Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zasłabnięcie, plucie krwią i drętwienie rąk

Gość kaka1995

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój kolega, chorujący na serce ostatnio zasłabł, zaczął się pocić, i pulsująco zwijać się z bólu. Po 5 minutach zaczął pluć krwią, wstał i aż się zatoczył, mdlał. Drętwiały mu ręce, że aż nie mógł utrzymać szklanki. Nie chciał żebym wezwała karetkę i mówił, że mu przejdzie.. Całość trwało jakieś 20 min. On sam mówi, że po prostu tak ma i nie wie co to jest ani jak się zachować gdy się to zaczyna. Dodam, że stało się to nie po wysiłku fizycznym. Co to jest? Czy to jakiś słaby atak serca? Jak się zachować gdy znowu będę świadkiem takiego zdarzenia?

Mówił, że był u lekarze *kiedyś* i już nie chodzi, nie bierze lekarstw, a samo zajście traktuje jako coś co dzieje się co jakiś czas i *samo przechodzi*. Dlatego też moje pytanie co to dokładnie jest, czy ma jakiś termin medyczny bo nie wiem jak mam mu przemówić do rozumu i chciałam się dowiedzieć czegoś na ten temat tutaj..

Pękaniu wrzodu czy też samej chorobie wrzodowej towarzyszy taki ból ze mogą wystąpić wszystkie objawy o których piszesz .Ból żołądka może być odebrany jako ból w klatce (jak i odwrotnie ,przy zawale zdaje się ze boli żoładek ) .Bóle jest tak silny zę występują tzw.objawy wstrząsowe czyli przyspieszone tętno ,spadek ciśnienia ,poty ,uczucie drętwienia itd. Przez internet nie można powiedzieć co dzieje się twojemu koledze ,można tylko przypuszczać .Piszesz że ataki takie ma od czasu do czasu ,gdyby to był zawał to musiałby już 5 razy nie żyć bez pomocy .Za problemem z ukł .pokarmowym przemawia krew ,a co to rzeczywiście jest to już tylko badania mogą stwierdzić .Oczywiście jeśli towarzyszą temu chudnięcie ,anemia ,bóle przewlekłe w tej okolicy może to być np.rak żołądka .A może być to krew z płuc .Bóle w klatce i plucie krwią też dobrze nie wróżą .Nie pozostaje nic innego jak zabrać delikwenta do lekarza i to porządnego .Każde krwawienie z czegokolwiek jest b.poważnym objawem ,wymagającym pilnej diagnostyki !