Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekonwalescencja po zapaleniu mięśnia sercowego

Gość Rav3r

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. mam 21 lat, po zapaleniu ślinianki górnej miałem taki jakby przerzut(to chyba przez antybiotyki) i dostałem zapalenia mięśnia sercowego. Tydzień leżenia w szpitalu i puścili mnie do domu. Echo, ekg itp. wyszło mi ok ale wiadomo- mam siedzieć, odpoczywać, bez sportu(serio...?), stresu(sesja w plecy), imprez(...) itd. Mam tylko pytanie: ile mniej więcej będę jeszcze uwięziony w kajdanach bezczynności? Czasem lekko mnie serce pobolewa ale tak minimalnie, w szpitalu mialem 2 takie napady bólu, że nie mogłem wytrzymać dość długo. Ale tak to jest w miarę ok tylko nie moge już wysiedzieć tak nic nie robiąc...

Witam Rav, Prawdopodobnie powiedziano Panu w szpitalu przez jaki czas ma Pan ograniczać wysiłki fizyczne. Jeżeli nie wie Pan dokładnie, jak długo ma trwać to ograniczanie wysiłków, to proponuję wrócić do lekarza, który Pana prowadził w szpitalu i zapytać go o to. Dobrze jest mieć przy sobie kartę informacyjną. Poza tym można się porozumieć w tej sprawie z lekarzem rodzinnym (POZ). Prawdopodobnie przydatne będzie wykonanie kontrolnych EKG i echa serca w miesiąc i ewentualnie w 3 miesiące po zapaleniu mięśnia serca.