Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nagły spadek tętna i kołatanie serca

Gość Emil94

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam 20 lat i jestem czynnym biegaczem. Dziś na treningu w przerwie miałem niepokojące zaburzenia rytmu serca. Co one sugerują ? Miałem tętno wysokie bo biegałem mocny trening i w czasie przerwy jak siedziałem na ławce tętno spada. Wszystko jest w porządku ale jak wstałem z ławki nagle zaczęło kołatać serce i z tętna 100 na 59 uderzeń nagle spadło. Mam pulsoksymetr i nim mierzyłem. I chwile to trwało 2-3 minuty po czym przestałem trening. Potem już normalnie biło. Chociaż czasami wieczorem czuje mocne bicia serca ale nie arytmie. A dziś to nie wiem co to było. Jak odróżnić kołatanie nie groźne dla życia od migotań ? Co ja miałem dziś na treningu ? A może to objaw który sugeruję że za parę lat mogę mieć nagłe zatrzymanie akcji serca ? Proszę o pilną pomoc.

Paroksetyna w działaniach niepożądanych ma przemijające zmiany ciśnienia tętniczego, niedociścnienie ortostatyczne.Czyli przy nagłej zmianie pozycji ciała .Może zbyt gwałtownie wstałeś ?I ciśnienie się nagle obniżyło co spowodowało kołatanie i zmianę pulsu ?Mozę za mało płynów wypiłeś ?Zamiast zamartwiać się po prostu do lekarza ,zrobić ekg ,powiedzieć o objawach ,uzupełnić elektrolity ,magnez ,potas .I po sprawie .Migotanie to znacznie szybszy puls niż 100 .

Jak miał bys migotanie komór to bys pewnie już nieżył albo bys był w szpitalu w niezadobrym stanie. Migotanie przedsionków u mnie wyglada tak ze mam tentno 160-190 i niemiarową akcie serca. Proponuje udać sie do lekarza i sie przebadac ekg moze i holter,

Czemu tachykardię ? Robiłem trening i wiadomo tętno do 170 dochodziło. Potem malało a gdy doszło do 100-110 i jak wstałem z ławki to nagle do 59 wykazało i kołatanie... To prawda że kołatania do 120 uderzeń na minutę nie są groźne ? W nocy mam bradykardię sportowca nawet do 40 uderzeń na minutę. Moje QT serca to 400 ms. Ale raz jak miałem atak paniki i dzwoniłem na pogotowie miałem OT 480 ms (ale bez kołatań) tętno 92.

Było by dobrze jak bys to na holtera złapał to bys miał pewnosc co to. bo rodzajów arytmi jest wiele i moze któras z nik tak działa. Pauzy nie sa przyjemnie ale moze i masz bigamije czy jak to tam sie nazywa przy nich mi serce tez potrafi gwałtownie zwolnic. albo jakies dodatkowe komorowe skurcze... Tego jest wiele zrób se cholera i pobiegaj sobie zrób tak jak wtedy moze sie powtórzy

Ciśnienia nie mierzymy podczas stania tylko po 5 minutowym odpoczynku na siedząco -ponieważ normy są określane właśnie w taki sposób .Nie to nieprawda że arytmia do 120 jest niegrożna ,każda arytmia może być grożna .Zależy czym jest spowodowana .Weż też pod uwagę to że jeśli używasz jakiegoś przyrządu do pomiarów to urządzenie to może się mylić i pokazywać jakieś średnie wyliczenie a nie obraz pracy serca w danej sekundzie .Najlepiej policzyć sobie tętno wtedy -porównać -samemu na piechotę czyli przykładając palec na tętnicy promieniowej .

Miałem robione EKG dwa razy i oto wyniki : Pierwsze to jak dzwoniłem po pogotowie (napad paniki) Najlepsze jest to że saturację miałem 99% ciśnienie 140/80 a serce : tętno 91 PR 0,148 ms OT/QTC 0,392 / 0, 482 ms Osie P-QRS-T- 65 stopni 86 stopni 31 stopni Następne EKG już na spokojnie u lekarza tętno 62 a ciśnienie 120/90 a potem 115 na 80 (po spacerze po kasę) ale dodam że w nocy mam tętno poniżej 50. Bo ja biegacz nawet miałem kiedyś 37 kilka razy a raz 35 przy kołataniu. RR : 964 ms QRS 105 ms QT 405 ms QTC 397 ms P 84 ms PQ 151 ms Osie P -QRS- T - 30 stopni 49 stopni -38 stopni .... Czemu minus ? To EKG było robione dzień po 2 treningach biegowych. Bo dentystka mnie nastraszyła że blady do niej przybiegłem.