Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zabieg zatkania dziury w sercu

Gość seba

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stracatella
Jestem po zamknieciu Pfo. Zabieg jest raczej nieskomplikowany - przynajmniej dla pacjenta :P) Nie jest uciażliwy. Wychodzi sie ze szppitala na drugi trzeci dzień. Ryzyko zejścia bliskie zeru. Znam osobę z ASD - po dwóch zawałach miała robiony ten zabieg - bez komplikacji i wyszedł na drugi w piątym dniu. pozdrawiam ps. No właśnie skąd u ciebie te zawały? pozdrawiam
Gość stracatella
Katowice Ochojec i Zabrze to dwa ponoć przodujące ośrodki w tej dziedzinie. Odpowiem na Twoje wszystkie pytania stracatella@gazeta.pl Nic się nie bój. Przypuszczam że ekstrakcja zęba jest bardziej nieprzyjemna niż ten zabieg ... no może poza echem przezprzełykowym. Będzie dobrze tylko zrób to najszybciej jak się da. pozdrawiam s
Do Ola: ASD- ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej VSD- ubytek w przegordzie międzykomorowej:-) Miałam już echo przezprzełykowe. Nie było takie złe. Film mi sie urwał, a potem miałam bardzo dobry humor. Pewnie po lidokainie, którą mi znieczulili jamę ustną i przełyk. Do seby: A jak Ci zatkją ten ubytek? Sa dwie metody: przeskórnie, wkłuwając się przez tętnicę udową i tradycyjna, czyli operacja z nacięciem mostka. Jesli ktoś ma wadę serca, zwłaszcza wrodzoną, to zawały, nadciśnienie czy inne powikłania nie są czymś niezwykłym. Wiek nie gra tu roli. Sama mam 28 lat, złożoną wrodzoną wadę serca, jestem po 3 operacjach. Skończyłam studia, pracuję od trzech lat. Działam w Fundacji Serce Dziecka. Są tam też dorośli z wrodzonymi wadami serca. Zapraszam Was na forum: www. forum.sercedziecka. org.pl
Gość asia.kedzia
moje dziecko ma 20 miesięcy. ubytek w przegrodzie mialo miec zamykane po skończeniu 2 latek, a dzis sie okazało ze to może w tym tygodniu juz być, bo miejsce na liście się zwolniło...trochę zaczęłam panikować i szukać rodziców dzieci po zabiegu. i nic. próbowałam na tym podanym forum fundacji serce dziecka i znaleźć nie mogę:( więc pytam tutaj - jak długo po zabiegu siedzi sie w szpitalu??czy ktoś ma doświadczenia albo słyszał o zamykaniu ubytków u dzieci??jak wykonuje się echo przezprzyłykowe u dziecka - w znieczuleniu ogólnym?? a tak w odpowiedzi na pytanie wcześniejsze - ubytek w przegrodzie w większości jest wrodzony, ale może pojawić się po zawale na skutek osłabienia mięśnia sercowego.
Witam serdecznie. Nie panikuj.Mam ubytek i tak sobie z nim zyje 36 lat.Napisz jakiej wielkosci jest ubytek u twojego dziecka i czy beda zamykac przez klatke czy przez tetnice?Macie szczescie ze macie postawiona diagnoze bo kiedys nie znajdywali tak szybko ubytkow.Na forum serce dziecka sa osoby ktorych dzieci sa po zamknieciu.W chodzilas tam i nikt sie nie odezwal czy nie umiesz znalezc?Jesli twoje dziecko bedzie mialo miec zamykane przez klatke to postaram sie skontaktowac z mama dziewczynki po zamknieciu.Pozdrawiam
Gość asia.kedzia
tak długo wczoraj szperałam, ze w końcu udało się znaleźć na forum sercedziecka rodziców dzieci z ubytkami. synek ma ubytek 6mm, z podejrzeniem drugiego. wiem, ze z ubytkami ludzie żyją nie wiedząc nawet o tym, tylko u niego już prawa komora jest lekko powiększona i nie ma na co czekać.jutro jedziemy na badania. zabieg ma mieć robiony przezskórnie.
witam . mam pytanie czy po takiej operacji mozna palic papierosy bo jak mialem 8 lat to przeszedlem operacje na wade serca (jakas dziura w komorze) a teraz mam 17 lat i pale papierosy od roku , czasem mnie kluje cos w sercu ale nie wiem czy to jest spowodowane tym ze pale ??
Gość Ewa 29 z Zespołem Fa
Mati, to co robisz, szkodzi nie tylko sercu, ale całemu twojemu młodemu organizmowi! Rzuc natychmiast to świństwo! Mam nadzieję, że jesteś pod stałą opieką kardiologa dziecięcego? Jesli nie, to poproś lekarza rodzinnego o skierowanie do takiego specjalisty. Kłucie w sercu może oznaczac wiele, np. niedobór magnezu, stres, przemęczenie. Ja też miałam m. in. ubytek w przegrodzie międzykomorowej, do tego inne nieprawidłowości, jestem po 3 operacjach. MOja mma paliła przed zajściem ze mną w ciążę i cały czas w ciąży.. Pomyśl o tym, że Twój nałóg zniszczy nie tylko Ciebie, ale i Twoje przyszłe dzieci. A poza tym zapraszam Cię na stronę dla osób z wadami serca: www.sercedziecka.org.pl i na nasze forum (www.forum.sercedziecka.org.pl). Przekonaj się, że można bawić się zdrowo, bez używek.:-)
Ja również jestem po takiej operacji. Miałam wtedy 5 lat. Doktor Bąk z Łódzkiego szpitala im. Matki Polki zaszył mi trzy dziury dwie małe i jedną większą. Pierwsze po operacji nic mnie nie bolało ponieważ byłam na środkach przeciwbólowych. Teraz mam 14 lat i niestety moje możliwości są ograniczone : -nie mogę biegać -uprawiać różnych sportów np. piłkę nożną którą bardzo kocham.... Jednym słowem to troszkę niszczy życie. moją mama mówi że gdy gadała z lekarzem to mówił że to też zależy od wieku pacjenta im młodsza jest osoba tym lepiej. I jest większe prawdopodobieństwo niepowodzenia operacji..... Mam pytanie jeszcze w jakim jesteś wieku??

Witam Moja mama w wieku 49 lat dostała udaru mózgu, całe szczęście był to dość *lekki* udar bez paraliżu.I właśnie wtedy wykryli jej dziurę w sercu.Dziś miała USG przez przełyk.Dziura jest dość spora, lekarz polecił jej Poznań bądź Wrocław. Czy ktoś mi powie coś na temat tych szpitali ? Dziękuje i Pozdrawiam

Gość ewa 49 lat

Jestem również po udarze i jak się okazało również PFo, mam sie zdecydować na zabieg zamknieciaoczywiście boję się, nie wiem ile mam odczekać po udarze, no i mam wątpliwości zabrze czy ochojec -katowice, może ktoś opotrafi choć trochę podpowiedzieć

Witam, mam *niewielki ubytek w przegrodzie między-przedsionkowej*. Przynajmniej tak wyczytuje z opisu kardiologa. Obecnie mam 27 lat i przez cały ten okres nie miałem nigdy żadnych problemów. Od 2 lat przestałem uprawiać sport, przybrałem na wadze ok 10-15kg (obecnie ważę ok 90kg przy 180cm) i z 2 lata temu poczułem pierwsze objawy bólu w klatce piersiowej. Miałem nadzieję, że to bóle wywołane przez stres, bo jestem człowiekiem nerwowym.... Wiem, co muszę zrobić i co mnie czeka... w najbliższym czasie wybieram się na zbadanie jak wielka jest to dziura, jakie są przepływy i czy kwalifikuję się to do zabiegu (aczkolwiek obecna moja kardiolog stwierdziła, że tak). Bardzo mnie martwi jednak inny fakt.... Jestem górnikiem, pracuję na oddziele, gdzie czasem naprawdę muszę się przesilić w pracy. Czy ów zabieg zabroni mi pracy *na dole* ? Pozdrawiam