Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból serca na drugi dzień po bieganiu

Gość rundi

Rekomendowane odpowiedzi

Biegam codziennie od jakiś 6-7 lat z tym, że do niedawna to była godzina dziennie w tempie niezbyt szybkim, a od paru miesięcy trenuję nieco intensywniej, godzina 7-8 km, bieg przerywany 300m w zakresie ok 85% tętna max. i 100 m marszu (spada do ok 77%), i tu mam pytanie czy to normalne, że mam tak wysokie tętno (7-8km w godzinę to nie jest bardzo szybki bieg), przy tym czuję się świetnie z tym tętnem, chociaż pot się ze mnie leje; i jeszcze druga rzecz mnie martwi, ostatnio dwukrotnie zdarzyło się, że po biegu wieczornym na 10 km (ok 80 min) czułam się bardzo dobrze ale na drugi dzień rano obudził mnie ból serca (chyba serca), raz bardzo silny i trwał ok godziny, przeszedł jak wstałam, czy ktoś się orientuje czy to coś z sercem czy może objaw jakiś niedoborów? dodam, że podobne bóle miałam na początku roku jak przechodziłam cała serię przeziębień w tym jedno gdzie miałam gorączkę 39,9 przez 5 dni i pomógł dopiero silny antybiotyk, może to ma jakiś związek? z góry dzięki za pomoc

Witam Rundi, Tętno podczas wysilku powiino się przyspieszać, przyspieszenia do wartości tętna submaksymalnego (85% tętna maksymalnego) są bezpieczne.Po 10 minutach odpoczynku tętno powinno wracać do wartości przed wysiłkiem. Podczas powtarzajacych się przeziębień z gorączką moglo dojść do stanu zapalnego mięśnia sercowego. Dlatego warto wykonać echo serca, żeby zobaczyć, jak obecnie kurczy się mięsień serca?