Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Złe samopoczucie, osłabienie a podwyższone leukocyty i obniżona hemoglobina

Gość Jacol

Rekomendowane odpowiedzi

Wtam wszystkich.Piszę w imieniu mojego brata (32 lata) który zrobił sobie badania krwi bo od pewnego czasu czuł się źle.Jakby nagle stracił siły i nawet spacer powoduje u niego zadyszkę.W kwietniu przeszedł anginę którą leczył 3 tygodnie i po niej chwilowo jakby powrócił do zdrowia.I zaczęły się kłopoty, zaczął słabnąć z dnia na dzień, nie wielki wysiłem fizyczny powoduje u niego zadyszkę nawet banalny spacer do lasu to już sapie.Dodatkowo prócz tego doszły u niego bóle stawów, bolą go stawy szczególnie rano, choć w ciągu dnia też.Jak się rozrusza to trochę przechodzą.Poza tym ma szybki puls, nawet w spoczynku puls ponad 90.Wieczorem jakby miał nawet gorączkę choć nie mierzył to widać po nim że coś jest nie tak. A o to wyniki badań krwi: Leukocyty 37 (3.5-10)H Erytrocyty 3.45 (3.9-5.6) L Hemoglobina 10.9 (12-18)L Hematokryt 31 (37-51)L MCV 80 (80-97) MCH 38.1 (26-34)H MCHC 35.1 (32-36) Płytki krwi 99 (140-440) L Limfocyty 56 (25-41) H Neutrofile 82 (50-70) Eo,Bazo,Mono 12.5 (3-13) MPV 11.2 Glukoza 67 (70-100) OB 86 (2-12) H cholesterol 202.3 Co to może być? może coś z sercem u niego? Jak piszę po tej anginie, wyleczył niby ją ale dalej chodził później zagrypiony jakiś taki.Aż zaczęły go boleć stawy i nagle spadł z sił.Zawsze t o był silny chłop, przenosił meble itp bez zająknięcia i zadyszki.A teraz dyszy po byle spacerze na dworze.. do momentu tej anginy na nic nie dolegał.Pisze na kardiologicznym bo słyszałem ze zle leczona angina moze doprowadzic do zapalenia serca, mieśnia sercowego.Czy może mojego brata to złapało? Do lekarza ciężko go zagonić, ledwo namówiliśmy go na to badanie krwi.Anginę też chciał sam leczyć ale jakoś udało nam się go przekonać żeby poszedł.

Musi NATYCHMIAST !!!! jeszcze dziś udać się do lekarza,to nie żarty.Źle leczona angina może spowodować ,że stan zapalny przeniesie się w inne miejsce: np. do nerek, do serca, do stawów. To nie żarty.Sama to kiedyś przerabiałam. Nietrafiony antybiotyk czy zlecony na zbyt krótki okres i dalsze leczenie ...było ciężko. Naprawdę niech nie zwleka ani godziny.

Ale po antybiotykach niby mu przeszlo.Tak mówił, bo anginę miał z gorączką itp, ale po 3 tygodniach wyzdrowiał.Dopiero w maju coś zaczęło mu się dziać, jak on to mi mówił, nagle zaczął opadać z sił.I doszły te bóle stawów których wcześniej nie miał.A teraz chodzi słaby i nie ma na nic sił.Po weekendzie postaramy się go zagonić do lekarza.Sam mówi że może mu przejdzie jak aspiryny pobierze.On unika lekarzy jak ognia.Na te badania też cudem udało się go namówić.Może to jakieś poanginowe powikłania.Albo lekarz nie trafił z antybiotykiem.. nie wiem już.. ale jakby nie trafił to by mu nie przeszło, gorączka minęła i gardło też niby.A teraz mówi że gardło go nie boli.

Niech nie czeka do po niedzieli tylko idzie jeszcze dzisiaj .Wyniki świadczą o ciężkiej infekcji bądź bardzo dużym stanie zapalnym ,dodatkowo o anemii .Nie ma na co czekać ,niech idzie do przychodni ,są czynni do 18 lub 20 więc niech nie cuduje .Nie ma żartów .

Umówił się na jutro prywatnie,jak zobaczył wpisy to nawet specjalnie nie musielismy go namawiac, przestraszyl sie ale moze to i dobrze, aż dziwne że w soboty też się dało ale nieważne.Pytanie czy ta anemia może być z powodu stanu zapalnego który brat prawodopodobnie w organizmie ma? oby to tylko nie było serce bo własnie tego sie obawiamy że przeniosło się to na serce, ten puls.. on miał zawsze puls po 50-60 bo kawał chłopa i okaz zdrowia przynajmniej do niedawna.A t eraz ponad 90 nawet w stanie spoczynku...

Nie wiem co to może być ,z wyników infekcja -tylko pytanie czego czy stawów (paciorkowce po anginie ?)czy coś się dzieje nie związanego z anginą .Ob. wysokie .Bardzo mało płytek krwi ,niedokrwistość -mało czerwonych ,hemoglobina poniżej normy ,hematokryt poniżej normy ,czerwone poniżej normy ,za wysoki wzór odsetkowy leukocytów -czyli infekcja ,stan zapalny oby nie nic więcej .W zasadzie nie ma żadnej pozycji prawidłowej ,oprócz cukru ,cholesterolu i eo ,bazo ,mono .Na pewno lekarz zleci jeszcze dodatkowe wyniki ,rtg klatki itd.Dobrze zę się zdecydował bo naprawdę wyniki sa niepokojące .

Już po wizycie, lekarz podejrzewa coś nie tak ze stawami, zapalenie bakteryjne jak mi mówił brat.Nastraszył go gorączką reumatyczną.Możliwe jest to że to złapało mojego brata? EKG miał zrobione wyszło oki.Więc chyba to nie serce? Tylko ciśnienie ma niskie, zaledwie 105/60 a zawsze miał podwyższone.Dał skierowanie na RTG klatki.I żeby też reumatologa odwiedzić.I przepisał antybiotyk z jakimiś innymi lekami. Jak zobaczył na badania to z relacji mojego brata to się wahał czy go nie skierować do szpitala.A brat nie ma gorączki, jest osłabiony ale też trochę obolały od stawów.Bolą go szczególnie w ramionach.Czy myślicie że może to być ta choroba reumatyczna od tej anginy? I że te paciorkowce mogły poczynić takie szkody w organizmie?

No nikt tu nie wymyśli co to może być ,może być i to i to .Trzeba wykonać badania i iść do specjalisty .Przycisnij go do ściany żeby wybrał wszystkie leki porządnie .Ja tak jak już pisałam stawiałabym na jakies zakażenie stawów .Młodzi ludzie nie zdają sobie sprawy jakie spustoszenie potrafi zrobić przeziębienie w organizmie .Nie wylezą choroby tylko łażą. Miejmy nadzieję że wszystko dobrze się skończy bo na prawdę te jego wyniki jak się widzi to włosy stają na głowie .

Byłam pewna,że od razu da skierowanie do szpitala jak zobaczy wyniki.Jakiej specjalności ten lekarz? Może jeszcse reumatolog winien się wypowiedzieć? Szkoda,że nie poszedł do szpitala, bo tam by go gruntownie przebadali i szybko fachowo pomogli. Nie wiem jakie ma leczenie,ale jak OB spadmnie poniżej 20, to dobrze by było jechać do uzdrowiska Busko Zdrój,Solec Zdrój=woj, świętokrzyskie,gdzie są kąpiele siarczkowe, które mają zbawienny i doskonały wpływ na stawy. Poczytaj+,,kąpiel siarczkowa-wskazania**. To jest poważna sprawa mogąca rzutować na całe przyszłe życie, dlatego teraz należy ostro się za to wziąć i stłumić cholerstwo w zarodku. Inaczej konsekwencje będzie odczuwał b, dłługo.Pozdr.

Ja bym jeszcze zrobiła bad. krwi Alat i Aspat oraz IgM. Na wszeklki wypadek, bo takie wyniki jak on ma[zwiększone leukocyty i limfocyty,obniżone płytki] mogą być [ale nie muszą!] objawem mononukleozy.Też boli gardło i wygląda jak angina.Jak jeszcze podwyższone Alat i Aspat-to komplet. Szkoda,że nie dał tego skierowania do szpitala.Bo wyniki straszne ma.Ja bym poszła też do reumatologa.Ale jego decyzja.Pozdr.

Witam wszystkich to jeszcze raz ja.Okazało się że mój brat ma gronkowca złocistego.Czy ta bakteria mogła być powodem tak słabych wyników krwi? Teraz dostaje 2 bardzo mocne antybiotyki, jest w domu i stawy go nie już tak nie bolą.Jest osłabiony tylko.Ale czy ty niepokojące wyniki krwi mogą być skutkiem zakażenia gronkowcem? Po

Witam proszę o pomoc u mojej mamy stwierdzono dwa lata temu przebiegłą białaczkę oprócz tego od miesiąca ma opuchnięta twarz i szyję co jest bardzo uciążliwe przy tym osłabienie nie ma pomocy z nikąd lekarze umywają ręcę wszędzie trzeba miesiącami czekać na wizytę u hematologa kolejki poza tym lekarz ma gdzieś zbywa pacjentów tłumacząc brakiem czasu juz nie wiem co jej poradzić...oto jej wyniki odczyn biernackiego 16 mm wbc 29,17 RBC 4,68 hgb 13,2 MCV 84 PRDW-CV 14,7 PRDW-SD 44,7 PLT 202, B2 mikroglobulina 7.32 ,Bilirubina całkowita 1,21,LDH 677,Kreatynina 1,05 GFR 56.68