Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności przy bardzo wysokim tętnia

Rekomendowane odpowiedzi

Witamm od dluzszego czasu mam dusznosci w klatce okolice mostka miewam tez dusznosci problemy z oddychaniem zaczelam kontrolowac cisnienie ostatni wynik to 104/67 i tetno 119 z cisnieniem nie jest zle bo z regoly mam w normie bardziej natomiast martwi mnie tetno zadko sie zdarza ze jest ponizej 90 maksymalnie mialam137 . do tego ciagle jestem senna a przesypiam ponad 9 h . gdy moge to sypiam dluzej nieraz potrafie przespac 12-13 h a mimo to nie jestem w pelni wypoczeta i odczuwam zmeczenie . bylam na kontroli u lekarza zalecil mi ekg wyniki okazaly sie bez zarzutow ale ze wzgledu na moje bole w klatce lekarz stwierdzil ze to nerwobole i zapisal mi tabletki ziolowe na uspokpjenie choc nie mam zadnych wiekszych nerwow i stresow . czy to normalne jakie ewentualnie badania powinnam sobie zrobic . nie chce tego bagatelizowac gdyz ojciec i jego matka lecza sie na cisnienie. w rodzinie tez wystepuje cukrzyca oraz tarczyca prosze o porade pozdrawiam

Dla spokojności na Twoim miejscu wykonałabym jeszcze echo serca żeby sprawdzić czy z serduchem jest wszystko w porządku. Z drugiej strony warto też prześwietlić tarczycę (czasem samo TSH nie wystarczy, do kompletu proponuję ft3 i ft4, jeśli masz więcej gotówki, to też antyTPO i usg), a przy nadczynności serce może nieźle galopować. Badałaś sobie poziom elektrolitów? Zrób jonogram, wiele nie kosztuje a może masz niedobór potasu lub magnezu? Nie zauważyłaś u siebie bardziej obfitych miesiączek albo objawów anemii? Jak jest u Ciebie z uprawianiem sportu? Choć w trakcie wysiłku serducho przyspiesza, po pewnym czasie przyzwyczaja się do tego rytmu i stopniowo zwalnia się akcja serca w trakcie wykonywania tego samego wysiłku np. biorąc się za bieganie początkowo możesz mieć problem ze złapaniem tchu, a serce będzie bić z prędkością 150/min, z czasem na sercu taki wysiłek nie będzie robił aż takiego wrażenia i puls będzie dużo niższy. Często u wyczynowych sportowców w spoczynku pojawia się bradykardia :)

Jeśli wyniki badań będą prawidłowe i lekarz nie postawi żadnej sensownej diagnozy lub ją obalisz, zwróć uwagę na nerwy. Może masz stresujący tryb życia, jakieś przejściowe problemy, a równie dobrze mogą to być początki nerwicy, bo jej towarzyszy wiele objawów somatycznych, od mrowienia rąk i twarzy, przez dodatkowe skurcze serca, tachykardie, po napady lęku, duszności, bólu w klatce piersiowej. A często nasz organizm znosi wiele, ale tylko do czasu. Potem jak zacznie się buntować, to wielu z nas biega po gabinetach różnych specjalistów, a potem okazuje się, że wystarczająca będzie terapia u psychoterapeuty i... wrzucenie na luz :)

Od wielu lat (mam 64 lata) zmagam się z nerwicą a teraz doszło jeszcze skaczące ciśnienie i wysokie tętno(130),leczę się na nadciśnienie ,biorę Lakeę,Atenolol i doraźnie Xanax,mam również powiększony prawy płat tarczycowy a na lewym 3 guzki zdiagnozowane jako łagodne,nie leczę tarczycy,bo badania z krwi w normie,mam również przepuklinę rozworu przełyku i niedrożną tętnicę szyjną lewą(wada wrodzona)jestem po 2 badaniu dopllerowskim oraz niestabilność i zwyrodnienie kręgów szyjnych .Bardzo męczą mnie napady wysokiego ciśnienia i wysokie tętno,biorę wtedy Xanax 0,5 i pod język Captopril,do godziny wszystko się uspokaja ale ta godzina to koszmar,wszystko się we mnie trzęsie,mam wrażenie że zaraz zejdę :( dokąd się jeszcze udać po poradę?