Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższone ciśnienie

Gość koko554

Rekomendowane odpowiedzi

Gość koko554

Witam od pewnego czasu mam podwyższone ciśnienie rok temu miałem 118/66 a teraz z rana mam 130/80 albo więcej dochodzi w granicach 140/95 nie wiem dlaczego tak jest choć czuje sie dobrze (nie pije kawy co by mogło zwiększać ciśnienie)

Przeczytaj: ,,niefarmakologiczne sposoby leczenia nadciśnienia.**Przy nieco podwyższonym może coś też pomóc nalewka z jemioły.Jest w aptece.Przyczyną nadciśnienia może leżeć np. w nerkach,trzustce czy wątrobie.Przepisuję z książki zielarskiej przepis na mieszanke ziołową na nadciśnienie.-----Ziele jemioły -100g,----ziele serdecznika -50g,---liść ruty -50g, - ---kwiatostan głogu50g,---koszyczek rumianku----50g.---Zioła wymieszać.Zaparzać łyżeczkę w szklance wrzątku pod przykryciem przez pół godziny.Przeceedzić i pić 3 razy dziennie po jedzeniu.Ograniczyć sól.Ząbek czosnku codziennie jeść,posiekać i na kanapke ,przykryć serem czy czymś innym. Ruszać sie dużo,nie palić,gdyż nikotyna oobkurcza tętnice, nie nadużywać alkoholu..Włąściwie się odżywiać ,regularnie wysypiać,dbać o odpoczynek.Rozsądne proporcje zachować między pracą i wypoczynkiem.

Hej. Czy jest czym się denerwować. Moje ciśnienie rano to około 125/80, niestety w czasie dnia rośnie, okolo 14stej 136/85 , a kolo 16stej 146/84 , potem spadam i wieczorem 125/80. podwyzszone mam około południa. Dodam ,że kiedy mierze cisnienie w dniu bez pracy to caly dzien jest ok ( w normie). Choc mam tez drugie pytanie jak mierze kolo 16stej to pierwszy pomiar mam własnie podwyższiny kolo 145/84, drugi juz w granicach normy kolo 138/83.