci zawrotów głowy ,uczucia niestabilności głowy i otoczenia ,nie tyle zawrotów .Mnie pomogły zabiegi u terapeuty manualnego .uruchamia on kręgi i pozwala na odbarczenie ucisku .TYLKO PAMIĘTAJ TO MUSI BYĆ CZŁOWIEK Z PAPIERAMI DO KTÓREGO ZGŁASZASZ SIĘ Z WYNIKAMI Czytałam też kiedyś ze wyciąg z kasztanowca zmniejsza obrzęki w kręgach ,oczywiście do przyjmowania doustnego z preparatów znanych na rynku jest Venescin ,przeważnie stosuje się go na bóle i obrzęki nóg ale działa on też na mikroobrzęki w delikatnych strukturach kręgosłupa .Nie daj sobie wcisnąć zadnej nerwicy ,masz jak byk ucisk .Niedługo będą wmawiać że łupież też powoduje nerwica .

Popieram pindę, dobrze mówi.Moje zawroty głowy też usunął fizjoterapeuta,wyciągał mi głowe w górę w odpowiedni sposób i natychmiast mi przeszło.Każdy ruch głową w dół np. przy zakładaniu butów czy skarpetek powodował dziwne uczucie ,,pływania** w głowie.Bardzo to nieprzyjemne uczucie jest.Nie pozwala normalnie funkcjonować. I oczywiście rozumiem cię ,że to budzi niepokój.TYlko musi to być ktoś doświadczony , bo z kręgosłupem szyjnym żartów nie ma.Nie każdy to potrafi i się za to bierze.MNie np. rozciągał kręgosłup w ten sposób,że siedziałam na krześle, on stał z tyłu.Palce rąk podłożył pod żuchwę,a kciuki na potylicy.Ciągnął mi głowę w górę,ale przykładając siłę w taki sposób, aby nie podnosić brody do góry, tylko aby kręgosłup się rozciągał.Jednocześnie aby zwiększyć siłę, podnosił się na palcach.Było to b. przyjemne uczucie.Czułam jak oddalają się od siebie poszczególne kręgi aż do dołu odcinka piersiowego.Od razu wielka ulga.Pozdr.

Im jeszcze robił mi laser na odcinek szyjny i jakieś prądy na piersiowy.Teraz nie mam problemów.A przedtem nie było mowy,aby leżąc na boku podeprzeć głowę ręką, bo zaraz ból głowy.To samo ze schylaniem,zaraz zawroty.Życzę pozbycia się tego nieprzyjemnego uczucia.

Zainwestuj w dobrą poduszkę wyprofilowaną pod szyję ,w dobrej cenie można takie kupić w Jusku bodajże firmy Purmo? ,są one w cenach 300-400 i wyżej ale można trafić na promocję w granicach 150 -200 .najlepsze są takie z *pamięcią *zachowują się jak ciasto które wraca jak podnosisz głowę .Nie opłaca się kupować w sklepach rehabilitacyjnych bo tam są ceny z kosmosu .Jak znajdę to wkleję filmik z YT ,gdzie facet pokazuje 2 proste ćwiczenia na szyjny -naprawdę pomagają a zajmują może 15 minut dziennie .Tylko muszę poszukać akurat tego rehabilitanta który to pokazuje .Ważne żeby dokładnie tak samo ćwiczyć .Zawroty z szyjnego charakteryzują się uczuciem niestabilności głowy i jakby śię miało głowę na resorach .do tego często występują zaburzenia widzenia ,falowanie obrazu czasem nawet oczopląs .

I ważne jest jeszcze łóżko ,na którym śpisz,nie może to być zdezelowana wersalka z podwyższeniem pod głową, bo śpisz w pozycji zgarbionej.Najlepsze łóżko drewniane ,płaskie na całej długości,z grubym dobrej jakości materacem,raczej twardym niż miękkim,żeby się kręgosłup w tych miękkościach nie zapadał.

No i pamietaj,że nie możesz dźwigać,nosić ciężarów w jednej ręce.Jak zakupy, to w plecaku najlepiej,albo w dwóch siatkach.Ja dwa razy chodze do sklepu,aby nie dźwigać.Nie wiedziałam tego wcześniej,ani sama na to nie wpadłam.Skojarzyłam dopiero wtedy jak zepsuł mi się rower.Wcześniej wnosiłam go po schodach i znosiłam.Dźwiganie w jednej ręce kilkanaście w końcu kg skutkowało bólem głowy przez 2 co najmniej dni.

Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi. Bardzo podnieśliście mnie na duchu :) Byłem u jednej fizjoterapeutki, miałem chyba 5 wizyt (Każda po 80-90zł więc za tanio to nie było) ale nie wyciągała mi ona kręgosłupa szyjnego :( jedynie to jakieś masaże, zajmowanie się moją miednicą itd.. Bym musiał poszukać jakiegoś dobrego fizjoterapeuty. Tylko w tych czasach to naprawdę nie wiadomo który jest dobry a który udaje.. Wpisze wam dokładny opis jaki dostałem po rezonansie K. Szyjnego. Bo właśnie mam takie objawy jak pisała *Pinda*. Czuje jak byście mnie w 100% rozumieli. Mi świat nie wiruje dookoła. Ja po prostu mam uczucie pływania, niestabilność poruszania się i własnej pozycji.. A więc. *Badanie MR kręgosłupa szyjnego wykazuje spłycenie lordozy szyjnej. Na poziomach C5/C6, C6/C7 obecne są niewielkie zbaczające na stronę lewą wypukliny krążków międzykręgowych które uciskają na worek oponowy i korzenie nerwowe z przewagą po stronie lewej. Krążki międzykręgowe na tych poziomach wykazują dyskretne obniżenie sygnału i wysokości jako wyraz zmian degeneracyjnych. Poza tym obraz kręgosłupa, kanału i rdzenia kręgowego w odcinku szyjnym w granicach normy.* Wygląda średnio nie? O dźwiganiu wiem :) staram się nie dźwigać a jak juz to na dwie strony. Jakby dało radę znaleźć ten filmik to poproszę bo chętnie będę robił te ćwiczenia. :) P.S. Pewnie nie jesteście z okolic Wrocławia nie?

To jest* mój *manualny ,on robi kursy w całej Polsce ,możesz do niego zadzwonić może będzie w pobliżu twojego miejsca zamieszkania ,może ciebie przyjmie po prostu jako *modela *albo po kursach .Nie rozumiem tez po co grzebała ci fizjoterapeutka przy miednicy jak masz w szyją problemy ?Mam te same zmiany co ty w MR .Cwiczeń zaraz poszukam

Słuchaj *mój* terapeuta będzie 27 września we Wrocławiu prowadził kursy więc może gdzieś w hotelu ciebie będzie mógł przyjąć -ha ha dziwnie zabrzmiało -zadzwoń do niego ,powiedz o co chodzi to jest bardzo fajny ,otwarty człowiek Wejdz w kursy na tej jego stronie i zobacz .Nakreśl mu objawy ,przeczytaj MR na pewno coś poradzi a może ma ucznia swojego gdzieś z twoich rejonów .Jedno jest pewne to odpowiedzialny człowiek który na pewno krzywdy nie zrobi .

On przyjmuje normalnie w chałupie prywatnie ale po diabła masz jechać do niego jak on będzie we Wrocławiu ?On uczy innych i prowadzi kursy na terenie całej Polski ,ale normalnie przyjmuje ,mieszka w łódzkim koło Zduńskiej Woli .A wiesz ze takie terapie nie kończą się na jednej wizycie więc dobrze by było gdyby polecił ci kogoś w twojej okolicy .Ja byłam chyba 6 ? razy i to nie był koniec ale samochód mnie rozjechał i miałąm nogę w gipsie wieć nie mogłam do niego jeżdzć mimo że mieszka na obrzeżach miasta .Ale to mi pomogło .No i te ćwiczenia z Yt ,póki co weż się za ćwiczenia a może okaże się ze terapeuta nie będzie potrzebny czego ci zyczę bo wiem jakie to męczące ,codzienny ból głowy nie reagujący na żadne tabletki i ciągły bałągan w oczach

Musisz spróbować ,w naszej chorobie ważne jest też wzmacnianie iie mięśni szyi i karku a na to na pewno te ćwiczenia są .Mi pomogły już po tygodniu ,są proste i zajmują mało czasu ważne tylko żeby dokładnie wyłapać sposób ćwiczeń .A co do pana Kapicy to musisz zadzwonić i wypytać .

W chorobach kręgosłupa i jego struktur nie ma zależności ze ten kto ma większe zmiany ma objawy a ten który mniejsze nie ma objawów ,Nieraz jest tak że ktoś na zdjęciu czy w mr ma masakrę a nie ma zadnych objawów a nie raz jest tak ze ma delikatne zmiany -tak jak my -i ma takie bóle ze odechciewa mu się żyć .A w tech schorzeniach są 2 wyjścia -operacja -która niestety nie gwarantuje poprawy -i ćwiczenia .Dla kręgów zabójstwem jest brak ruchu i ćwiczeń .

O to własnie chodzi Pinda. Fizjoterapeutka do mnie mowila ze *widzialam ludzi z gorszymi wynikami rezonansu i nie mi eli az takich objawow*. Mnie takie gadanie denerwuje. Przecież ja sobie nie wymyslam tego ze sie źle czuję i dzien w dzien bez chwili przerwy boli mnie łeb i mi sie w nim kręci. Nikt tego uczucia nie zrozumie dopóki go nie przeżyje. Robiłem te ćwiczenia z youtube. Zauważylem, że przy tych ruchach szyją właśnie do przodu i tyłu (a raczej głową bo szyja ma byc w miare nieruchomo) coś mi *klika* w szyi kolo ucha -_- Będę je robił po kilka razy dziennie przez kilka tygodni. A jak to nic nie da to zadzwonie w środku sierpnia albo pod koniec do tego Pana :)