Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Choroba niedokrwienna serca i tachykardia a wysiłek

Betix

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie wiadomo, wysiłek jest bardzo zdrowy ale jak się to ma przy chorobie niedokrwiennej serca plus tachykardia. Rozumiem ze wskazane sa spacery czy umiarowana jazda na rowerze ale czy np mogę wędrować po bórach? Mąż wyciąga mnie na kilkudniowy wyjazd w Beskidy, bedzie to kilka dnie wędrówek po szlakach odschroniska do schroniska i nie wiem co na to moje serducho skoro duszę się, męczę, sapie nawet podczas spokojnego spaceru, czy taki nadmierny wysiłek nie grozi mi zawałem czy może wprost przeciwnie mojemu sercu należy się wycisk ? Dowiedziec się czegoś od lekarza w prychodni graniczy z cudem, serwuje tylko recepty, żadnych wskazowek, nawet do skierowani do kardiologa nie da bo i tak są długie kolejki a on się zna na leczeniu...

Witam Betix, Umiarkowane wysiłki fizyczne, powtarzane monotonnie, takie jak spacery pływania, jazda na rowerze, są wskazane w stabilnej chorobie wieńcowej. oczywiście takie, które nie powodują bólów w klatce piersiowej. Beskidy (która ich część?) nie są na ogół bardzo wysokimi górami i być może będzie można spróbować wybrać się razem z mężem. Jeżeli będzie się Pani czuła zmęczona i będzie miała Pani różne dolegliwości, wtedy trzeba powiedzieć o tym mężowi i prawdopodobnie zmieni trasę wycieczki.