Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powrót do pracy po rozległym zawale w zawodzie pielęgniarki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Jestem w wieku 59 lat , zostało mi niecałe 2 lata do emerytury - zawód pięlęgniarka W styczniu miałam rozległy zawał, uratowało mnie to , że stało się to podczas mojego dyżuru w szpitalu. Mam także od prawie 10 lat stymulator serca dwukomorowy. Pełna diagnoza stanu zawałowego :zawał ściany dolnej mięśnia sercowego z uniesieniem odcinka ST , angioplastyka prawej tętnicy. Obecnie mam wykorzystane zwolninie poszpitalne półroczne. W związku z tym że cały czas bardzo źle się czuję ( mam bardzo niskie ciśnienie oraz bardzo słaby puls , duszności ) zdecydowałam by przejsc na świadczenie rehabilitacyjne. Stanęłam na komisji ZUS Warszawa i mimo dokumtacji nie rokującej szybkiej poprawy lekarz z komisji uznał że stan mojego zdrowia rokuje zdolność odzyskania sił do pracy w zawodzie pielęgniarki. Dostałam tylko 3 mce świadczenia rehabilitacyjnego. Proszę o napisanie czy mając tak poważne rozpoznanie a także dobrze napisaną dokumentację medyczną (którą składałam we wniosku do Zus) i mając tak ciężki zawód ( jako pielgbiarka w wieku 59 lat duzo dzwigamy w szpitalu oraz pracujemy pod silną presją) i mając stymulator serca , który był wstawiony przed zawałem czy racjonalne po stronie lekarza na komisji ZUS było napisanie , że rokuję poprawę a także fakt że dano mi swiadczenie rehabilitacyjne czyli zwolnienie z pracy tylko na 3 mce, proszę o odpowiedź i bardzo dziękuję.

Za bardzo juz nie znam przepisów pracowniczych bo jestem na emeryturze 10 lat ale kiedys tak było ,ze 2 lata przed emerytura nie wolno zwolnic pracownika chyba ,ze dyscyplinarnie . Wroc do pracy po tych 3 miesiacach i jak będziesz się zle czuła to po prostu pojdziesz na zwolneinie lekarskie i tak te 2 lata przetrwasz pracujac po kazdym zwolnieniu . Jeszcze może byc taka ewentualnośc abys poprosiła dyrekcję o przeniesienie na mniej absorbujace i stresujace stanowisko bo przeciez pelegniarka musi byc sprawna w kazdym cala pelniac np. dyzur nocny a nie sama byc chora i zestresowana dana sytuacja lub jeszcze mozesz przyniesc skierowanie od lekarza prowadzacego Twoja chorobę o zaswiadczenie , w ktorym bedzie napisane , ze nie mozesz wykonywac takiej a takiej pracy i wydaje mi sie ,ze musi wtedy dyrekcja znaleśc Ci taka prace , ktora odpowiada Twojemu stanowi zdrowia . Jak bedziesz miała klopoty to musisz popytac w PIP-ie ( Panstwowa i Inspekcja Pracy , powinna byc przy kazdym powiecie a w wojewodztwie na pewno) . To tyle co moge Ci doradzic . Pozdrawiam i zycze duzo zdrowia.

Mary dobrze radzi,należy wystarać się o zaświadczenie,że nie możesz pracować np. na trzy zmiany i prosić dyrekcję o przeniesienie na lżejsze stanowisko pracy.Mój kuzyn pracuje po operacji nowotworowej.Wystarał się o odpowiednią opinię ,którą napisał profesor go operujący.Przed chorobą pracował na produkcji na trzy zmiany na stojąco cały czas,przenosił tez różne elementy.Teraz pracuje w zmniejszonym wymiarze 7 godzin dziennie zamiast osiem i tylko na pierwszą zmianę. Ma pracę siedzącą, wypisuje faktury.I daje radę.Ty też dasz.Dowiedz się w PIP.I tam, gdzie orzekają o niepełnosprawności.Dobrze mieć to orzeczenie [niezależnie od ZUS].

Witam dziekuje za odpowiedzi :) a jakie macie Państwo zdanie na ten temat ? na komisji ZUS dostałam tylko 3 mce na świdczenie rehabilitacyjne- czy mając tak poważny stan zdrowotny ( stymulator serca i stan po zawale, nieleczona depresja ) - czy mimo tego mogę dalej dostawać przedłużenia świadczenia rehabilitacyjnego na komisjach w ZUS ?Chcę dociągnąć na świadczeniu rehabilitacyjnym jak najdłużej a potem zostaje mi rok pracy i chcę nstarać się o roczną rentę przed emeryturą powrót do pracy nie wchodzi w grę, u nas szpital nie jest szpitalem tylko obozem pracy a dyżury są pojedyńcze i same stany ciężkie(prawie geriatria),czasem nawet w nocy salowych nie ma, na inne stanowisko ze względu na mały szpital nie ma szans na przeniesienie na inne miejsce pracy niestety