Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Przem0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zespół Marfana mam od urodzenia, obecnie mam 23 lata. W 2011 roku miałem zabieg*wycięcia* tętniaka i wstawienia sztucznej zastawki serca metodą Bentala. Z racji tego zespołu mam dużo rozstępów m.in na barku, biodrach. Po operacji mam dużą bliznę na klatce piersiowej. Chciałbym te wady ukryć przez zrobienie tatuaży(w renomowanym salonie tatuażu) ponieważ jestem w rozsypce psychicznej przez te blizny :( Czy są jakieś przeszkody przy tym zespole na zrobienie tatuaży? Proszę o pomoc. Dziękuję z góry.

Nie doradzam wykonywanie tatuaży, szczególnie po operacji aorty z zastawką aortalną, ponieważ jest to związane z możliwością infekcji. Z punktu widzenia estetyki, nałożenie na blizny pooperacyjne tatuaży może nie dać dobrego efektu. Nie warto tego robić, a jest to dość ryzykowne. Blizny można zakrywać odpowiednim ubraniem.

Gość Ewa33zToF

Przemo, wiem, że młodym mężczyznom bardzo zależy na atrakcyjnym wyglądzie i nieskazitelnej klacie :-) Ale Twoje blizny są dowodem tego, że jesteś prawdziwym twardzielem, wojownikiem, który zwyciężył i zwycięża swoją chorobę.Blizny nie powinny przynosić wstydu, lecz dumę. Bez nich, czyli bez operacji, czułbyś się znacznie gorzej. Sama przeszłam 3 operacje serca (jedną w wieku 8 lat, dwie w wieku 17 lat), po których mam dwie blizny: na klatce oraz wzdłuż prawego boku i pleców. Nie pokazuję ich często, bo nie chodzę na plaży w kostiumie, ale czasem ta na klatce jest widoczna, bo zaczyna się tuz pod szyją. Nie obchodzi mnie jednak, czy innym się ona podoba, czy nie. Poszukaj w necie, choćby na forum Fundacji Serce Dziecka czy na Facebooku (są grupy dla osób po operacjach serca, z konkretnymi wadami) innych mężczyzn po operacjach serca. Niektórzy dumnie prezentują swoje klatki z bliznami, które zwykle są mało widoczne.

Wiadomo jakbym miał więcej lat, żonę itd to byłoby mi wszystko jedno czy mam blizny czy nie ale tak nie jest mam w sierpniu jechać nad morze i się nie rozbiorę za cholerę na plaży, nie chcę ludzi straszyć i słuchać jakiś komentarzy to po co w ogóle tam jadę? sam nie wiem spójrz np na to zdjęcie, dużo lepiej wygląda jak jest blizna zakryta http://img.szafa.pl/forum/1/foto_cache/d77/f0a/ca5/867/f89/c3c/aed/9f8/fc9/b72/9e_500x640.jpg

Gość Ewa33zToF

Przemo, poza tym blizny można niwelować różnymi maściami, żelami. Czy próbowałeś jakichś? Popytaj w aptece, albo swego lekarza rodzinnego, jakiego środka najlepiej używać do Twojej blizny. Są też inne metody, np. korekcja laserowa, ale to drogi zabieg i nie wiem, czy nie byłoby jakichś przeciwwskazań.

Nie smarowałem niczym blizny po operacji bo jak kiedyś się swojego lekarza prowadzącego spytałem czy mogę czymś to smarować to mi powiedział że to nic nie da. I dlatego nic nie kupywałem a po takim czasie od operacji już mi maść nie pomoże. Z tym tatuażem nie chodzi mi tylko o bliznę po operacji ale także o rozstępy, bo mam ich trochę :/

Gość biugerss

Nie ma co sie przejmować blizną. Każdy cos ma co by chciał ukryć ale lepiej to zaakceptować i czuć sie z tym dobrze, Mi wystaje pucha z pod obojczyka. A moja kobieta ma pewnie taką samą blize jak ty i jakoś twie połówki sie spotkały. Naprawde nie masz czym się martwić to nić strasznego. Jak miał by rogi 4 ręce albo coś to już inna sprawa. A dziarka pewnie możesz zrobić czemu nie ale po myś o miejscu gdzie bedzie fatycznie dobrze wyglądał a twoja skóra jest bez skazy bedzie lepszy efekt.