Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość krystyna 55

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Krystynę, Doustne preparaty magnezu, które sa wydawane aptekach bez recepty zawierają albo tylko sam magnez, lub są z dodatkami, np. z witaminą B6 lub z potasem. Trudno powiedzieć, który preparat jest najlepszy? Zależy w jakim celu i u kogo ma być zastosowany. Skoro uważa Pani, że kryterium wartości preparatu megnezu jest jego cena sprzedażna, to najprościej jest kupować najdroższe preparaty. Warto jednak brać pod uwagę, że cena określonego preparatu zalezy od apteki w duzym stopniu. Te same leki lub suplementy diety w jednej aptece kosztują mniej, a w drugiej - więcej. Jeżeli to weźmiemy pod uwagę, to wtedy kryterium ceny leku nie ma swojego uzasadnienia.

Gość Joanna41

Witam, Pani Krystyno, Polecam stosowanie preparatów zawierających dobrze wchłaniane i dobrze tolerowane sole, sól magnezową- typu cytrynian czy mleczan magnezu. Do takich soli należy mleczan magnezu zawarty w MAGNE B6 i cytrynian magnezu zawarty w MAGNE-B6 ACTIVE oraz MAGNE-B6 MAX. Inne preparaty z magnezem owszem zawierają większą dawkę magnezu, ale ich wchłanialność jest bardzo niska i oscyluje pomiędzy 30 a 4%. Warto wybierać też taki preparat który ma w składzie dodatkowo witaminę B6. Ma Pani wtedy pewność że magnez wchłonie się w 90%.

Od lat cierpię na nerwicę i zażywałam różne preparaty z magnezem. Nie pomagały. Nie wiedziałam dlaczego. W końcu zaczęłam mieć problemy z kośćmi i zębami- okazało się że mam niedobór wapnia co wpływało na przyswajalność magnezu. Lekarka zaleciła mi brać wtedy Calcium+Magnez Gal i zdecydowanie widzę różnicę. Czuję się dużo lepiej, nie mam skurczy, nerwobóli. zęby mocniejsze.

Gość Mariola Nowaczek

Cześć, ja piję bardzo dużą ilośc kawy i dlatego stosujęmagnez regularnie. To co zażywam to: http://www.magvit.com.pl/magvit-b6.html wg mnie mam tutaj duże przyswajanie, bo nie odczuwam problemów z drżeniem mięsni i innych, które miałam jak nie zażywałam magnezu w tabletkach.

Przy kupnie magnezu radzę czytać co jest napisane na opakowaniu. Zwykle jest tak że apteki sprzedają cuda typu Magvat B6, Mag - coś B6 sugerujące że kupje Pani magnez. A w rzeczywistości to jest witamina B6 a magnez jest tylko dodatkiem. Po spożyciu takiego cuda ma Pani wypełnione 200% normy dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 i np. 10% na magnez. ;-) pozdrawiam i proszę uważać na nie uczciwych sprzedawców

Mi znajomy neurolog polecił Magne B6 (http://www.magneb6.pl). Chodzi o to, że stosowałem już w życiu różne rodzaje magnezu, ale w pewnym momencie stwierdziłem, że coś jest nie tak, bo miałem kołatanie serca. Okazało się, że dawka była źle dostosowana. Po Magne B6 nie mam już tych problemów (na szczęście!).

Od dłuższego czasu inetresuję się różnymi formami magnezu i testowałem co miesiąc na sobie inną formę. Jestem biegaczem, więc efekty są rzeczywiscie odczuwalne. Wnioski-najlepsze są chelaty magnezu. Dużo wiecej energii, całkowity brak skurczów mięśni, brak ciągłego zmęczenia. Stosowałem najpierw chelat olimpu, ale ostatecznie wybrałem ten oleofarmu. Polecam. Paweł

Witam.Moim zdaniem najlepszym preparatem magnezowym dostępnym obecnie na rynku jest SLOW-MAG B6,kosztuje ok.17 zł.Dziala silnie,nawet korzystnie jest go wziąć wieczorem bo usypia(w dawce 3 tabl.).Dobrym preparatem magnezowym,wykazującym nawet lekkie dzialanie przeciwlękowe jest LAKTOMAG B6.Podalam 2 preparaty wypróbowane przeze mnie,rodzinę i znajomych.

Próbowałam rożnych magnezow ale ostatnio Pani w aptece poleciła mi MagneT Mix Formula ( producent chyba Tree Pharma) sprawdziłam zwartość i skład jest bardzo dobry a cena naprawdę przyzwoita. Czasami nie warto sugerować sie reklamami a spróbowac samemu poszukać czegoś dobrego:)

A czy ten czysty sproszkowany cytrynie magnezu nie ma efektów ubocznych takich jak tabletki w przypadku jego suplementacji w dużej ilości (biegunka). Stosowałem już różne magnezy dlatego też trafiłem na ten wątek mam tężyczkę utajoną i potrzebuję suplementować magnez w dużej ilości. A może kąpiele magnezowe?

Dam tak przykład. Na zawroty głowy mam sprawdzony potas Katelin (bez recepty), ale lekarz przepisał mi Kailpoz (na receptę). Po tym na receptę czuję się fatalnie, biorę wiec bez recepty. Identycznie z magnezem. Biorę Forladix w płynie z magnezem i wapniem i uważam, ze jest najlepszy. Po prostu musisz sprawdzić na sobie.

Ja postanowiła zgłębić temat magnezu. Okazuje się, że ten przyjmowany doustnie jak większość zresztą minerałów jest bardzo słabo przyswajalny. Kupiłam niedawno w sklepie z naturalnymi produktami pewne cudeńko.Okazuje się, ze magnez przyswaja się niemal w 100 procentach przez skórę.Poszukajcie sobie magnez z minerałami z Australii. Nazywa się Karma Rub. Mało tego mi pomaga na bóle mięśni, głowy itp. Byłam w szoku jakie ma efekty. Tam jest giga dawka magnezu i mnóstwo minerałów. Można też z tego co widziałam zamówić na ich stronie. naprawdę nie kupujcie tej chemii z aptek.

Tyle teraz jest reklam w telewizji z magnezem ale wciąż trudno wybrać... Przed długi czas brałem tabletki jedna dziennie ale jakoś nie widziałem efektu. W końcu tak jak pisze RAAFAELLO spróbowałem kąpieli magnezowych z płatkami od https://magvita.pl. Są dosyć drogie ale moim zdaniem warte zachodu, bo przynoszą ulgę na długo.

Ja to się ostatnio zdecydowałam żeby magnez suplementować i powiem że są efekty. Skurcze mnie jjuż tak nie męczą jak wcześniej, czasami to jak wracałam z pracy to tak mnie w łydce łapało że prawie autem wypadku nie robiłam...Magnez mam z B6 od Noble Health, duża dawka, na długo mi wystarcza.