Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mroczki przed oczami po zmianie pozycji

Gość wujeksam

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wujeksam
Mam 20lat, uważam że jestem w dobrej kondycji(miesięcznie pokonuję na rowerze ponad 700km) tętno spoczynkowe to 52, ciśnienie 121/80 mierzone o 11rano. Jednak od zawsze mam tzw mroczki gdy wstanę np siedząc czy leżąc przez dłuższy czas, bynajmniej nie jest to regułą, czasem się pojawiają a czasem nie. Generalnie jednak raczej wieczorem, popołudniu. Czy ktoś spotkał się z podobną dolegliwością? Czy powinienem zrobić jakieś badania? Proszę o odpowiedź.
Gość abisynka
ja miałam coś takiego w liceum. jak wstawałam gwałtownie to pojawiały mi się mroczki przed oczami i strasznie w tym momencie bolała mnie głowa jakby miało ją rozsadzić i niechcący wpadałam na ścianę lub szafę bo robiło mi się słabo. miałam to przez wiele lat. ale zaczęły się też inne problemy zdrowotne i zaczęto mnie diagnozować. no u mnie to miało związek ze spadkiem ciśnienia przy gwałtownej zmianie pozycji. mi to jakoś przeszło ale było to okropne uczucie. obecnie mam to coraz rzadziej i na wszelki wypadek powoli wstaję z łka krzesła itp. ale mam inne problemy zdrowotne, może to było początkiem moich chorób (nadciśnienia, tachykardii i zespołu wazowagalnego) koniecznie idź z tym do lekarza bo tętno spoczynkowe masz trochę niskie norma 60-80 no nie zawsze ;) -* u mnie norma to 120/180 w spoczynku ale ja jestem kosmitką ;). idź do lekarza bo przyczyn może być wiele. może masz problem ze spadającym ciśnieniem jak wstajesz albo może masz anemię, zrób badania. acha jak będziesz szedł do lekarza to dokładnie przypomnij sobie jak to zaczyna się dziać itp. to może naprowadzić lekarza jakie badania ma zrobić. pozdrawiam
Gość wujeksam
ale tętno spada w miarę wzrostu wydolności, pierwszy lepszy zawodowy kolarz ma poniżej 35-40, a niektórzy nawet poniżej 30 ,dobrze się czuję nie mam omdleń, głowa mnie nie boli. Jeśli mam iść do lekarza to do jakiego? Najlepiej było by prywatnie bo chyba nadal trwa strajk lekarzy.
tak strajk jest koszmarny wiem coś o tym bo czekam na badania od pół roku. na początek idź do rodzinnego i powiedz jemu o tych twoich dolegliwościach. pewnie zleci ci morfologię krwi, ekg . nie wiem co jeszcze. to zależy jakie masz jeszcze inne objawy jak to ci się dzieje?
Gość wujeksam
właśnie nic innego nie mam, tylko te mroczki, hm a może mam za niskie ciśnienie? mój ojciec często ma nawet poniżej 100/60. Gdy mierzę ciśnienie nie potrafię się opanować i mimowolnie rośnie mi tętno do około 70 uderzeń i pewnie też ciśnienie. Postaram się kilka dni z rzędu mierzyć rano jak jeszcze się nie w pełni przebudzę, może uda mi się bardziej panować nad sobą :D
Gość abisynka
no rano zawsze jest niższe a wieczorem wyższe. zawsze musisz mierzyć o tej samej porze i op odpoczynku. a może ty masz hipotonię ortostatyczną? kurcze to może tak być że jak wstajesz to może tobie spadać ciśnienie. wierz mam pomysł. zmierz sobie teraz ciśnienie potem wstań i zmierz jeszcze raz nie bój się że będą mroczki. tu może coś wyjaśni ci pomiar ciśnienia ;) do dzieła czekam na odp
Gość wujeksam
no więc tak, siedziałem około 2 min i zmierzyłem wyszło 120/82, następnie wstałem i wyszło 116/80, żadnych *mroczek* nie miałem, zmierzę jeszcze wieczorem, czy jeśli różnice będą większe to oznacza to hipotonię ortostatyczną? Czy ta choroba jest niebezpieczna, czy może się pogłębić?
Gość abisynka
jak będziesz mieć ok 100/60 80/50 itp to prawdopodobnie możesz mieć albo hipotonię ortostatyczną albo tak jak ja zespól wazowagalny. nie wiem czy to może się pogłębić . mój zespól się pogłębia i jest coraz bardziej wkurzające to bo nie mogę normalnie funkcjonować ale nie jest to niebezpieczne tylko uciążliwe o ile nie uderzę się za mocno w coś jak glebę zaliczę. jeżeli chodzi o hipotonię ortostatyczną to nie jest tak źle . trzeba po prostu powoli wstawać z krzesłom lub łóżka. jak wstajesz z łóżka po dłuższym leżeniu to najpierw musisz spóścić nogi i chwile posiedzieć a potem powoli wstać. to wtedy ryzyko tych mroczków jest mniejsze. ale mimo wszystko musisz iść do lekarza aby się upewnić czy to jest to. co do tej twojej próby co sobie robiłeś to krótko siedziałeś. spróbuj np poleżeć pół godz i zmierz jak możesz to ciśnienie na leżąco. potem szybko wstań i zmierz jeszcze ra ciśmienie. jak będzie jakaś różnica to prawdopodobnie to ta hipotonia ort. a jak nie będzie duzej róznicy to prawdopodobnie nie to. potem jak masz czas to dalej sobie poleż i zobacz czy wraca ciśnienie do normy. a zespół wazowaglany możesz sobie sprawdzić np. poleż ok pół godz, zmierz ciśnienie. potem powoli wstań i stój cały czas i jak masz automatyczny aparat to mierz ciśnienie co 5 minut. tak aż będzie np do pół godz cały czas stojąc w jednym miejscu. jak bardzo ci spadnie ciśnienie to może to być zesp. wazowagalny. zapraszam do eksperymentu :).
w wieku 20 lat to ja 700km na rowerze pokonywałem w 5 dni. no wtedy to miałem kondycję. A po miesiącu to trza było wszystkie łożyska przesmarować. A mroczki to miałem od niskiego poziomu cukru we krwi, a nie od ciśnienia krwi. ogolnie ważne jest dobre odżywianie się i spanie.A co dwa miesiące dwa tygodnie przerwy-mięśnie w nogach fajnie się wtedy zregenerują-odpoczną. I na nowo energia zacznie człowieka przepełniać i rozpierać. odradzam siłownię oraz pływanie przy dużej liczbie przejeżdżanych kilometrów rowerem.
Ostatnio zmierzyłem sobie ciśnienie, wyszła mi wartość 128/62, było to wieczorem, zaniepokoiło mnie to troszke ponieważ dolne chyba troche za małe, powtórzyłem wynik wyszedł podobny, dzisiaj sprawdziałem dwa razy ponownie wynik jeszcze mniejszy 125/55 potem 52 po 30 min drzemce i przerwie 5 min. Aktywnie uprawiam sport od dziecika ale nadal mecze sie po 20 min i mam zawroty głowy przez ok. minutę, bywam senny, czy to coś znaczy??
Gość Biomedic
Mroczki przy wstawaniu z pozycji siedzacej lub lezacej to tak zwana reakcja ortostatyczna. To dosc powszechny objaw regulacji cisnienia przez organizm koniecznej przy zmianie polozenia ciala, u jednych przyjmuje silniejsza postac u innych slabsza, co jednak najwazniejsze, to dosc naturalna reakcja i raczej nie wskazuje na zadne schorzenia. Jezeli jednak ktos czuje ze jej nasilenie jest uciazliwe badz zaczela sie pojawiac czesciej/intensywniej po urazie glowy, szyi lepiej skontaktowac sie z lekarzem.
Gość Biomedic
Chyba nalezy jeszcze dodac ze mroczki moga sie pojawic jako niepzadany efekt dzialania lekow przepisywanych na nadcisnienie tetnicze. Tak czy inaczej nie trzeba sie zbytnio przejmowac, zwlaszcza jesli maja one charakter epizodyczny, zainteresowanym proponuje dokladne zapoznanie sie z pojeciami hipotonii ortostatycznej oraz prawidlowej reakcji ortostatycznej (nie koniecznie tymi ze stron wikipediopodobnych)
Ja tez miałem podobnie mroczki czasami,teraz mam cały czas te mroczki przed oczami,najgorzej jest jak na kogoś patrze z bliska na twarz rozmawiam z kims,nie wiem co sie dzieje z moimi oczami ,ledwo co widzę daną osobę tyle tego lata (ostrosc widzenia dobra),byłem u lekarza pierwszego kontaktu przepisał mi lek na nadcisnienie bo mam wysze niż normalnie(jezeli chodzi o cisnienie zawsze mialem wysze odkad pamietam 90/130;90/150 max kiedys jak jednorazowo mialem to 100/170 ) byłem u okulisty sprawdzał mi cisnienie w oku itp ale wszystko oki ,dali mi skierowanie do nurologa,ale sa długie kolejki ,chyba pojde prywatnie,do objawów mam jeszcze jakiś nie pokój strasznie jestem rostrzęsiony od srodka dzwine skórcze mnie łapią w nocy jakby jakiś prąd pomnie przechodził i strasznie jestem słaby ;-/wszystko sie stało po wakacjach jak byłem na wesołym miasteczku zadeuze przeciązenia były itp 48h pozniej poczułem jakby sie cos rozlało w głowie i trzyma mnie do dziś P.S.jezeli ktos ma dobrego lekarza w lodzi neurologa to prosze o kontakt