Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia a badanie Holter

Rekomendowane odpowiedzi

Czy po badanie holtera może nie wykazać arytmi? Badanie to pokazało, że mam blok periodyka Wackenbacha. Lekarz powiedział, żeby się tym blokiem nie martwić, ale ja znowu wsłuchuję się w pracę serca. Niemal cały czas w spoczynku słyszę bicie serca. Są to dość mocne uderzenia. Martwię się tymi przerwami w trakcie bicia. Podam przykład: następują 4 uderzenia , potem przerwa, 7 uderzeń, przerwa, 3 uderzenia przerwa. Nie zawsze tak jest. Miałam też momenty gdzie serce bardzo szybko biło,czułam się wtedy lekko osłabiona i strasznie się bałam, że coś mi jest.Czuję też jakby serce czasami kopneło, przeskakiwało. Ogólnie to cały czas niemal coś dokucza. Mam bóle w różnych częściach klatki. Ucisk pod lewą piersią, ostatnio pojawił się ucisk na klatkę i mostek, głównie gdy idę spać. Także pieczenie w okolicy mostka. Zauważyłam, że po krótkim ale dośc dużym wysiłku trudniej mi było oddychać.Mam też czasami tak ,że po któtkim wysiłku serce spowalnia pracę. Teraz ciągle myślę o moich objawach i boję się że coś mi jest Wczoraj ściskało mi w szyi, głównie gdy się pochylałam. Półtora roku temu byłam w szpitalu. Podstawowe badania były ok, rentgen, holter, echo . Po wyjścoiu ze szpitala było ze mną ok, aż do kwietnia 2014 gdy znowu zaczeło się TO. Siedzę w necie i czytam o różnych chorobach Co jakiś czas dochodzi coś nowego. Przez to tracę dobre samopoczucie, swoim zachowaniem zaczynam denerwować innych.Teraz myślę że mam arytmię.Po wyczytaniu objawów tej choroby stwierdziłam, że pasuje do mnie. Ostatni holter miałam pół roku temu i nie wykazał arytmi tylko blok wyżej opisany. Czy badanie mogło nie wykazać arytmii, czy ten blok może to powodować, czy też arytmia może teraz się pojawiła?Na następny holter będe czekać pewnie kilka miesięcy. Czy wystarczy zwykłe ekg do jej stwierdzenia? Pytanie z innej beczki, czy morfologia może wykazać niedokrwienność serca?

Witam, Arytmia jest pojęciem ogólnym i oznacza, że serce nie bije równo. Dlatego periodyka Wenckebacha należy w pewnym sensie do zaburzeń rytmu serca. Warto być w dobrym kontakcie ze swoim lekarzem prowadzący i z nim omawiać swoje problemy. Nie warto o swoich chorobach zbyt często rozmawiać z najbliższym otoczeniem, bo to może utrudnić relacje z tymi osobami. O chorobach rozmawia się z lekarzami. Anemia, czyli niedokrwistość, czyli kiepska morfoloigia krwi, może wpłynąć negatywnie na ukrwienie mięśnia sercowego.