Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Omdlenia przy mniejszej lewej części serca

Gość Basiaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Od lat jestem osłabiona ,gdy tylko jest lepiej wykorzystuje to lecz takich chwil jest mało . Funkcjonowanie w ten sposób jest ciężkie choćby z tego powodu ,ze utrudnia mi to codzienne funkcjonowanie( prace,sprzątanie ,zabawę z dzieckiem).Lekarze mnie od lat zbywaja. Pół roku temu miałam 3 utraty przytomności w ciągu 2 h jedna trwała 20 minut .ekg w normie,podczas echo okazało sie ,ze mam lewa cześć serca mniejsza niż być powinna- podobno nie ma to wpływu ( nie wiem jak sie ustosunkować do tej wypowiedzi). Ciśnienie zwykle ok 110/ 60. Puls zwykle ok 100. Prawie codziennie jest tak ,ze musze sie położyć nagle na podłogę bo czuje , ze zaraz upadnie . Czy to rzeczywiście takie niegroźne?

Witam, Proponuję mierzyć ciśnienie i tętno na leżąco i na stojąco, bądź na siedząco i na stojąco. Może się okazać, że w pozycji stojącej ciśnienie jest istotnie niższe niż na siedząco lub na leżąco. Będzie to znak, że należy brać pod uwagę obniżanie się ciśnienia przy zmianie pozycji ciała i warto wtedy bardzo powoli podnosić się z fotela lub z łóżka. Warto od czasu do czasu powtarzać holtera. Może przy którejś z rzędu rejestracji zapisze się taki rodzaj arytmii lub zaburzeń przewodzenia wewnątrsercowego (bloki przedsionkowo-komorowe), że pozwoli to w inny sposób spojrzeć na Pani omdlenia.