Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból i pieczenie w klatce piersiowej i w lewej ręce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Piszę ponieważ niepokoi mnie mój przewlekły stan złego samopoczucia. Mam 20 lat. 2 lata temu zaczęło boleć mnie serce, na początku było kołatanie i tępy pulsujący ból pod mostkiem (bardziej po jego lewej stronie) i ostry kujący ból w okolicach lewej piersi pojawiający się przy większym wdechu lub wydechu lub gwałtownym ruchu czy śmiechu. Bóle te trwały 2 miesiące (ekg było dobre). Ostatnio, w lutym tego roku bóle powróciły. Są one takie same i towarzyszy im kołatanie i często bardzo wysoko puls (100-105), doszedł też ból w lewej ręce, nad nadgarstkiem i między ramieniem a łokciem, po wewnętrznej stronie ręki (jakby wzdłuż żył), pojawiło się także dziwne pieczenie w klatce piersiowej i w lewej ręce. Ekg nadal jest niby dobre, bo byłam u kardiologa po raz pierwszy. Czeka mnie jeszcze echo serca. Lekarz mówi, ze moje objawy być może spowodowane są stresem. Mam pytanie czy podczas nerwicy występują również takie objawy? A najważniejsze pytanie brzmi czy pieczenie i ból w lewej ręce i czasami siniejące paznokcie i ciągle zimne ręce pasują tutaj do objawów nerwicy? Bo bóle i pieczenie w klatce piersiowej to jeszcze mi pasuję do objawów nerwicy, ale że w ręce? Dziwne mi się to wydaje. Być może to jest jakiś problem z naczyniami krwionośnymi, z żyłami, tętnicami? Proszę o odpowiedź i pozdrawiam. Z góry dziękuję.

Witam Weronikę, Warto wyjaśnić Pani stany napięć emocjonalnych i stresu - być może przewleklego? Jaka jest przyczyna Pani zdenerwowania? Można brać pod uwagę zmiany naczyniowe w rękach - ewentualny skurcz naczyń, szczegolnie jeżeli bledną na zimnie i robią się czerwone po włożeniu rąk do ciepłej wody. Prawdopodobnie echo serca coś wniesie w zrozumieniu Pani stanu zdrowia. W przyszlości można rozważyc wykonanie próby wysiłkowej i Holtera - oczywiście w porozumieniu ze swoim lekarzem.

Gość iga0870

Jeśli miałabym coś radzić to powiedziałabym zrób badanie tsh i z wynikiem pójdź do endokrynologa żeby zrobił dodatkowo usg tarczycy. Dlaczego? Dlatego , ze np hashimoto daje dużo dziwnych i uciążliwych objawów ,których nie rozumiemy a tym bardziej nie łączymy z tarczyca. pozdrawiam i życzę zdrowia.